Niin paljon kuin välillä arvostankin erilaisten älylaitteiden, tietokoneiden, television toimivuutta ja mahdollistamista sosiaalisiin yhteyksiin, välillä kiroan ne pahimmiksi elämämme ja suhteidemme pilaajiksi!
Tuijottelemme ruutuja monta tuntia päivässä, mutta kuinka paljon katsomme toista ihmistä päivän aikana?
Ruutu kilpailee ihmisen huomiosta
Laitteet ja ruudut vievät huomion muualle. Pois kumppanista, pois lapsista. Pois itsestä. Terapeuttina näen, kuinka laitteet tuovat parisuhteisiin ja ihmissuhteisiin valtavasti ongelmia. Laitteista riidellään – ei siksi, että olisi todella kyse laitteista – vaan siksi, koska yhteys läheisiin ja rakkaisiin katkeaa ja häviää.
Etäisyys kasvaa suhteessa joskus vuoren korkuiseksi. Ihmisellä on ikävä toisen luokse. Ja se kyllä saa aikaan isoja ongelmia parisuhteissa sekä ihmissuhteissa ylipäätään.
Ihminen tarvitsee ihmistä ihan livenä
Ruudun toisella puolella on usein jotakin, joka on tärkeämpää ja kiinnostavampaa. Sieltä löytyy hetkessä jotakin mielenkiintoisempaa tekemistä ja seurattavaa. On se sitten jooga, seksi, toinen ihminen, uutiset tai jokin muu. Asiayhteydellä ei ole väliä. Mutta sillä on väliä, onko ruutuun katsominen poissa todellisesta yhteydestä ihmisen kanssa tässä läsnäolevassa hetkessä.
Tarve yhteyteen ei katoa, vaikka yhteys toiseen katkeaa. Ihminen tarvitsee ihmistä. Jos olemme läsnä ruudulle, emme ole läsnä ihmiselle tai ihmisille ympärillämme.
Voivatko laitteet todellakin pilata suhteitamme?
Tämä aika, jota elämme, hirvittää. Hirvittää, että laitteet tuhoavat elämäämme ja ihmissuhteitamme. Kun ahdistaa tai pelottaa on helpompaa kääntyä laitteeseen kuin toisen ihmisen puoleen. Lukea uutisia. Katsoa somea. Kuunnella musiikkia, podcasteja, katsella ohjelmia. Seksuaaliterapeuttina kuulen myös, miten paljon helpompaa on harrastaa seksiä katsoen ruudulta pornoa kuin kohtaamalla oikea ihminen.
Valitsenko tylsistyä tekemättömyyteen ja valitsen laitteen sekä ruudun tuijottamisen vai voisinko vain tylsistyä? Voisinko toisen ihmisen seurassa mieluummin valita olla hänelle läsnä kuin että laite saa huomiotani enemmän kuin vierelläni tai edessäni oleva ihminen?
Ihminen tarvitsee katsekontaktia
Tarvitsemme kaikki enemmän silmiin katsomista, enemmän pelkkää olemista ja joutilaisuutta. Siihen ei auta päivän tai kahden somepaastot. Siihen auttaa se, että yhä enemmän kääntyy kohden ihmistä. Kääntyy kohti itseään ja kohti rakkaimpiaan. On vain ja möllöttää. On tekemättä. On tuijottamatta ruutua ja katsoo toista ihmistä.
Kuusi vinkkiä kasvojen katseluajan lisäämiseen
Näillä kuudella yksinkertaisella keinoilla voi omia arkirutiinejaan muuttaa ja saada aikaan enemmän ruutuvapaata aikaa sekä lisätä kasvojen katseluaikaa:
- Aseta puhelimeesi ruutuaikarajoituksia
- Vie televisio lomalle=pois
- Ota aikaa ilman puhelinta. Kokeile käydä vaikka kävelyllä ilman sitä. Pidä puhelin taskussa tai poissa, kun tapaat ystäviäsi tai läheisiäsi.
- Hanki tavallinen herätyskello ja jätä puhelin yöksi muualle. Tee makuuhuoneestasi ruutuvapaa paikka.
- Katsele läheistesi kasvoja. Hae katsekontakteja. Kiinnitä huomiota katsekontaktiesi määrään päivän aikana.
- Ole vain. Se on yllättävän vaikeaa, mutta ajan kanssa siitäkin alkaa tykkäämään. Olla möllöttäminen on yllättävän vaikeaa, mutta tarpeellista.