Sosiaalinen herkkyys ei ole vika, josta pitäisi pyrkiä eroon – Näistä syistä sosiaalisesti herkän ei kannata yrittää muuttua

Muistan erään työhaastattelun kymmenen vuoden takaa. Olin pätevä työtehtävään, mutta työhaastattelutilanne jännitti minua valtavasti. Energiani meni tilanteessa jännittämiseni peittämiseen, mutta siitä huolimatta se näkyi minusta. Kauhukseni haastattelija huomautti siitä vihjaten, olenko sosiaalisesti kykenevä tehtävään. En ymmärtänyt vielä tuolloin riittävän hyvin tätä puolta itsessäni, enkä osannut puolustaa itseäni. Päädyin haastettuna selittämään jotain epämääräistä, enkä tullut valituksi työhön. Tunsin nolanneeni itseni ja sätin itseäni siitä, miksi olen tällainen jännittäjä.

Suomalainen yhteiskunta on viime vuosikymmenien aikana oppinut arvostamaan yhä enemmän ekstroverttiyttä. Tämä näkyy muun muassa rekrytointi-ilmoituksissa, joissa seurallisuus sekoitetaan usein sosiaalisiin taitoihin. Ujous puolestaan nähdään herkästi synonyyminä heikolle itseluottamukselle ja heikoille sosiaalisille taidoille.

Tällaisessa ympäristössä sosiaalisesti herkkä oppii suoran palautteen kautta ja epäsuorasti rivien välistä, että hänen oma luontainen tapansa olla sosiaalisesti on jotenkin väärä. Tämän vuoksi onkin hyvin inhimillistä pyrkiä muuttamaan itseään ekstrovertimpään suuntaan. Tässä kuitenkin muutama syy sille miksi sosiaalisesti herkkien yksilöiden ei tule pyrkiä muuttamaan itseään:

Piirteemme ovat perinnöllisiä. Luontaisten reaktioidemme muutosyritykset eivät useinkaan tuota hedelmää, sillä sosiaalisen herkkyyden taustalla olevat temperamenttipiirteet ovat pitkälti synnynnäisiä ja muovaantuvat lopullisiin asetuksiinsa jo lapsuudessa. Tämän vuoksi pyrkimys niiden muuttamiseen tuottaa harvoin muuta tulosta kuin uupumusta.

Kulttuuri-ideaali johtaa meitä harhaan. Kun sosiaalisesti herkkä yksilö lähtee muuttamaan herkkyyttään, hän hyväksyy samalla ajatuksen, että hänen herkkyydessään on jotakin vikaa. Lisäksi koska muutostyö on vaikeaa, se usein epäonnistuu. Näin sosiaalisesti herkälle jää vain entistä voimakkaampi tunne siitä, että hänessä on jotakin vikaa, kun hän ei pysty edes muuttumaan.

Olemme taitavia pitkäaikaisissa suhteissa. Sosiaaliseen herkkyyteen liittyy sosiaalisia voimavaroja. Velvollisuudentuntomme auttaa meitä sopeutumaan sääntöihin ja työskentelemään pitkäjänteisesti. Prososiaalisuus ja empatiakyky ovat puolestaan loistavia rakennusaineksia diplomaattisille taidoille, jotka tulevat esille pitkäaikaisissa suhteissa, ei ensivaikutelmissa.

Haavoittuvuutemme ovat tilannesidonnaisia. On tärkeä ymmärtää, että sosiaaliset haavoittuvuutemme korostuvat sosiaalisissa suoriutumistilanteissa, kun joudumme huomion tai arvioinnin keskipisteeksi. Raskaita ovat myös roolisiirtymät, joihin kasautuu usein paljon tällaisia tilanteita, kuten uusi opiskelupaikka tai uuteen työpaikkaan hakeutuminen. Haavoittuvuutemme ovat kuitenkin vain pieni osa meitä, eivätkä määrittele meitä kokonaan.

Nykyään joudun kohtaamaan psykologin ja kouluttajan työssä jännittäviä tilanteita säännöllisesti. Taipumukseni jännittää ei ole niinkään muuttunut, vaan suhtautumiseni siihen. Se kulkee edelleen rinnallani, mutta ei vaikuta merkittävästi toimintaani tai suoriutumiseeni. Silloin kun jännittämiseni näkyy muille, en pyri kätkemään sitä. Tämän vuoksi en jää samassa määrin lukkoon siihen ja hermostoni rauhoittuu nopeammin, kun unohdan jännittämiseni keskittyessäni itse asiaan ja muihin ihmisiin.

Olenkin oppinut, että sosiaalisessa herkkyydessäni ei ole mitään vikaa. Vikaa on enemmän ympäröivän kulttuurin suhtautumisessa siihen. Tai tarkemmin ottaen vika oli siinä, että olin itsekin hyväksynyt ympäristön käsityksen omaksi käsityksekseni itsestäni. Toistankin yhtä lausetta kyllästymiseen asti työskennellessäni sosiaalisesti herkkien yksilöiden kanssa tai kouluttaessani muita ammattilaisia: Sosiaalisesti herkän ei tule muuttaa itseään, vaan käsitystä itsestään.

Kirjoittaja Joni Martikainen on psykologi, tietokirjailija ja Ujonrohkaisija-palvelun perustaja. Ujonrohkaisija on kehitetty sosiaalisesti herkille jännittäjillle ja se tarjoaa tutkittua tietoa, yksilöllisen tilannekartoituksen, sosiaalisen harjoitteluohjelman sekä asiantuntijan henkilökohtaista ohjausta. Lisätietoja Ujonrohkaisija-palvelusta löydät TÄÄLTÄ.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image