Psykologin 3 neuvoa epäonnistumisen hetkelle – Näin teet virheistäsi vahvuuksia

Outi Olani. Jonne Räsänen/ Otava 2020.

Mainosyhteistyö Kustannusosakeyhtiö Otavan kanssa.

Outi Olani on 44-vuotias psykologi ja mestarimokailija, joka Mokasin – Käännä epäonnistumiset voimavaraksi -kirjassaan (Otava, 2021) kertoo avoimesti omista pienistä ja suurista epäonnistumisistaan – sekä siitä, miten kirvelevätkin mokat voi kääntää voitoksi.


Konkurssi, ulosotto, masennus, ero, epäonnistuminen opiskelupaikan pääsykokeissa ja työnhaussa, oman elämän sotkuisen vyyhdin selvittely… Mitä hyvää tällaisista tilanteista voi löytää?

Epäonnistumisen kokemus voi olla niin kipeä asia, että mieli laittaa liinat kiinni  ja pyrkii keinolla millä hyvänsä helpottamaan tuskaista oloa. Mutta jos kivuliaaat tapahtumat lakaiseee maton alle tai käyttää jotain muuta vahingollista ratkaisukeinoa, ei pääse koskaan siihen vaiheeseen, jossa tuskallisista tunteista nousee jotain todella arvokasta.

Mokasin-kirjassa psykologi Outi Olani kertoo avoimesti oman värikkään mokailuhistoriansa. Lisäksi hän esittelee kolmivaiheisen metodinsa, joka auttaa käsittelemään epäonnistumisen aiheuttamia vaikeita tunteita ja kasvamaan entistä vahvemmaksi.

1. Palasina – Ota vaikeat tunteet ja hankala olotila rohkeasti vastaan

Ensimmäisessä vaiheessa olemme palasina. Häpeä, syyllisyys, viha ja suru ovat tuttuja tunteita mokan jälkeen. Niitä ei tarvitse pelätä. Ne ovat ihan paikallaan – kunhan ne ovat järkevässä suhteessa mokan vakavuuteen.

Joskus mokan aiheuttama häpeä on suhteettoman suuri, ja on mahdollista, että ylireagoit. Älä siis luota näihin tunteisiin, mutta ota ne vastaan ja salli itsesi olla palasina. Tässä vaiheessa tarvitaan tilaa ja hyväksyntää omille tunteille, tunnesäätelyapua tai ihan konkreettista apua.

Tuskaisen olon keskellä kannattaa myös muistaa, että vaikeidenkin tunteiden tunteminen on hyvä asia. Jos mikään määrä mokailua ei tunnu missään, on syytä huolestua. Kyvyttömyys kokea tunteita on tehokas tapa välttyä kurjan todellisuuden tuottamalta kivulta, mutta samalla katoavat palkitsevatkin tunteet. Jos näin on käynyt, edessä voi olla vuosien työ, jotta tunteita pystyy taas tuntemaan.

2. Kokoa itsesi – Tee tarvittavat korjaustoimenpiteet

Psyykkisen ensiavun jälkeen alkaa itsensä kokoamisen vaihe. Hieman rauhoittunut mieli keksii jo paremmin luovia ratkaisuja, ja tunteita voi alkaa kanavoida toiminnaksi.

Mitä korjausliikkeitä voisit tehdä, jos moka on sattunut henkilökohtaisessa elämässäsi? Miten työpaikalla voit olla tukemassa tiimiä, jonka jäsen on mokannut? Mitä tärkeää tietoa epäonnistuminen on tuonut tullessaan? Miten vastaavia mokia voisi tulevaisuudessa ehkäistä?

Jälkiä korjatessa ja toimintasuunnitelmaa luodessa on tärkeä pitää tosiasiat selkeinä mielessä. Mikä on päälleliimattua positiivisuutta ja mikä realistista uskoa omiin kykyihin?

3. Kultaliimaus – Opi uutta ja tee siitä osa omaa elämäntarinaasi

Tätä vaihetta kuvaa japanilainen korjausmetodi kintsugi, jossa hajonneen posliiniastian palaset liitetään yhteen kultaisella liimauksella, ja särkyneestä astiasta muodostuu uudenlainen taideteos. Kultaliimaus-vaiheessa virheitä ja epäonnistumisia ei yritetä piilotella, vaan säröille löytyy elämäntarinassa oma paikkansa.

Kultaliimauksen ydintä on oman varjopuolensa hyväksyminen. On lupa olla hieman härö. Kaikilla meillä on omat särönsä, vaikka usein käytämmekin valtavasti aikaa ja vippaskonsteja niiden peittelemiseen.

Mokat eivät määrittele sinua ihmisenä, vaan voit itse vaikuttaa tarinasi kulkuun. On tärkeää herkistyä kuuntelemaan, millaista tarinaa kerrot itse itsestäsi.

Epäonnistuminen voi olla lahja, joka muuttaa elämäsi

Äärimmäinen mokailukokemus saattaa täräyttää koko voimalla ja mullistaa elämäsi kulun, kuten Olanille kävi. Ehkä epäonnistuminen pakottaa pysähtymään ja muodostaa tienviitan tavalle, jolla jatkossa katsot elämää. Se voi saada pohtimaan arvojasi ja sitä, minkälaisille asioille haluat omistaa aikaasi.

Vaikka epäonnistuminen tekee kipeää, jonkin ajan kuluttua saatat havaita, että tasapainoasi järisyttänyt tilanne on ohjannut kohti jotain paljon parempaa ja enemmän omaa.

Kun ihminen on tyytyväinen omaan kultaliimauksensa kädenjälkeen, hän on sinut oman itsensä, elämäntarinansa ja mokiensa kanssa. Voisiko jopa olla niin, että heikkoutesi ovatkin itse asiassa supervoimiasi?

Mokasin-kirjan löydät Suomalainen.comista 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image