3 harjoitusta omien rajojen parantamiseen

Omista rajoista pitävät yksilöt nauttivat helpommin muiden kunnioituksesta vuorovaikutuksessa. Oman alueen selkeänä pitäminen ei kuitenkaan aina ole helppoa, etenkin jos rajat eivät ole missään vaiheessa elämää kehittyneet. Rajojen asettamista voi kuitenkin harjoittaa ja pikku hiljaa työ alkaa kantaa hedelmää. Seurauksena on tunne siitä, että saa elää omien arvojen mukaista elämää. On helpompi kunnioittaa myös itse itseään ja omalle tekemiselle on selkeä linja.

 

saa elää omien arvojen mukaista elämää

 

Kävin edellisessä tekstissä läpi rajattomuuden eri muotoja. Tällä kertaa vuorossa kolme helpohkoa tehtävä, joiden kautta voi alkaa määrittää omia rajojaan.

Tehtävä 1: Määritä omat prioriteetit elämässäsi. Millainen yksilö haluat olla ja mikä sinulle on tärkeää? Onko sinulle tärkeää kenties terveelliset elämäntavat, oma kasvu, koti ja perhe, ura, määrätietoisuus tekemisessä tai suoraselkäisenä yksilönä toimiminen? Tee lista näistä asioista, mukaan vähintään viisi itsellesi tärkeää asiaa. Kuka haluan olla? Tällä ohjaat itseäsi eteenpäin kohti sellaista sinää, joka itse toivoisit olevasi. Pidä lista näkyvillä muistuttamassa, että mihin suuntaan olet matkalla.

Tehtävä 2: Määrittele, että mistä asioista et ole valmis neuvottelemaan. Mitkä asiat ovat sinulle ehdottoman tärkeitä rajojesi suhteen? Listalle olisi jälleen hyvä saada vähintään viisi asiaa. Voi olla, että et ole valmis neuvottelemaan esimerkiksi tasa-arvon suhteen. Jonkun listalta saattaa löytyä kunnioittava käytös, rehellisyys tai lupa olla oman kokoinen. Mitä sinun listallesi päätyy?

 

1. Omat prioriteetit

2. Mistä asioita et ole valmis neuvottelemaan

3. Tilanteet ja ihmiset, joiden seurassa rajat rakoilevat

 

Tehtävä 3: Kolmantena määrittele ne tilanteet ja ihmiset, joiden seurassa rajat lähtevät helposti rakoilemaan. Mitkä ovat sinun haastavimmat kompastuskohdat? Tämä selkeyttää sinulle omaa sosiaalista verkostoa ja sinun on helpompi valmistautua eri tilanteisiin. Käytä jokaisen tehtävän pohdintaan riittävästi aikaa ja voit tehdä ne hyvin vaikka eri päivinä.

Omia rajoja harjoiteltaessa on hyvä muistaa, että matkalle saattaa mahtua ylilyöntejä ja usein näin tapahtuukin. Tällä tarkoitan esimerkiksi ehdottomuutta: rajoista tulee yhtäkkiä turhankin tiukat. Jos rajoja ei aikaisemmin ole ollut, niin treenivaiheessa ehdottomuus saattaa ottaa toisinaan turhan suurta tilaa. Tämä kuuluu monesti prosessiin ja sieltä ääripäästä usein tullaan takaisin taas lähemmäksi kultaista keskitietä.

 

saatat silti yllättyä kuinka nopeasti muutoksia alkavat tapahtua

 

Omien rajojen uudelleen asettaminen ei tarkoita tahdittomuutta, joskin se saattaa aiheuttaa hämmennystä muissa ihmisissä. Kun kerran on totuttu, että kanssasi saa helposti periksi, niin uusi olemisen muoto vaatii muissa myös totuttelua. Samalla myös lähipiiri joutuu opettelemaan, että mistä olet valmis tinkimään ja mistä et.

Kuten jo alussa totesin, rajojen asettaminen vaatii aikaa. Asiat eivät tapahdu ihan hetkessä, tarvitaan pitkäkestoista treeniä ja toistoja. Saatat silti yllättyä kuinka nopeasti muutoksia alkavat tapahtua, kun rajojen asettamisen Pandoran lipas on kerran avattu. Samalla kun omat rajasi selkenevät, sinun on myös helpompi kunnioittaa muiden rajoja.

Tutustu Komulainen.eu nettisivuihin tästä. 

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
Saat -30% alennuksen korttipakoista etukoodilla KORTIT30 
PUOTIIN
close-image