100 tapaa pitää mielestä huolta

Mielikuussa kysyimme teiltä parhaita tapoja pitää mielen hyvinvoinnista huolta. Tässä 100 vinkkiä, jotka annoitte ja  joista voi poimia omaan arkeen parhaat mielen tasapainottajat:

1. Metsälenkit oman koiran kanssa. / Juokseminen koiran kanssa. Nollaa pään tehokkaasti.
2. Yöunen pidentäminen auttaa aina.
3. Oman ajan etsiminen ja sen käyttäminen äänikirjoihin tai lukemiseen on minulle parasta palautumista.
4. Hengitys esim. neljään laskien nenän kautta sisään ja hitaasti suun kautta ulos neljään laskien auttaa.
5. Puiden ja lintujen katsominen ikkunasta tai kuistilta.
6. Sanat: ”Asiat voisivat olla pahemminkin ja asioilla on tapana selvitä, sotkuisimmillakin.”
7. Sanat: ”Elä ja anna elää.”
8. Sen hyväksyminen ettei aina ”pidä”. Väsytin itseni siihen ajatukseen et ”mun pitää vielä noi pyykit, sit vielä noi ja tuoki pitää vielä ehtiä..”. Teen asiat sillä painolla ku ne tuntuu luonnolliselta ja jaksan paljon paremmin.
9. Jalkojen rasvaus ja hieronta ennen nukkumaanmenoa.
10. Musiikin kuuntelu, laulaminen ja tanssiminen.

11. Rehellisenä peiliin katsominen.
12. Mindfullness. / Päivittäinen meditaatiohetki. / Meditointi painopeiton alla.
13. Omien tunteiden sanoittaminen (tai ainakin yritys sanoittaa).
14. Talvi-/kylmäuinti ja sen tuomat endorfiini- ja dopamiinibuustit.
15. Säännöllinen ulkoilu säästä riippumatta.
16. Käsi sydämelle, kun tarvin itsemyötötuntoa ”kaikki hyvin”. Nukkuessa mietin neutraalia sanaa ”että….että…että”, kun ajatukset pyörii päässä ja uni ei tule.
17. Luonnossa kiitoskävely ja luonnon ihmeiden ihmettely.
18. Lempeä syvä hengitys/huokaisu ja kasvojen rentoutus: kuvitettelen lyhyen hetken, että otsa ja leuka sulavat kuin jäätelö maata kohden.
19. Maalaaminen ja piirtäminen; saa käyttää luovuuttaan, rauhoittaa mielen.
20. Tietoinen läsnäolo eläinten kanssa. / Kissojen silittely.

21. Somen käytön vähentäminen.
22. Varaamalla kalenteriin omaa aikaa itselle – ja arvostamalla sitä yhtä paljon kuin mitä tahansa muutakin menoa: sitä ei peruta eikä mielellään siirretä. Hyvin nopeasti tämän myötä konkretisoituu, kuinka tärkeää on nostaa omat tarpeet tärkeysjärjestyksessä listan yläpäähän.
23. Käytän paljon erilaisia kortteja: lemppareina Voimauttavat kysymykset ja Sielun sopukoita -kortit.
24. Tähtitaivaan katsominen on suosikki asia rauhoittumiseen.
25. Joka ilta ennen nukkumaanmenoa mietin vähintään pari asiaa, mitkä oli hyvää siinä päivässä. Auttaa konkreettisesti näkemään myös kaiken kaaoksen keskellä jotain hyvää, ja tuo levollisen olon just ennen yöunia: ”Kaikki päivät ei ole hyviä, mutta jokaisessa päivässä on jotain hyvää.”
26. Kun olen todenteolla pahoittanut mieleni ja suruissani, menen jonkin pihapuuni juureen, painan käteni sitä vasten ja sanon hiljaa: ”Ota tämä kipuni ja kasvata siitä uusi ja vahva oksa.” Sen jälkeen kiitä puuta taakkani kantamisesta ja tunnen oloni paljon kevyemmäksi ja paremmaksi.
27. Pienet tavoitteet ja iloitseminen niiden täyttämisestä.
28. Sanat: ”Mikään ei muutu, jos mikään ei muutu!”
29. Ystävällinen teko tuntemattomalle.
30. Neulominen. Vuoden lopussa menetin tärkeän läheisen, se lamaannutti niin totaalisesti, että en pystynyt tekemään juuri silmukkaakaan. Kun suru hiukan helpotti, tein kolmessa viikossa 3 villapuseroa, sen jälkeen on tahti onneksi hidastunut, mutta on helpottanut surun ja muiden tunteiden käsittelyä.

