Nämä 7 asiaa jokaisen yksinäisen pitäisi saada kuulla

Maija Ilmoniemi. Kuva Jonne Räsänen 2019.

Joka viides suomalainen kärsii ajoittain yksinäisyydestä. Mutta miksi me olemme niin yksinäisiä? Tunne yksinäisyydestä syntyy inhimillisestä kaipauksesta yhteyteen, tarpeesta kuulua johonkin sekä kosketetuksi tulemisen toiveesta. Kuinka hyvin ihminen lopulta tietää, mistä halu kuulua johonkin kumpuaa?

Yksinäisyys on iso ongelma, mutta sen ratkaisemiseksi on tehtävissä paljon. Maija Ilmoniemen uutuuskirja Yksinäinen on toiveikas ja rehellinen tarina ulkopuolisuuden tunteen värittämästä elämänpolusta. Kirja auttaa ymmärtämään yksinäisyyttä, sanoittamaan sen kokemusta ja löytämään ratkaisuja.

Tässä Maijan 7 ajatusta siitä, mitä jokaisen yksinäisen pitäisi saada kuulla:

1. Sinä et ole yksin. Kokemus yksinäisyydestä syntyy inhimillisestä tarpeesta. Me jokainen tarvitsemme pohjimmiltamme samaa: haluamme tulla nähdyksi ja hyväksytyksi. Olemme kaikki haavoittuvaisia inhimillisiä ihmisiä, ja yksinäisyys hyvin tavallinen ja yleinen kokemus ihmisen elämässä.

Yksinäisyyttä kokevat hyvin erilaiset ihmiset. Merkityksellisimpiä asioita elämän vaikeuksissa selviämisessä on se, kun saa vahvistuksen, ettei ole yksin kaiken keskellä. Yksinäinenkään ei ole yksin!

2. Sinulla on lupa tuntea yksinäisyyttä. Yksinäisyys syntyy kaipauksesta yhteyteen, se on tunne. Sinun ei tarvitse peittää yksinäisyyttä – ei itseltäsi eikä toisilta. Siinä ei ole mitään hävettävää, vaan kaikilla on oikeus omiin kokemuksiinsa ja tunteisiinsa. Vain kohtaamalla tunteet voit päästä eteenpäin. Voidakseen päästä vapaaksi on uskallettava tuntea ja sallittava kaiken kipeänkin tulla pintaan. Anna itsellesi lupa ihmetellä ja etsiä, kokea ja tuntea. Päätä, että hyväksyt epävarmuuden ja uskallat. Sinä olet kaiken tuon arvoinen!

3. Sinä saat puhua yksinäisyydestä. Yksinäisyys on kokemus siitä, ettei kuulu mihinkään. Kuuluakseen johonkin on tultava kuulluksi, ensin itselleen ja sitten muille. On alettava antaa sanoja kokemalleen, sillä jos on vain hiljaa, ei mitään voi tapahtua. Kukaan toinen ei voi kuulla ja ymmärtää yksinäisyyttäsi, jos salaat sen – eikä itse voi kuulua mihinkään ennen kuin ymmärtää, mitä kuuluminen itselle tarkoittaa.

Sinulla on oikeus puhua kokemuksestasi! Yksinäisyyttä ei voi arvottaa, sillä se on kokemus ja tunne, eikä eri ihmisten kokemuksia voi verrata toisiinsa. Kaikilla on oikeus omiin tunteisiinsa ja asiat ovat aina suhteellisia.

4. Sinä et ole viallinen. Kun yksinäisyys on lohduttomimmillaan, saattaa tuntua, että olet tehnyt jotain väärin, että olet outo ja erilainen, kenties epäonnistunut kaikessa. Muistathan, että sinussa ei ole mitään vikaa. Sinä olet rakastamisen arvoinen ja ansaitset kuulua muiden joukkoon. Suhtaudu myötätuntoisesti elämään ja anna itsellesi rauha olla juuri sellainen kuin olet.

5. Sinä olet merkityksellinen. Yksinäisyys on se hetki, kun tuntuu, ettei kukaan tarvitse, enkä minä ole kenellekään tärkeä. Muista, että se on tunne, ja se, miltä tuntuu juuri nyt, ei ole aina todellisuus. Se, että kokee yksinäisyyttä ei välttämättä tarkoita, että on tuomittu ikiajoiksi yksinäiseksi.

Sinä olet tärkeä ja ansaitset kuulua tähän maailmaan! Kun yksinäisyyden tunne on voimakas ja vaikuttaa monin tavoin tavalliseen arkeesi, ethän ohita sitä. Olet niin arvokas, ettei sinun kuulu kärsiä. Kun on syvällä yksinäisyydessä, saattaa tuntua, ettei ole ketään, joka kuulisi tai haluaisi auttaa. Entä jos kysyisitkin itseltäsi: Kuka minua kuulee ja kuka on sen arvoinen, että ansaitsee kuulla ajatukseni?

6. Sinun ei tarvitse selvitä. Kukaan ei selviä yksinäisyydestä yksin, eikä sinunkaan tarvitse. Jokaisen on voitava turvautua toiseen ja sinäkin olet ihan tavallinen ihminen. Sinun ei tarvitse ”voittaa yksinäisyyttä”, ”selvitä” siitä tai ”taistella” sitä vastaan. Yksinäisyyden kokemusta ei tarvitse juosta karkuun eikä sitä vastaan taistella.

Et ehkä voi koskaan kokonaan poistaa tuota tunnetta tai tunteita ylipäänsä, mutta antamallasi itsellesi luvan tuntea, voit oppia suhtautumaan siihen rakentavammin. Voit myötätunnolla ja tietoisesti tarkastella itseäsi, valintojasi ja mahdollisuuksiasi sekä sen jälkeen päättä millaisiin toimiin tartut muuttaaksesi kokemustasi ja tarinaasi – mikäli niin haluat ja päätät tehdä.

7. Aina on toivoa. ”Olen tässä, rakastan sinua ja annan sinun levätä. Lupaan, että sinäkin saat vielä jotain hyvää. Luota minuun.” Toivo on salainen voima ihmisessä. Se on mahdollisuus selvitä eteenpäin – pilkahdus tulevaisuuden mahdollisuuksista vaikeassa tilanteessa. Se on syy, miksi me elämme, kokoonnumme yhteen ja jaamme kokemuksiamme. Toivo syntyy myötätunnosta itseä kohtaan ja uteliaisuudesta elämään. Annathan itsellesi toivon lahjan: rohkeuden katsoa eteenpäin ja uskoa, että mahdollisuutta ei voi menettää!

Kurkkaa kirja:

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image