Ajattelu, tunteet ja keho ovat erottamaton kokonaisuus – Näin ne vaikuttavat hyvinvointiisi

Juha Siira.

Juha Siira on helsinkiläinen kipupsykologi, psykoterapeutti, työnohjaaja, kouluttaja ja tietokirjailija. Karita Palomäki on Helsingissä työskentelevä psykofyysinen fysioterapeutti, NLP-työnohjaaja, kouluttaja ja tietokirjailija. Lisäksi Karita kirjoittaa Hidasta elämää –sivuston Terveys ja tunteet –artikkelisarjaa. He ovat yhdessä kirjoittaneet uutuuskirjan Kehon viisaat viestit – Kuuntele, tiedosta ja voi paremmin (Kirjapaja 2022).

Ajattelen, mitä ajattelen. Tunnen, mitä tunnen. Reagoin, miten reagoin. Näin voisimme jokainen todeta. Mutta tiedostammeko nämä asiat ja niiden väliset yhteydet arjessamme ja varsinkaan sellaisissa tilanteissa, joissa siitä olisi hyvinvoinnillemme hyötyä?

Kehon ja mielen välisen yhteyden hyväksynee jo jokainen, onhan siitä kiistatonta tutkimustietoa olemassa. Silti yksilötasolla emme aina huomioi tätä yhteyttä riittävästi. Seurauksena voi olla lisääntynyt kuormitus sekä toisaalta myös kyvyttömyys tiedostaa, mikä auttaisi itseä palautumaan siitä. Mikäli kehon ja mielen epätasapainotila jatkuu liian pitkään, alamme oireilla monin tavoin.

Toisaalta myös isommassa mittakaavassa, esimerkiksi terveydenhuollossa, ei mielestämme riittävästi huomioida kehon ja mielen yhteyttä. Kokonaisvaltainen ihmisen kohtaaminen ja hoitaminen on edelleen satunnaista, mikä voi lisätä oireilevan ihmisen hätää, huolta ja pelkoa tilanteestaan – varsinkin jos selviä löydöksiä tai syitä oireen taustalta ei löydy. Dualismi ei hevin horjahda asemastaan pois, ja se näkyy valitettavasti edelleen liian jyrkkänä fyysisen ja psyykkisen kahtiajakona. Jos fyysistä syytä ei oireelle löydy, vian täytyy olla “korvien välissä”. Tai jos jollakulla on lähtökohtaisesti psyykkinen oire tai sairaus, hänen fyysisiä oireitaan ei välttämättä oteta vakavasti.

Karita Palomäki.

Kehon ja mielen välinen vuorovaikutus tapahtuu konkreettisesti hermoston kautta. Hermosto pyrkii joka hetki säätelemään kehon ja mielen välistä vuorovaikutusta parhaalla mahdollisella tavalla. Ajoittain se ajautuu sympaattiseen eli ylivirittymisen tilaan ja ajoittain alivireiseen, väsyneeseen, jopa uupuneisuuden tilaan. Neutraali tila on jotakin näiden väliltä. Sitä voi kuvailla vaikkapa rennon valppaana tilana, jossa ihminen ei ole erityisen jännittynyt eikä rento, vaan olo on jollakin tavalla mukava, miellyttävä ja tarvittaessa toimelias. Tässä optimaalisessa vireystilassa kykenemme parhaiten kuuntelemaan itseämme ja kehoamme, oppimaan sekä tekemään parhaimmat omaa hyvinvointiamme koskevat päätökset.

Jos kehon kuuntelu on jäänyt elämässä kaiken muun jalkoihin, hermoston liiallisen kuormituksen tai vireystilojen jatkuvan ja liiallisen “vuoristoratamaisen” heittelyn vuoksi saatamme alkaa oireilla eri tavoin. Kehon ja mielen kokonaisuus on vuosituhansien saatossa räätälöity siten, etteivät kuormittavat jaksot kestäisi kovin kauaa kerrallaan, vaan meillä olisi välillä mahdollisuus lepoon ja palautumiseen. Jos näin ei tapahdu, vaikka kehomme olisi viestinyt jo aikoja sitten levon tarpeesta, kehomieli saattaa alkaa huutaa sanottavansa kipuoirein, lihaskireyksin, vatsavaivoin tai esimerkiksi lisäämällä ahdistuksesta johtuvia kehollisia reaktioita.

Erityisesti nykyaikana, jossa huomiomme niin herkästi hajaantuu monenlaisten tärkeiden ärsykkeiden ja kiinnostuksen kohteiden äärelle, olisi tärkeää muistaa se tosiasia, että emme olisi olemassa ilman viisasta kehoamme. Olisiko vihdoinkin aika alkaa kuunnella kehoa ja sen tarpeita?

Kirjoitimme jo vuonna 2016 teoksen Kehon viisaat viestit juuri tähän tarpeeseen. Painoksen loputtua ja kysynnän edelleen jatkuessa teimme uuden ja päivitetyn painoksen tästä kirjasta Kirjapajan kustantamana, ja se ilmestyi tammikuussa 2022. Kehon viisaat viestit – Kuuntele, tiedosta ja voi paremmin -kirjan tarkoituksena on johdattaa lukija vähitellen, askel askeleelta, kuuntelemaan kehonsa viisaita viestejä. On sitten kyseessä stressiperäisten oireiden kokeminen, uupumus tai kehon kipujen kanssa eläminen, niissä kaikissa tarvitaan kykyä pysähtyä kehontuntemusten, ajatusten ja tunnereaktioiden äärelle.

Esimerkiksi kipuja potevan on tärkeää oppia erilaisia tapoja vaikuttaa kipukokemukseen ja sen herättämiin tunteisiin ja ajatuksiin. Kokiessamme kipua käperrymme kokoon ja vetäydymme itseemme. Samalla tämä kapeuttaa kykyämme tiedostaa tilaamme ja tehdä siitä oivalluksia, ja mahdollisuutemme havainnoida kokemuksiamme käyvät vähiin. Kun tietoisuutemme tällä tavoin kapenee, alamme vastustaa kokemaamme ja kapeutamme entisestään toimintavaihtoehtojamme. Jos sen sijaan pystymme edes asteittain kohtaamaan ja hyväksymään kipumme, avaudumme muutokselle ja sille mahdollisuudelle, että kipu lievittyy.

Mitä jos kehosi ei teekään virheitä? Mitä jos muutos parempaan vointiin lähtisikin siitä, että osaamme kuunnella kehon viisaita viestejä ja sitä, miten keho ja mieli lopulta toimivat yhteistyössä, tehden parhaansa pyrkiessään tasapainoon? Kehoon luottaminen luo turvaa ja rauhoittaa hermostoa, joka sekin lisää mahdollisuuttamme toipua.

 

Voit lukea lisää aiheesta Kehon viisaat viestit -kirjasta. Löydät kirjan täältä:

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image