31. Kasvohieronta guasha-kammalla ennen nukkumaanmenoa, parantanut unta.
32. Tärkein hyvinvointivinkkini on, että aina kun huomaan murehtivani tulevaisuutta tai mennyttä kysyn itseltäni: ”Onko sinulla jotain hätää juuri nyt?”
33. Saliharrastuksen aloittaminen on lisännyt työssä jaksamista ja auttaa pääsemään eroon kasaantuneesta negatiivisesta energiasta.
34. Istuminen terassilla/parvekkeella kaukaisuuteen/merelle katsellen. Antaa ajatusten tulla ja mennä/olla ajattelematta yhtään mitään. Kuunnella luonnon ääniä tai hiljaisuutta ympärillä.
35. Kävely meren rannalla on erittäin puhdistavaa ja virkistävää. Siellä parit syvät hengityksen ja venyttelyt tekevät hyvää niin mielelle kuin keholle.
36. Ilmajooga on muuten ihan älyttömän kivaa ja ihan parasta, kun saa olla läsnä itsensä kanssa.
37. Perheen ja ystävien kanssa ajanviettäminen ja kuulumisten/ajatustenvaihto tuottaa mielihyvää.
38. Kiitollisuuspäiväkirja yhteisesti koko perheen kesken. Kaikkien päivän kohokohta muistiin!
39. Ulkoilut säässä kuin säässä. Päämäärä ei ole tärkein, vaan ulos lähteminen, ja kävellä niin kauan kuin olo on parempi kuin lähtiessä.

40. Yritys avata tunnelukkoja. / Itsetutkiskelu on kaiken a ja o.
41. Kirjoittaminen: saa jäsenneltyä ajatuksia.
42. Sanat: ”Kaikki on hyvin, joskus vain tuntuu siltä, että ei olisi.”
43. Taipuisuus, eli sen ymmärrys, että kaikki muuttuu, muokkaantuu ja elää sykleissä.
44. Ruokapreppaus! Säännöllisyyttä ja terveellisyyttä ruokailuun ennakoinnin kautta.
45. Aamulenkit auringonnousun aikaan — on vain heräilevä luonto ja sen tuhannet äänet. / Aamujooga ja lenkkeily luonnossa. Hiljaisuus.
46. Mulla toimii rauhallinen venyttely, kun joutuu kuuntelemaan kehoa. Se toimii jopa meditaationa. Suosittelen lämpimästi muillekin.
47. Avoimesti puhuminen, omassa päässä asioiden läpi puinti ja itsensä lohduttaminen, tieto siitä että asiat on ennenkin järjestynyt tavalla tai toisella.
48. Sauna ja sen yhteydessä joko talviuinti tai jääkylmä suihku! Palauttaa todella hyvin kehoon ja tähän hetkeen ja nollaa ylikierroksilla käyvän mielen.
49. Minimalismi, hidastaminen ja se, että sen mitä teen, teen rauhassa!50. Aamuisin sanon: tästä tulee hyvä päivä. Illalla nukkumaan mennessä sanon: kiitos tästä päivästä.

51. Työyhteisössäni olen joskus tehnyt jokaiselle työkaverilleni hyvän mielen purkin kahvihuoneen pöydälle. Purkit on varustettu nimillä ja jokainen työyhteisön jäsen kirjoittaa pikku lappuselle jotain hyvää purkin omistajalle. Lopputulos on iloinen mieli jokaisella. Kehuja ei koskaan tule sanottua liikaa.
52. Lopetin suorittamisen ja aloin nauttia siitä, mitä milloinkin teen.
53. Henkisesti välillä rankkaakin työtä tehdessä on tärkeää muistuttaa itseään ja työkavereitaan että ”teimme parhaamme, me riitämme”. Sekä olemaan armollinen itselleni ja muille.
54. Tiedosta olen saanut paljon omaa apua, koska olen saanut ymmärrystä omasta tilanteesta ja käytösmalleista. En enää anna ”vaiston” viedä, jos triggeröidyn. Kiintymyssuhdemalleista kertova kirjallisuus ollut ensiarvoisen tärkeää.
55. Oman hetken ottaminen. Välillä kuppi kahvia jossain mieleisessä paikassa ilman häiriötekijöitä, riittää mielen piristeeksi.
56. Lähiympäristön tutkiminen ”uusin silmin”.
57. Töissä: käyttämällä hetki aikaa työkamujen kanssa juttelemiseen muista kuin työasioista. Se on yhteisöllistä ”liimaa”. Asia ei saa olla muiden arvostelua eikä negatiivisuutta ruokkivaa.
58. Kohtaa ihmiset aidosti ja läsnäolevasti. Pyri tunnistamaan toisen tarve sillä hetkellä: joskus riittää pelkkä läsnäolo, joskus taas tarvitaan rohkaisun ja toiveikkuutta. Ihmisyyttä kohti, sinä riität sellaisena kuin olet.
59. Ymmärrä, että jokaisella on myös menneisyys, älä tuomaroi heti, kuuntele, ole läsnä.
60. Oppia hyväksymään huonotkin päivät, koska ne tekevät hyvistä päivistä vielä parempia.

