Tämä teksti on kirjoitettu kaupallisessa yhteistyössä Suomen ev.lut. kirkon kanssa ja se on syntynyt yhteisestä kiinnostuksesta suomalaisten henkiseen hyvinvointiin.
Kirjoittaja Nina Kauppinen on perhepsykoterapeutti, tunnekeskeinen paripsykoterapeutti ja perheneuvoja
Ahdistus voi katkaista parisuhteessa yhteyden, kun ahdistunut sulkeutuu eikä halua puhua. Mistä tunnistaa, että puoliso voi olla ahdistunut? Ja mitä sille voi tehdä? Voiko yhteyden palauttaa, vaikka toinen ei näytä sitä haluavan?
Ahdistuneen ihmisen olotila vaikuttaa luonnollisesti parisuhteeseen ja myös koko perhe-elämään. Ahdistusta ei harjoittamassani tunnekeskeisessä pariterapiassa määritellä varsinaiseksi tunteeksi. Ahdistus on ikään kuin hätätila siitä, että ei saa yhteyttä toiseen. Se on usein selittämätön olotila, signaali jostain tärkeästä, jonka vallatessa ei tiedä, mikä tarkalleen ahdistaa, eikä saa kiinni siihen liittyvästä pinnan alla olevasta tunteesta.
Näin tunnistat ahdistusta puolisossasi:
1. Kaikki tuntuu koko ajan olevan huonosti
Ahdistuneen maailma kuulostaa ulospäin negatiiviselta ja toivottomalta. Ikään kuin kaikki olisi koko ajan huonosti eikä tulevaisuudessa olisi paljonkaan toivoa. Puolison ahdistus voi näkyä esimerkiksi jatkuvina katastrofiajatuksiana, levottomuutena, toivottomuutena, paniikkina muutoksesta tai jatkuvana huolien märehtimisenä.
Lohdun sanoja puolisolle: Ahdistunut puoliso ei ole muuttunut negatiiviseksi ihmiseksi, vaan ahdistuksen kokemus värittää hänen tapaansa katsoa asioita. Kun ahdistus helpottaa, myös toiveikkuus palautuu.
2. Ahdistunut saattaa jähmettyä eikä pysty edes puhumaan
Pariterapiassa käydään usein läpi ristiriitatilanteita, joissa ahdistus ilmenee akuutisti. Ahdistuneesta saattaa tuntua, että tilanteesta on yksinkertaisesti pakko päästä pois. Vaikeasta asiasta keskusteltaessa puoliso voi lamaantua, jähmettyä, Ihminen ikään kuin poistuu itsestään. Hän ei pysty tekemään mitään, pää on ihan tyhjä tai ei saa sanottua mitä haluaa.
Lohdun sanoja puolisolle: Ahdistunut puoliso ei halua pois tilanteesta, koska rakkaus olisi loppunut. Ahtauden kokemus voi olla niin akuuttia, että siinä ei välttämättä ole tilaa sanoille, tunteille tai muille ihmisille.
3. Voimakkaat keholliset reaktiot
Ahdistuneelle on tavallista on kiihtyä joko sisäisesti (joka ei aina näy toiselle) tai ulkoisesti. Ahdistus voi aiheuttaa voimakkaita kehollisia reaktioita, esimerkiksi hengitys kiihtyy, sydän tuntuu pamppailevan rinnasta ulos, kivi purista rintaa tai kurkkua ja jopa oksettaa. Hidasta elämää -lukijat ovat kuvailleet ahdistusta näin:
Norsu istuu rinnan päällä.
Henki loppuu -tunne.
Kivi sydämellä, joka estää hengittämästä.
Maailma pienenee, kaikki pyörii itsessä, ei millään näe askelta kauemmaksi, happi loppuu ja kaikki kaatuu päälle.
Ahdistus tuntuu siltä kuin kuolisi.
Lohdun sanoja puolisolle: Keholliset reaktiot ovat normaaleja. Vaikka ne kuulostavat ylitsepääsemättömiltä, ne menevät ajallaan ohi. (ks. jutun lopusta vinkkejä ahdistuksen lievittämiseen.)
4. Ahdistunut haluaa kipua karkuun
Monesti ahdistunut poistuu paikalta suojatakseen itseään ja muita vaikealta tunteelta ja sen aiheuttamilta reaktioilta. Pinnan alla voi olla pelkoa, turvattomuutta ja yksin jäämisen tunteita, joita ei välttämättä edes itse halua kohdata, saati sitten paljastaa toiselle. Se, mikä näkyy pintatasolla puolisolle, on usein suojatunnetta syvemmille tunteille.
Usein paikalta poistuminen ja hiljaisuus on kuitenkin pahinta ahditsuneen puolisolle, ja hän saattaa seurata perässä. Mitä enemmän toinen pyytää vastauksia, sitä enemmän ahdistunut saattaa yrittää paeta. Parisuhde saattaa tuntua paikoin hyvin raskaalta.
