Saunan löylyt poistavat huolia ja parantavat tutkitusti elämänlaatua – 8 saunan yllättävää terveysvaikutusta

Saunan lauteilla lempeän löylyn lämmössä rentoutuvat sekä mieli että keho, senhän me saunaa rakastavat suomalaiset jo kokemuksesta tiedämme. Tässä 8 saunan hyvää tekevää vaikutusta ja vinkit saunojille:

1. Sauna rentouttaa ja palauttaa henkisesti ja fyysisesti, joten se voi auttaa stressiperäisiin oireisiin

Sauna koetaan palauttavana ja rentouttavana, joten se on omiaan vähentämään moninaisia stressistä johtuvia oireiluja. Fyysisesti palautumista tapahtuu, kun lämpö saa verenkiertoelimistön ja lihastason aineenvaihdunnan tehostumaan. Mielenterveydelle suotuisista vaikutuksista on on tehty alustavia havaintoja sairaalaoloissa: lämpöterapialla voisi olla mahdollista hoitaa jopa keskivaikeaa tai vaikeaa masennusta lääkkeiden ohella.

2. Sauna auttaa aivoja

Tutkimuksissa on todettu, että säännöllisesti saunovilla (4-7 kertaa viikossa) on esimerkiksi 62% pienempi riski aivohalvaukseen ja 65% pienempi riski dementiaan.

Tutkimuksissa on huomattu, että 80 asteessa saunoessa saadaan merkittäviä terveyshyötyjä. 

3. Sauna luo yhteenkuuluvuutta

Sauna on useimmille suomalaisille sosiaalinen tapahtuma. Saunassa jutellaan perheen tai ystävien kanssa asioista, joista ei ehkä muuten ehditä. Saunan lauteilla on usein turvallista puhua sellaisistakin asioista, jotka eivät arjen touhujen keskellä tule puheeksi.

4. Suomalainen sauna vastaa muun Euroopan trendikästä lämpöhoitoa lihaskipuihin

Saksassa ja Itä-Euroopassa on käytetty viime vuosisadan aikana koko kehon lämpöhoitoja, jotka vastaavat suomalaisen saunan vaikutuksia. Suomalaisilla on siis mahdollisuus kotona tai mökillä hyödyntää saunaa lihaskipuihin, jotka eivät johdu tulehduksesta. Kokeile esimerkiksi saunavenyttelyä!

Levitä laudeliina “joogamatoksi” ylälauteelle ja tee rentouttava lämpövenyttely. 

5. Saunojat ovat iloisia ja elämänmyönteisiä ihmisiä

Tutkimusten mukaan saunojat kokevat elämänlaatunsa hyväksi, ja heidän on todettu olevan elämänmyönteistä ja iloista sakkia. Tällainen onnellisuuden kokemuksen lisääntyminen vaikuttaa monien fyysisiinkin oireisiin. Saunominen nimittäin lisää esimerkiksi mielihyvähormoni beetaendorfiinin määrää, mikä on jopa 18-33 kertaa voimakkaampaa kuin morfiini. Saunan vaikutus on siis hyvin kokonaisvaltaista, sillä mieli ja keho ovat kokonaisuus!

6. Sauna lisää hehkua

Vaikka tutkimuksissa ei ole löydetty todisteita siitä, että sauna vaikuttaisi ihon terveyteen, moni sanoo, että ihminen on kauneimmillaan saunan jälkeen. Tämä perustunee endorfiinien sekä ihon pintaverenkierron hetkelliseen vaikutukseen. Ehkä meidän suomalaisten pitäisi esitellä enemmän somessakin saunahehkuamme!

7. Sauna luo vahvoja kehollisia muistoja

Eräässä tutkimuksessa todetaan, että sauna antaa ihmisille menneisyyden. Saunomisen paikkoja muistellaan erityisen tarkasti ja tunteikkaasti: millaista oli lapsena mummolan saunassa tai suvun kesäpaikan löylyissä? Tutkimuksessa todetaan, että aistit toimivat kuin aikakoneena: hajut, äänet tai asennot saavat kehon muistamaan ja kokemuksen palaamaan. Näin menneisyys voi olla läsnä kokemuksessa, ohi tietoisuuden, tutkimuksessa todetaan.

 

8. Saunominen on suomalaisen mindfulnessia

Saunalla on tutkitusti verenpainetta laskeva vaikutus, sillä saunominen lisää muun muassa valtimoiden elastisuutta. Saunomisen lisäämä endorfiini myös vähentää ahdistusta. Sauna on myös paikka, jossa on ok olla hiljaa, seurata ajatustensa juoksua, tuoda huomio hieman kiihtyvään hengitykseen tai kuunnella pienen tilan hiljaisuutta, ulkoa kantautuvia luonnon ääniä – tai polttopuiden rätinää. Toisin sanoen sauna on oivallinen paikka mindfulnessille.

Lähteet: Sauna, keho ja mieli -kirja (Tanjaniina Laukkanen & Jari Laukkanen), Wikipedia

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image