61. Hengitysharjoituksia ennen nukahtamista, auttaa unen saantiin. / Juuri oppimani hengitysharjoitukset ovat auttaneet minua heräämään virkeämpänä.
62. Mietin usein asioita, joista voin olla kiitollinen. Ilahdun pienistä. Yritän kukan lailla kääntyä valoon päin. Katselen kauniita asioita ja pidän mielessä mummin voimalauseen ”kyllä kaikki järjestyy”.
63. Laitan silmät kiinni, kuuntelen ja hengitän syvään. Yhtäkkiä alan kuulemaan tarkkaan kaiken ympärilläni olevan, hengitys rauhoittuu, käsille tulee lämmin ja olen taas valmis uuteen hetkeen.
64. Lempeys ja armollisuus itseä kohtaan! Yksi esimerkki on, miten puhun itselleni eli en ota enää itseäni niskasta kiinni vaan ojennan auttavan käden.
65. Laitan usein musiikin soimaan ja tanssin sen tahtiin!
66. Asioista puhuminen eikä niiden panttaaminen sisälleen.
67. Merivesi joko virkistävänä pulahduksena, avarana katselmuksena ja kuunneltavana… Löydät itsesi pienenä ja näet luonnon kauneuden.
68. Se, että saa olla oma itsensä töissä ja vapaalla.
69. Ihan sama, miten iso tunneryöppy onkaan, niin ei tarvitse tehdä muuta kuin hengittää ja se riittää.
70. Terapeuttinen kirjoittaminen.

71. Tajuaminen, että myös itseä kannattaa helliä, hoivata, arvostaa ja rakastaa.72. Hitaat aamut hyvän teen kera ja illalla sängyssä kiitollisuushetki juuri ennen nukkumaanmenoa keskittyen kaikkeen, mistä olen kiitollinen.
73. Sanat: ”Rohkeus ei aina karju, joskus se on se pieni ääni päivän lopuksi joka sanoo että yritän huomenna uudestaan.”
74. Kun lähtee kävelylle luontoon ja löytää sopivan kannon tai kiven, istuu sille ja antaa ajatusten antaa virrata vapaana, saa mielen pikkuhiljaa rauhoittumaan. Täytyy vain rauhoittua ensin kuuntelemaan luontoa ja nähdä, kuinka se ja koko universumi kuuntelee sinua
75. Töissä ja kiireessä auttaa huumori. Ilman sitä ja hyvää työyhteisöä ei jaksaisi.
76. Kuusimetsän polut, haapojen havina, lintujen laulu, suot lampineen, maaseudun pellot, vaarojen ja tuntureiden huiput, purojen solina, meren aallot, järven rannat – se mistä tulemme, myös hoitaa, parantaa ja vahvistaa. Luonto <3
77. Rehellinen itsetutkiskelu esim.jonkun kirjan tehtävien kautta.
78. Äänimaljat ja reiki. / Energiahoito.
79. Hevosten hoitaminen, erityisesti harjaaminen ja halihetket suloisten jättiläisten kanssa.
80. Pieni pianoiluhetki töiden jälkeen tekee ihanasti tilaa ajatusten väliin. Yleensäkin VAIN musiikin kuuntelu hoitaa koko eukkoa, eli keskittyminen ainoastaan soivaan kappaleeseen.

