Olen ylittänyt omat henkiset ja fyysiset rajani tarpeeksi monta kertaa oppiakseni yhden asian: kukaan muu ei voi tunnistaa rajoja puolestani. On minun tehtäväni tiedostaa, mihin voimavarani, jaksamiseni ja ymmärrykseni riittävät. On minun tehtäväni huolehtia siitä, etten venytä itseäni äärimmilleni.
Herkkänä, empaattisena ja tunnollisena ihmisenä omien rajojen tiedostaminen ja kunnioittaminen on oppiläksy, jota olen joutunut harjoittelemaan kaikilla elämän osa-alueilla.
Kun omat rajat ovat hukassa, se tuppaa näkymään ennen pitkää jonkinlaisena uuvahtamisena. Ihminen voi venyä ääriensä ylitse niin töissä, opinnoissa, ystävyyssuhteissa, parisuhteessa, liikunnassa tai muissa vapaa-ajan harrastuksissa.
Rajattomuus voi ilmetä muun muassa liiallisena vahvuutena ja vastuun kantamisena, ylisuorittamisena, muiden eteen uhrautumisena, itsensä unohtamisena ja jopa kipeänä maailmantuskana.
Vaikka rajojen tärkeydestä puhutaan paljon, itselläni meni pitkään ennen kuin todella ymmärsin, mistä asiassa on oikeastaan kysymys. Omien rajojen vetäminen ei liity pelkästään konfliktitilanteisiin ja itsensä puolustamiseen, vaan sen tunnistamiseen, mihin itse päättyy ja mistä toinen alkaa. Kun rajat ovat selkeät, myös yhteys omaan sisimpään on vahva.
Näin kehon kuunteleminen auttaa tunnistamaan rajoja
Minulle avain rajojen tunnistamiseen löytyi lopulta kehoni kautta. Kehoni kyllä kertoo, kun jokin on minulle liikaa.
Jotta pääsisin kiinni sisimpääni, on ensin laskeuduttava ajatuksista kehollisen kokemuksen äärelle. Tämä ei välttämättä vaadi ihmeitä. Riittää, että olen valmis tuntemaan. Aluksi ehkä sisään- ja uloshengityksen liikkeen, vatsani laajentumisen, hartioideni pehmentymisen. Sen jälkeen on helpompi lähteä havainnoimaan muita tuntemuksia.
Tässä joitakin esimerkkejä signaaleista, joilla kehosi viestittää, kun on aika pysähtyä tutkailemaan sisimpääsi tarkemmin:
-ylivireä, tykyttävä olotila, tarve tehdä koko ajan jotakin
-alavireinen tai alakuloinen olo, painavuuden ja sumuisuuden tunne
-kiristyksen tai paineen tunne päässä, “kireä pinna”
-”painon” tunne hartioilla, kivettyneet lihakset niska-hartiaseudulla
-palan tunne kurkussa
-puristus tai tukala olo rintakehässä
-jäykkä ja kivistävä olo selässä
-ontto tai levoton olo vatsanpohjassa
-jatkuva kipu, särky, kolotus tai yleinen raihnaisuus.
Keholliset tuntemukset ovat kuin maamerkkejä, joita seuraamalla voit päästä käsiksi syvempiin tunteisiisi. Tunteet puolestaan auttavat sinua hahmottamaan tarpeitasi.
Omien haasteiden tunnistaminen johtaa oikeille jäljille
Jokaisella meistä on omat haasteemme, mutta esimerkiksi ylisuorittamisen taustalta voi löytyä arvottomuuden tunnetta ja pelkoa epäonnistumisesta tai hylkäämisestä. Silloin se, mitä todella tarvitsemme, onkin kokemus turvasta ja hyväksynnästä, jota mikään määrä tekemistä ei voi taata.
Jo pysähtymällä itsensä äärelle ja tiedostamalla omat tunteensa ja kipupisteensä, on mahdollisuus auttaa itseään ja kehoaan rentoutumaan. Se on tilan tekemistä itselleen ja omille tarpeilleen. Tuosta rehellisyyden tilasta käsin on myös helpompi hahmottaa omat rajansa ja ottaa konkreettisia askeleita niiden kunnioittamiseksi.
Sillä lopulta itsestä huolen pitämiseen ei ole oikotietä. Rajat on mahdollista vetää vain sisältä käsin.
Kuuntele kehoasi ja ymmärrä sen viestit
Lempeyttä keholle -kortit auttavat pysähtymään sinulle tärkeiden kysymysten äärelle ja kuulemaan kehosi viestit. Tutustu kortteihin TÄÄLLÄ.
Kotona kehossa -kirja antaa ajateltavaa jokaiselle, jolle omissa nahoissaan oleminen on joskus vaikeaa. Kirja auttaa katsomaan kiirettä, suorittamista sekä hyvin- tai pahoinvointia oman kehon näkökulmasta. Löydät kirjan TÄÄLTÄ.