Synkkinä aikoina tärkeintä on toivo – Näin voit helpottaa ilmastonmuutoksesta johtuvaa ahdistusta

Mainosyhteistyö Kustannusosakeyhtiö Otavan kanssa.

Kirjoittaja on ympäristömuutoksen professori Atte Korhola, jonka uutuuskirja Tämä ihmisen luonto (Otava, 2022) kertoo, miten ihminen on muokannut luontoa ja luonto ihmistä sekä avaa toiveikkaita näkymiä ilmaston ja ympäristön tulevaisuuteen.


Erityisesti silloin, kun uutiset pelottavat ja ahdistavat, on tärkeä tuoda esiin myös toivon näköaloja. Toivon, että kirjani Tämä ihmisen luonto (Otava, 2022) tuo uusia näkökulmia ja inspiraatiota usein synkkänä ja lohduttomana vellovaan ympäristökeskusteluun.

Toivo ei perustu toiveajatteluun tai todellisuuden kieltämiseen. Toivon näköalat aukenevat näkökyvyn harjaannuttamisen kautta. Sitä voi opetella ja sen esteitä voi purkaa.

Tässä kuusi asiaa, jotka herättelevät toivoa ja helpottavat ahdistusta silloin, kun ilmasto ja ympäristö huolestuttavat. Niiden tiedostaminen mahdollistaa sen, ettemme halvaannu ahdistuksen seurauksena passiivisiksi sivusta seuraajiksi tai muutu kyynisiksi iskulauseiden toistelijoiksi ja vieressä huutelijoiksi. Otteet on poimittu kirjasta Tämä ihmisen luonto (Otava, 2022).

1. Maailmanloppua ei ole vielä julistettu

Asioiden eteen voidaan tehdä ja niiden eteen kannattaa toimia. Ilmastonmuutos on pysäytettävissä, jos koko torjuntakeinojen potpuri otetaan käyttöön. Suurimmat muutokset tehdään päättäjien toimesta ja muutamalla toimialalla, kuten energiahuolto, raskas teollisuus, liikenne ja maatalous. Silti pienillä teoillakin on merkitystä. Jos voisimme kaikki omaksua ajatuksen ”vähempi on enempi”, maailma olisi jo pian toisen näköinen.

Sen sijaan, että pohdimme, mitä lisää voisimme saada, voimme muuttaa ajatteluamme niin, että tunnemme yhä suurempaa kiitollisuutta siitä, mitä meillä jo on. Kiitollisuus on rajaton luonnonvara, joka ei ole pois keneltäkään.

2. Toivoa on – ja sitä kannattaa vaalia

Synkkinä aikoina toivo on ainoa järkevä strategia. Toivo ei ole ilmastonmuutoksen kohdalla vain kevytmielistä toiveajattelua, vaan meillä on käsillä olevan tutkimustiedon valossa edelleen kaikki mahdollisuudet ehkäistä ilmastokatastrofi.

3. Muutos on mahdollinen, vaikka kaikki eivät osallistuisi siihen

Meidän ei tule antaa jarruttelijoiden määrätä ilmastokeskustelun luonnetta ja sävyä niin, että suuri osa voimavaroistamme kuluu vastustajien käännyttämiseen ja heidän argumenttiensa kumoamiseen. Jokaista ei saada ongelmasta vakuuttuneeksi, vaikka ilmastonmuutoksesta maalaisi minkä sortin Godzillan.

4. Puhu niille, jotka kuuntelevat

Voimme kohdistaa viestimme sille suurelle joukolle, joka on jo aikaa sitten vakuuttunut ilmastonmuutoksen vakavuudesta ja on myös valmis toimenpiteisiin katastrofin ehkäisemiseksi.

Olen huolissani siitä, että aikana, jolloin ihmiskunta tarvitsisi kipeimmin keskinäistä ymmärrystä, vastakkainasettelusta ja ilkeästä kielenkäytöstä on tullut arkipuhetta. Se tekee ilmastopolitiikan tekemisestä ankeaa ja rumaa.

5. Pelottelemalla ei saada aikaan hyvää

Ilmastoahdistuksen käsittelyä ja sen kanssa elämistä ei tule sysätä pelkästään tiedon vastaanottajien harteille. Vastuu on myös viestin tuojilla: medialla, koululaitoksella ja meillä tutkijoilla. Jatkuvassa uhkakuvien maalaamisessa kysymys ei ole vain väärän, tutkimustietoa tarpeettomasti kärjistävän informaation levittämisestä vaan suorastaan vastuuttomasta toiminnasta.

Pelottava tulevaisuus saa ihmisen ilmastotekojen sijasta tarrautumaan nykyhetkeen kuin se olisi hänen viimeinen elinpäivänsä. Sen lisäksi että se aiheuttaa toimintakyvyn vievää ahdistumista, se nakertaa ilmastotieteen uskottavuutta. Kun susi lopulta ilmestyy, voi olla, ettei kukaan enää reagoi siihen.

6. Kiitollisuus luonnosta tuottaa iloa

Meille on annettu mahtava maapallo asuttavaksi. Sen viiltävä kauneus ja ihmeellisyys voivat tulla perimmäiseksi motiiviksemme uudelle, luontoa säästävälle toiminnalle. Luonto, ympäristö ja elämä kaikkineen on meille lahja. Siksi sen eteen kannattaa toimia vapain ja iloisin mielin.

Jos kaipaat toiveikkaampaa suhtautumista elämään, kannattaa lukea Tämä ihmisen luonto -kirja.

Atte Korholan koskettavan, rohkaisevan ja toivoa antavan Tämä ihmisen luonto -kirjan löydät Suomalainen.comista.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image