Metsässä olo paranee, vaikka et edes huomaisi sitä itse – Nämä 7 asiaa metsässä vaikuttavat hyvinvointiimme

Ilona Mäki on hyvinvointimatkailuun ja metsän hyvinvointivaikutuksiin erikoistunut restonomiopiskelija, joka on osana opinnäytetyötään luonut vapaasti ladattavan Hyvinvoinnin metsäoppaan kaikille metsästä ja sen hyvinvointivaikutuksista kiinnostuneille.

Astelet metsäpolulle ja annat sen johdattaa sinut läpi metsämaiseman kohti rauhoittumista. Löydät sopivan rauhaisan paikan ja pysähdyt. Suljet silmäsi ja tunnet, kuinka tuuli hyväilee hiuksiasi ja kuulet ympäröivän hiljaisuuden olevan täynnä luonnon ääniä. Olet lempimetsässäsi ja tunnet olosi turvalliseksi. Metsä hyväksyy sinut ja sinä metsän. Olet osa luontoa.

Metsällä on elvyttävä vaikutus hyvinvointiimme, jopa silloinkin, kun emme sitä tiedosta itse. Hyvinvointiimme vaikuttavat metsässä monen eri tekijän yhteisvaikutus. Nämä 7 asiaa vaikuttavat siihen, kuinka hyvin metsä edistää hyvinvointiamme.

1. Metsäympäristön laatu. Hyvinvointiin vaikuttavat metsän koko, kauneus, houkuttelevuus ja maisemat. Oma mielipaikka luonnon keskellä on suotuisa ympäristö nauttia luonnon hyvinvointivaikutuksista.

2. Turvallisuus. Jotta elimistömme toipuu erilaisista rasituksista, turvallisuudentunne on oleellinen osa metsäretkeä.

3. Ilman puhtaus ja tuoksut. Metsässä sateen jälkeen ilma on puhtaimmillaan ja siellä hengittäminen on hyväksi. Metsän ja kasvien tuoksut rauhoittavat, helpottavat ahdistusta, aktivoivat ja lisäävät kehon valkosoluja sekä omaavat ominaisuuksia, jotka ehkäisevät tulehduksia.

4. Hiljaisuus. Hiljaisuuden on yhdistetty lisäävän positiivisia ajatuksia ja olevan elvyttävä. Hiljaisuus luo tilaa olla, ajatella, rentoutua, unelmoida ja olla luova. Se voi olla myös keino tavoitella omaa sisintään.

5. Luonnon äänet. Metsällä on ihmeellinen äänimaailma. Tutut luonnon äänet osana hiljaisuutta auttavat rentoutumaan, sillä ne lisäävät turvallisuuden tunnetta. Etenkin veden äänimaailma solisevine puroineen ja sateen rummutus mielletään rauhoittavaksi.

6. Metsässä vietetty aika. Mitä enemmän metsässä viettää aikaa, sitä paremmat ovat sen hyvinvointivaikutukset. Päivän metsäretken jälkeen on todennäköisempää, että seuraavatkin päivät voi viettää hyvällä mielellä. Toisaalta myös lyhyempi metsäretki tekee jo hyvää ja on tutkittu, että jo viisitoista minuuttia metsässä riittää alentamaan verenpainetta ja kohentamaan mielialaa.

7. Liikunta. Metsässä liikkuminen kehittää tasapainokykyä, koordinaatiota, kestävyyttä sekä parantaa kehon eri lihasryhmiä. Liikkuminen edistää myös sydämen sekä hengitys- ja verenkiertoelimistön terveyttä. Liikunta, nauraminen ja auringonvalo lisäävät kaikki tahoillaan endorfiinia eli mielihyvähormonia.

Haluaisitko lukea lisää metsästä ja sen hyvinvointivaikutuksista? Lataa pdf-tiedostona Ilonan tekemä Hyvinvoinnin metsäopas, josta löydät lisää tietoa metsän hyvinvointihyödyistä sekä muun muassa luontoyhteydestä ja terveysmetsästä. Sieltä löydät myös Ilonan vinkit metsässä rentoutumiseen.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image