Entä jos parisuhdekriisi onkin upean suhteen alku?

Parisuhdekriisin keskellä ihmisen on tärkeää irrottautua menneestä, mutta aina se ei tarkoita kumppanista luopumista.  Parin on mahdollista tehdä tietoinen irtiotto aiemmasta suhteestaan ja suuntautua uudella asenteella yhdessä kohti tulevaa.

Hyvä keino tässä molemmille on ottaa alkuun aikalisä ja jopa asua hetki erillään. Matkan päästä ihmettely voi auttaa kirkastamaan omaa tahtotilaa. Heitäkin olen tavannut, jotka ovat itsekin yllättyneet avioeron jo virallisestikin vahvistuttua olevansa tilanteessa, jossa uudenlainen suhde entisen puolison kanssa onkin mahdollinen. Joskus vaan pitää kulkea pidemmän reitin kautta.

Mitä irrottautuminen sitten tarkoittaa? Ajattelen, että sen keskeinen elementti on hyväksyminen. Samalla se on myös vaikein vaihe. Erityisen vaikeaa hyväksyminen on silloin, kun itse ei ole halunnut eroa tapahtuvaksi. Kuinka hyväksyä jotain, mitä vastustaa? Miten mennä eteenpäin kuin mieli etsii epätoivoisesti mahdollisuutta saada mennyt takaisin? Hyväksyminen ei onnistu kriisivaiheessa, koska sen keskeinen mielentila on kieltäminen. Hyväksyminen edellyttää suostumista sille, että se ottaa aikaa ja antautumista prosessille.  Se ei ole helppoa tai kivutonta, mutta palkintona avoimuudelle ja itsensä haastamiselle voi saada paremman suhteen.

Kun pari haluaa kulkea yhdessä kriisin läpi ja päivittää parisuhteensa, on sekin aina luopumista ja voi herättää vaikeita tunteita. Mutta kun jättää tietoisesti jotain taakse, tulee meille myös tilaa luoda tulevaa. Jos suhteeseen on tullut särö luottamuksen menettämisen tähden, on viisasta tunnustaa, että sen korjaamiseen menee aikaa. Kun suostuu tälle matkalle, voi huomata, ettei se olekaan polun päässä olevan palkinnon odottelua, vaan jo itsessään mielenkiintoinen, vaikka ei välttämättä helppo matka.

Aina me emme vain voi tietää, mitä elämä meille tarjoaa. Mainio menetelmä tutkia oman parisuhteen tilaa on esimerkiksi Solmuja parisuhteessa-valmennus, joka antaa inspiroivan keinon tutkia, mitä suhteessa on tapahtunut ja kuinka mennä tästä eteenpäin. Solmussa tavataan terapeutin kanssa kahdeksan kertaa, joista neljä ensimmäistä kertaa kuluu entisen yhteisen elämän tutkimisessa ja neljä viimeistä  nykyisyyden ja tulevaisuuden käsittelyssä. Päätöksiä suhteen tulevaisuudesta tehdään vasta prosessin loppupuolella. Koko työskentely kestää noin kolmesta neljään kuukautta. Jotain menetelmän vaikuttavuudesta kertoo se, että suuri osa sen valinneista asiakkaistani tulee vastaanotolleni ystäväparin suosittelemana.

Parisuhteen päivittämisessä on kysymys paljolti siitä, että molemmat ottavat vastuuta ennen kaikkea omasta käytöksestään ja pyrkivät kasvamaan ihmisinä. Tämä ei onnistu syyttämällä, hyökkäämällä, puolustautumalla tai pitämällä mykkäkoulua. Voidakseen saada toiseen yhteyden tulee olla lähellä, kaikki edellä mainitut keinot säikäyttävät teidät vain pois toistenne luota.

 

Pidä siis huolta itsesi osalta seuraavasta asioista, kun haluat rakentaa tietoisempaa parisuhdetta:

  • Kiinnitä huomiota omiin tarpeisiisi ja kerro niistä kumppanillesi. Kannusta myös häntä kertomaan omistaan.

  • Jos tunnistat menneisyydessäsi jotain käsittelemätöntä, joka varjostaa suhdettanne, käsittele se tahollasi hyvän terapeutin tai valmentajan kanssa.

  • Kanna vastuu omista teoistasi. Jos kumppanisi kaipaa luottamuksen vahvistamista, anna sitä hänelle, koska hän janoaa sitä sinulta.

  • Jos olet satuttanut kumppaniasi ja olet vaikeuksissa itsesyytösten takia, niin muista ettet pääse eteenpäin ennen kuin annat anteeksi itsellesi.

  • Jos kumppanisi on pettänyt luottamuksesi, anna hänelle tilaisuus hyvittää asia. Kerro miltä sinusta tuntuu. Kutsu hänet mukaan prosessiin. Anna itsellesi mahdollisuus parantua ja antaa anteeksi.

  • Jos olet jatkuvasti vihainen ja turhautunut ymmärtämättä miksi, on syytä pysähtyä pohtimaan mikä mättää.

  • Olkaa rehellisiä toisillenne. Miellyttäminen ja sopeuttava käyttäytyminen vie teidät vain kauemmaksi toisistanne.

  • Ymmärtäkää, että osa kokemastanne kivusta nousee todennäköisesti myös aiemmista elämänkokemuksistanne.


Kurkkaa parisuhteen keskustelukortit:

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image