Negatiivisuus tahmaa joskus olosi aivan turhaan. Älä jää siihen kiinni! Negatiivisten ajatusten ei läheskään aina ole jotakin syvällistä syytä, johon sinun kannattaa paneutua.
Joskus negatiivisuus vain iskee, yleensä silloin kun olet väsynyt, nälkäinen tai ylikuormittunut. Negatiivisuus voi itse asiassa olla tärkeä viesti sinulle, esimerkiksi siitä että tarvitset lepotauon. Älä siis turhaan syytä itseäsi siitä, että olet ”negatiivinen ihminen”, vaan näe ärtyisä ajatus viestinä, joka on vain hieman kömpelösti toimitettu!
1. Keskity kiitollisuuteen
Kiitollisuus lisää onnellisuutta ja lieventää stressiä, asiaa on tutkittukin. Mikäs sen helpompi tapa vähentää turhaa napinaa omassa päässä kuin kiittää elämän ihanista asioista!
2. Syö jotain
Pakko myöntää, että myös näin oikeana aikuisena oma märinän määrä lisääntyy ekspotentiaalisesti, kun välipalasta on kulunut kriittinen määrä aikaa.
3. Lähetä kiva viesti
Kun olet mukava, tunnet olosi mukavaksi. Kun ajattelet hyvää toisista, koet olosi rakkaudelliseksi. Ja pian saat ilahtuneen vastauksenkin, ja olosi sen kuin paranee entisestään.
4. Hymyile
Hymyily vapauttaa aivoissa neuropeptidejä, joka saa dopamiinin, serotoniinin ja endorfiinit jylläämään. Näinkin helpolla voit siis aidosti parantaa myös kehosi olotilaa.
5. Kuuntele ihana kappale
Tiedät kyllä, miten hyvältä tuntuu kuulla jokin lempikappaleesi, mitä se saa aikaan niin kehossasi kuin mielessäsikin.
6. Ajattele kauniisti itsestäsi
Anna itsellesi rakkautta ja armoa! Älä syyttele itseäsi pahasta mielestä, vaan ole itsellesi lempeä.
7. Lepää hetki
Joskus pahan mielen takana on väsymys tai mielen ylikuormittuminen. Lepää hetki sohvalla, tai vaikka bussissa laput korvilla (yhdistät tällöin kivasti myös kohdan 5 osaksi ihanaa hetkeäsi 🙂 ).
8. Kerro ystävällesi, että olet maassa
Mieti, tarvitseeko sinun kertoa, mikä sinua ärsyttää, vai onko tärkeämpää kertoa, että olosi on nyt rasittunut. On ihmeellistä, miten vähällä pienet huolet haihtuvat, kun niistä mainitsee ystävälle.
9. Meditoi, joogaa, rauhoitu, tee harjoitus
Joskus on helppoa rauhoittua, joskus taas siihen pitää ikään kuin tyrkätä itsensä. Aseta tavoite matalalle: joogaan 5 minuuttia. Usein negatiivisuus unohtuu miltei samantien – ja silti rauhoittuminen on niin mukavaa, että joogaamista tai meditaatiota tekee mieli jatkaa. Henkisiä harjoituksia löydät netistä, täältä HE-sivustolta sekä esim. Sisäisen rauhan käsikirjasta.
10. Lähde kävelylle
Monet murheet saavat aivan toiset mittasuhteet heti, kun lähdet ulos ja saat hieman ilmaa ympärillesi – ja luonnon läheisyyttä.
Negatiivisuus saa meidät usein kääntymään pois hyviltä asioilta, joten ainoa haasteesi on muistaa tehdä jokin näistä asioista, kun tarvitset niitä. Laita siis tähän artikkeliin vaikkapa kirjanmerkki, jotta löydät vinkit varmasti!
Kurkkaa Mitran uusi Meidän vuosi -tehtäväkirja pareille: