4 asiaa, mitä on hyvä tietää terveistä rajoista

Rajojen tarkoitus ei ole kahlita tai kontrolloida, niiden tarkoitus on luoda turvaa. Varsinkin moni ylimiellyttämään taipuvainen kokee usein rajojen asettamisen taikka tunnistamisen vaikeaksi. Tämä on myös oma kohtaisesti täysin tuttua. Pelkäsin, että rajat tekisivät minusta väärällä tavalla itsekkään ja “hankalan”. Nykyisin ajattelen, että rajat tuovat turvan lisäksi myös tervettä kunnioitusta, niin itseä kuin toisiakin kohtaan.

Kokosin tähän kirjoitukseen 4 asiaa, mitä mielestäni on hyvä jokaisen tietää terveistä rajoista.

Sinulla (ja muillakin) on oikeus sanoa kyllä tai ei toisille tuntematta syyllisyyttä

Tunnistatko syitä, miksi sanot kyllä, vaikka oikeasti haluaisit sanoa/sinun olisi hyvä sanoa Ei? 

Tällöin toimimme usein automaatiolla, välttääksemme kitkaa tai konfliktia, tai ettemme joutuisi epäilemään itse sitä, olemmeko ”liian hankalia” tai jotain muuta vastaavaa. Kun harjoittelet tutustumaan rajoihisi, on tosi viisasta ottaa itsensä kanssa tavaksi se, että älä vastaa reaktiivisesti pyyntöihin vaan ota aikaa ainakin 24 h sulatella ja tee päätös vasta sitten, kun tiedät mikä päätös tuntuu sinusta todelta.

Sinulla (ja muilla) on oikeus erehtyä, muuttaa mieltä ja pyytää uuden ratkaisun löytämistä

Se ei ole epärehellisyyttä tai luottamuksen pettämistä, jos ja kun kommunikoimme muuttuneista toiveistamme tai resursseistamme toista kunnioittaen. Vaikka jokin asia olisi sovittu, ei se voi olla elinkautinen. Meillä on elämän erikohdissa eri resurssit ja varsinkin moneen suorittamiseen taipuvaisen voi olla vaikea tunnistaa rehellisiä resurssejaan, oli ne sitten emotionaalisia tai ihan konkreettisia. 

Sinulla (ja muilla) on oikeus tuoda esiin näkökulmasi, toiveesi ja tarpeesi. 

Kukaan muu kuin sinä ei voi todella tietää, mitä toivot, tarvitset ja ajattelet. Jos et kerro todellisia tarpeitasi, on tavallaan vähän epäreiluakin olettaa, että kukaan voisi niitä tietää. Joskus pelkäämme kertoa toiveistamme ja tarpeistamme siksi ettei meitä pidettäisi ”hankalana” tai haluamme olla rentoja ja sopeutuvia. Omien tarpeiden ja toiveiden kertominen ei tee kenestäkään hankalaa, se antaa mahdollisuuden tuntea sinut syvemmin.

Sinulla (ja muilla) on oikeus ilmaista tunteesi kunnioittavalla tavalla, jos niin valitset 

Sinä, kuten ei kukaan muukaan voi tuntea väärin. Tunteet eivät kuitenkaan ole aina (tai välttämättä useinkaan tosiasioista – vaikka ne tuntuvat todelta). Sinulla ja muillakin on oikeus ilmaista tunteesi autenttisesti ja kunnioittavasti. Yhtälailla, sinun ei kenenkään muu ole velvollisuus toimia kaatopaikkana toisen epäasialliselle tunneilmaisulle. Sinulla, kuten muillakin oikeus tulla kohdelluksi kunnioittavasti, myös erimielisyyksien ja vaativien aiheiden keskellä.

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image