Tökkiikö small talk? – 3 avainta sujuvampaan keskusteluun

 

En varmasti ole ainoa, joka kokee epäonnistuvansa arkipäiväisissä keskustelutilanteissa verraten usein. Tuttujen kanssa keskeyttelen usein, vieraiden kanssa olen ujo ja varautunut. Onneksi meillä kaikilla on mahdollisuus kehittää keskustelutaitojamme, ja omaa mukavuusaluetta haastavia tilanteita tulee eteen varmasti läpi elämän. Tässä muutama vinkki, joista ainakin yksi kannattaa pitää mielessä seuraavan kerran, kun kohtaat jännittävän keskustelutilanteen:

1. Avoimet ja tarkentavat kysymykset luovat pohjan sujuvalle keskustelulle. Mieti, kysytkö usein kysymyksiä, joihin voi vastata vain kyllä/ei tai muuten vain lyhytsanaisesti. Avoimet, turvalliseen teemaan liittyvät kysymykset antavat keskustelunkumppanillesi tilaa poiketa myös sivuraiteille. Sitähän me rakastamme — itsestä ja omista mielenkiinnon kohteista on helppo puhua. Tilaisuuden tullen kysy tarkentavia kysymyksiä ja nyökkäile antaaksesi viestiä, että olet läsnä ja mukana keskustelussa.

2. Aktiivinen kuuntelu on meille usein yllättävän haastavaa. Kuuntelun taito on sitä, että aidosti otamme toisen kertoman oman ajattelumme johdattajaksi. Aktiivisina kuuntelijoina annamme keskustelukumppanille tilaa kertoa omat ajatuksensa ja tunteensa aiheesta ennen kuin itse, tyypilliseen tapaamme, keskeytämme kertoen oman näkemyksemme asiasta. Aktiivinen kuuntelu vaatii sitä, että haluat aidosti ymmärtää, mitä keskustelukumppanisi sinulle yrittää kertoa. Hiljaisuuskin on sallittua! Hiljaisuus on kiusallista vasta siinä vaiheessa, kun teemme siitä sellaista omilla tulkinnoillamme ja reaktioillamme. Ensi kerralla anna hiljaisuuden olla, silloin keskustelukumppanisi todennäköisesti pohtii asioita, jotka antavat hänelle oivalluksia tai vievät pian keskusteluanne eteenpäin.

3. Iloinen ja positiivissävytteinen tunnelma on tärkeä silloin, kun keskustelu halutaan pitää voimavaroja kohentavana ja ratkaisukeskeisenä. Voit esimerkiksi käyttää lausemuotoa: ’’Vaikka päivä ei mennyt suunnitelmiesi mukaan, onnistuithan kuitenkin…’’, mikä voi antaa uuden näkökulman hankalaan tilanteeseen. Jos keskustelukumppanisi on allapäin tai muuten vain poissaoleva, kehu häntä. Kaunis kampaus, persoonallinen vaate tai jokin hellyttävä luonteen piirre ansaitsee aina kehun — huomaat ehkä, että keskustelu herää tämän jälkeen aivan uudella tavalla.

Jos huomaat, että keskustelukumppanillasi on paljon kerrottavaa ja itsesi ilmaiseminen jää vähälle, kerro rohkeasti omia näkemyksiäsi sopivissa väleissä. Etenkin uuden tuttavuuden kanssa kannattaa toki välttää liian jyrkkiä mielipiteitä ja keskeyttämistä, jotta yllä mainitut avoimuus, kuunteleminen sekä positiivinen sävy pysyvät juttelutuokionne perustana. Muistetaan myös, että toisinaan onnistunut keskustelu on sitä, että kuulemme ja tuemme toista jättäen omat mielipiteet taka-alalle, jos oma jaksaminen sen sallii. Oma vuoromme tulee ehkä ensi kerralla tai viimeistään silloin, kun itselle on sattunut jotain tunteita myllertävää.

Millainen keskustelija sinä olet?

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image