81. Ihan parasta mielen terapiaa on lähteä metsään, ripustaa riippumatto, ja kömpiä lämpöiseen makuupussiin katselemaan taivasta ja puiden latvoja. Kuunnella lintujen laulua ja tuulen huminaa. Siihen on hyvä nukahtaa pienille päiväunille, ja herättyä keittää lämpöistä kaakaota. Aina ei tarvi edes lähteä mihinkään, vaan riippumaton voi virittää kotipihallekkin. Ja nyt kun kesä koittaa, niin tarkoitus on yöpyä metsässä koko yö. Tai jonkin ihanan lammen rannalla.
82. Taide. Mielikuvitus,maalaaminen ja musiikki. Käytän vain värejä joista tulee hyvä mieli ja rauha. Maalaan itselleni ilman paineita ja suorittamista. Aiheet kumpuavat luonnosta ja eläimistä.
83. Tunteista kirjoittaminen. Negatiiviset tunteet eivät katoa yrittämällä tukahduttaa ne. Kirjoittamalla saa jäsenneltyä ajatuksia ja purettua tunnekokemukset. Kirjoita 15-20 minuuttia päivittäin ja tuhoa kirjoitukset heti kirjoitettuasi.
84. Hömppäsarjat TVstä. / Netflixin katselu iltaisin sohvalla.
85. Kiireisessä keski-iässä on auttanut asioiden asettaminen mittasuhteisiin. Joko niin, että ”Jupiterista katsoen tämä näyttäisi kovin pieneltä” tai sitten yhdeltä mentorilta opittu ajatus siitä, että on parempi keskittyä siihen, mitä omaan syliin mahtuu (kun ei koko maailmaa voi pelastaa).
86. Puran vaikeimmat tunteet ja asiat kirjoittamalla esim. lyriikoita, fiktiivisiä novelleja, joissa saatan käyttää pohjana omia haaveitani, joita en usko pystyväni oikeassa elämässä toteuttamaan. Olen myös läpikäynyt joitain syviä traumoja paperille, mutta kirjoituksessani ne kipeät asiat ja tilanteet tapahtuvat jollekin toiselle henkilölle, ja joskus myös muutan tarinan kulkua niin, että päähenkilö ei jääkään uhriksi lopuksi vaan selviytyy tilanteista voittajana ja/tai pystyy tekemään rohkeampia ratkaisuja kuin mitä itse olin tai olisin pystynyt tekemään.
87. Aamuiset kahvi hetket ja ajatusten kirjoittaminen vihkoon auttanut paljon. Kirjoitan vihkooni päivän motivaation, hyvät asiat, odotukset…
88. Kun murehdin tai olen huolissani, siirrän huomion jalkapohjiin – mahdollisimman kauaksi päästä.
89. Omien ajatusten ja oivallusten jakaminen instagramissa vertaistuellisesti.
90. Jos minulla on paha olla, sanon tai teen jotain hyvää toisille, jotta se ilo valaisee myös minun päiväni. Esim. kehun toisen pirteyttä tai asua, lähetän ”kiitos, kun olet olemassa” -viestin, annan vaikka tikkarin. Jotain pientä mutta silti suurta.

91. Hyvän puhuminen selän takana.
92. Hyvän äänikirjan kuunteleminen.
93. Ota etäisyyttä ihmisistä, jotka syö energiaasi.
94. Mietin, mitä tarvitsisin juuri nyt, erityisesti jos uuvuttaa tai väsyttää.
95. Retkien tai pikku matkojen suunnittelu jo tekee mielen mukavammaksi, kun tietää että jotain kivaa tekemistä luvassa. Se, että tietää, että tulevassa on luvassa jotain mielekästä, auttaa jo kummasti voimaan paremmin.
96. Pysyn poissa draamailusta, en yritäkään olla kaikkien kaveri. Pidän aika tiukasti kiinni omista rajoistani.
97. Mulla on apuna eteeriset öljyt ja tuoksupuikot. Auttaneet mua pahoissa paikoissa pitempään jo ja edelleen.
98. Opettelin huomaamaan hyvän olon, ei vain huonoa oloa.
99. Aloin merkitä tarralla ja päiväyksellä kalenteriin hyviä oloja: kolme kuukautta kesti ekan kymmenen tarran ”saavuttamisessa”. Mutta se merkitsikin ihan kaikkea: tämä kolme kuukautta ei ollut mennyt hukkaan niin kuin koin jo pitkään ajan menneen. En ollu ollut ”vain” masentunut, vaan myös (ainakin hetkittäin) ihan ok. Myöhemmin hienosäädin prokkistani huomaamalla, minkälaisia yhtäläisyyksiä hyvien ja huonojen olojen tilanteisiin liittyi, olinko syönyt mitä ja milloin, kuinka olin nukkunut ym.
100. Puhtaat ihanalta tuoksuvat ja tuntuvat lakanat.

 

Jos kaipaat parempaa oloa ja syvempää yhteyttä itseesi, tutustu Hetki itselle  – Rauhoittavaan äänipalveluun, joka sisältää yli 100 meditaatiota. Äänitteet auttavat sinua löytämään levollisen suhteen itseesi ja lisäämään sisäisiä voimavarojasi välillä haastavissakin olosuhteissa. Tutustu palveluun TÄÄLLÄ.

 

-20% tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
3 KORTTIPAKKAA yht. 49€!  
PUOTIIN
close-image