Lohdun sanoja puolisolle: On tavallista, että tällaisissa tilanteissa ahdistuneen puoliso on usein neuvoton: Hän ei tiedä, kuinka auttaa puolisoaan. Hän kokee usein tehneensä jo kaikkensa eikä mikään tunnu auttavan. Kun puolisot tunnistavat ja sanoittavat oman tunteensa siitä, että he ovat molemmat esimerkiksi hädissään tai kokevat riittämättömyyttä, tilanne saattaa alkaa rauhoittua ja keskustelu saa aivan uuden tason.
5. Ahdistunut haluaa piilottaa heikkoutensa ja vetäytyy yksinäisyyteen
Joskus ahdistunut osapuoli ei pysty vastaanottamaan kosketuksen kautta tapahtuvaa lohdutusta eikä kestä kysymyksiä. Yksin pärjäämään tottuneen ihmisen on usein vaikea näyttäytyä heikkona jopa puolison eli läheisimmän ihmisensä nähden. Silloin on luonnollista haluta olla yksin, vaikka juuri yhteydessä toiseen ihmiseen on parantava voima.
Lohdun sanoja puolisolle: Puolisolle ahdistus tuntuu usein pelottavana poissaolona tunneyhteydestä, mikä saattaa näkyä monella tavalla: huolena rakkaan ja rakkauden kadottamisesta tai turhautumisesta johtuvana kiukkuna tai närkästymisenä. Kaikkien tunnereaktioiden taustalla on toive yhteydestä toiseen ihmiseen.
Tärkeää:
Puolison ahdistus kannattaa ajatella hätänä. Mitä tekisit hätääntyneelle lapselle? Tilanteessa voi tehdä samoja asioita itsellesi ja puolisollesi.
On hyvä muistaa, että ahdistunut ihminen on aina hädissään. Hän ei ole hiljainen, lamaantunut tai kiihtynyt tahallaan. Hän reagoi näin, koska ei juuri sillä hetkellä muuhun pysty. Erityisen tärkeää ajatus hätätilasta on muistaa silloin, kun puolison puhumattomuus ja synkeä hiljaisuus alkaa ahdistaa itseäkin ja alat reagoida itse voimakkaasti.
Näin ahdistusta voi helpottaa parisuhteessa:
Yksin ollessa…
…kuuntele hengitystäsi: ei tarvitse yrittää hengittää syvään, kunhan kuuntelet.
…istu alas tuolille, laita jalat maahan ja kädet käsinojalle ja hengittele.
…ota jotain painavaa päälle, esim. jokin painavampi tyyny tai kaksi (hernepussityynyn voi askarrella tätä varten) tai painopeitto.
…huomioi, missä ahdistus tuntuu: vatsassa, rinnassa, kurkussa, päässä?
…puhu itsellesi lohduttavasti:
Näitä oloja ja tunteita tulee ja menee.
Minulla ei ole mitään hätää, olen tässä turvassa.
Tämä on pian ohi, minä selviän tästä kuten aiemminkin.
… tee turvapaikka-mielikuvaharjoitus: Mieti jotain ihanaa, rakasta paikkaa, jossa viihdyt ja olet turvassa: Mitä näet ympärillä? Haistatko joitain tuoksuja? Entä ääniä?
Kahden:
Huom! Jos on poistuttava paikalta, on hyvä sopia, koska palaa takaisin ja milloin selvitellään tilannetta rauhassa.
- Vinkkejä ahdistuneelle:
Hakeudu puolison kainaloon tai muuten lähelle.
Jos vain pystyt, anna puolison koskettaa: halata, silittää, hieroa.
Kuuntele puolison lohduttavia sanoja: ”Ei ole mitään hätää, minä olen tässä.”
Jos pystyt, lähde liikkeelle esim. kävelemään puolison kanssa tai tekemään pieniä arkiaskareita.
- Vinkkejä ahdistuneen puolisolle:
Koeta olla läsnä, vierellä, jos puoliso selkeästi haluaa olla vain yksin. Ole paikalla sinnikkäästi, vaikka se olisi sinulle vaikeaa. Joskus jo läsnäolo riittää. Aina ei tarvitse ratkaista mitään, ei edes puhua mitään.
Rauhoita sanoilla: ”Ei ole hätää, olen tässä.” Ja kysy: ”Voinko jotenkin auttaa sinua?”
Rauhoita kosketuksella, halaa, silitä, hiero hartioita, jos puoliso kestää kosketuksesi.
Matkustakaa yhdessä mielikuvissanne turvapaikkaan: puhu ääneen esim. kesämökin riippukeinusta ja laineiden liplatuksesta.
Kun puoliso pystyy puhumaan, kuuntele, koeta ymmärtää, asettua hänen asemaansa. Kerro, kuinka kurjalta hänen paha olonsa tuntuu sinustakin. Taaskaan ei tarvitse ratkaista mitään, ei ole kiirettä mihinkään.
Kokeilemalla saa selville, mikä toimii juuri sinulle, hänelle – ja teille yhdessä!
Älkää jääkö yksin! Kirkon maksuton Perheasiain neuvottelukeskus auttaa parisuhdeongelmissa.
Saatat olla kiinnostunut myös näistä teksteistä:
Ahdistaako? – Psykoterapeutin 5 vinkkiä ahdistuksen hetkeen
Tämän tekstin sinulle tarjosi Suomen ev.lut. kirkko.