Meitä ympäröi valtavasti erilaisia asioita: osa tuntuu ikävältä, osa kivalta. Huomiomme kohdistuu kuitenkin helposti niihin asioihin, jotka eivät ole hyvin – koska se on ollut aivan olennainen taito ihmisen hengissä selviytymisen kannalta. Uhkien, ikävyyksien tai ”mitä minulta puuttuu” -asioiden skannailu kuitenkin uuvuttaa meitä ihmisiä. Myös lapsia. Siksi kiitollisuuden harjoittaminen on ikään kuin loma, jonka voimme antaa itsellemme hankalista tunnemaisemista.
Kiitollisuus ei tarkoita sitä, että kielletään tosiasiat. Se tarkoittaa enemmänkin sitä, että meillä on ikään kuin valonheitin, jota ohjailemme omalla huomiollamme. Maailmassa on ikäviä ja hyviä asioita – koko ajan, yhtä aikaa. Jos aina valaisemme ja katsomme mahdollisia kurjuuksia, uuvumme. Kun taas välillä siirrämme veloheittimme asioihin, jotka ovat hyvin, saamme pienen loman.
Sanotaan myös, että kiitollisuus ei ole sitä, että odottaa hetkeä, jolloin on onnellinen, jotta voi olla kiitollinen. Vaan se on sitä, että oppii olemaan kiitollinen, jolloin tulee myös onnelliseksi. Kiitollisuuden harjoittaminen – eli hyvän huomaaminen – rauhoittaa meitä, koska tunnemme sillä hetkellä, että asiat ovat hyvin – ei tarvitse pinnistellä, ponnistella tai saada jotain lisää. Vaan tässä, juuri näin, voi saada hyvän tunteen aikaiseksi itsessä.
Tässä 6 syytä, miksi lapselle kannattaa opettaa kiitollisuustaitoja:
1. Kiitollisuus rauhoittaa oloa, koska tuntuu, että ei tarvitse pinnistellä, ponnistella ja olla tai saada yhä enemmän: tässä on hyvä.
2. Kiitollisuus palauttaa. Se on kuin pieni aurinkoinen tyven tunnemyrkyjen ja elämän karikoiden keskellä.
3. Kiitollisuus tekee onnelliseksi. Onnellisuus on kaiketi jonkinlaista luottamuksen tunnetta elämää kohtaan. Koska kiitollisuus rauhoittaa olon, se palauttaa myös luottamuksen kokemuksen.
4. Kiitollisuus auttaa näkemään hyvän itsessä. Se parantaa itsetuntoa, kun ei aina katso itsessä vain sitä, mikä on heikkoa tai huonoa, vaan vahvistaa hyvien puolien näkemistä.
5. Kiitollisuus auttaa näkemään mahdollisuuksia. Kun ei ole koko ajan suojauksessa mahdollisia epäonnistumisia, uhkia tai ikäviä asioita kohtaan, mieli vapautuu näkemään ja oppimaan uutta.
6. Kiitollisuus auttaa myös kohtaamaan hankalalta tuntuvat tunteet. Vaikeista tunteistakin voi oppia olemaan kiitollinen, koska niillä on aina viestinsä ja tarkoituksensa.