Terapiassa voi olla juuri sellainen kuin pohjimmiltaan on – Terapeutin tehtävä on olla se, joka ottaa kiinni, kun itse ei jaksa

Terapeutin on tarkoitus olla se vanhempi, joka joskus jätti haavan pieneen lapseen meissä. Lisäksi on tärkeää, että terapeutin kanssa voi olla juuri sellainen kuin pohjimmiltaan on.

” Terapeutti vain nyökytteli asioilleni. Olisin kaivannut vuorovaikutusta. Olisin voinut yhtä hyvin puhua seinille kuin hänelle.”

Moni meistä muistaa sketsiohjelman hahmon Ymmin muutaman vuoden takaa. Ymmi oli ymmärtäjä, joka toisteli sanoja aivan ja kerro lisää. Ymmi oli parodiahahmo terapeutista, mutta ikävä kyllä moni meistä on myös kohdannut tämänkaltaisen terapeutin. Terapeutin, jolla on paljon ymmimäisiä piirteitä.

Pyysin seuraajiltani kokemuksia terapeutteihin liittyen, koska kuulen asiakkailtani kokemuksia terapeuteista, jotka eivät ole heitä kohdanneet tai toimineet jollakin tasolla todella epäammattimaisesti. Halusin tietää, mitä ovat ne asiat, jotka määrittävät milloin terapeutti onnistuu ja milloin epäonnistuu asiakkaan näkökulmasta.

”Jos terapeutti vaan kuuntelee ja nyökkäilee, niin se on turhauttavaa. Olisin kaivannut keskustelua, hänen antamansa herättelyn avulla olisin löytänyt uusia puolia itsestäni ja mahdollisia ratkaisuja ongelmiini ja elämäntilanteisiini.”

Terapeutin rooli on hyvin tärkeä asiakkaan elämässä. Terapeutin rooli on olla niin moni. Terapeutilta odotetaan tiedostomattomasti tai joskus jopa tietoisesti sitä mitä vaille on jäänyt.

Terapeutin tehtävänä on ensisijaisesti luoda turvallinen paikka kaikille asiakkaan tunteille, ajatuksille ja kokemuksille.

Terapeutin tehtävänä on olla se, joka ottaa kiinni, kun itse ei jaksa.

Terapeutin tehtävänä on olla se, joka rohkaisee jaksamaan, kun on aika jaksaa.

Terapeutti on se, joka asettaa rajat jos asiakkaalle rajojen asettaminen on haaste.

Terapeutti on se, joka kohdistaa hellästi valoa siihen kohtaan, joka on jo liian kauan ollut piilossa ja peiteltynä.

Terapeutin tehtävänä on olla kuuleva, läsnäoleva

Terapeutin vastuulla on luoda turvan ja luottamuksen lisäksi hyvin vuorovaikutuksellinen tila terapiahetkiin. Terapeutti kuuntelee, mutta odotamme myös, että terapeutti reagoi, on läsnä ja vastaa kysyttäessä tai antaa neuvoa pyydettäessä. Terapeutti voi omilla havainnoillaan ja kuulemallaan auttaa asiakasta löytämään vastaukset itsestään. Asiakas löytää vastaukset oppimalla oman taustansa, elämänarvonsa, ajatusvääristymänsä, tunteensa ja oman kehon sekä niiden yhteyden siihen.

”Kävin terapeutilla ja hän ei toisella kerralla muistanut mitä olin edellisellä kertonut asioistani. Lisäksi hän ilmaisi oman mielipiteensä minusta ihmisenä, joka oli tahditon ja se loukkasi minua. Ei ole mukavaa, jos terapeutti ei ole keskittynyt kuulemaan ja näkemään asiakasta.”

On totta, että varsinkin ensimmäisillä kerroilla terapeutti kuuntelee paljon. On tärkeää saada kokonaiskuvaa asiakkaan nykyisestä tilanteesta ja siihen johtaneista seikoista. Tämän tilan hahmottamiseksi tarvitaan paljon tietoa. Silti näilläkin kerroilla terapeutti on vuorovaikutuksellinen. Hän esittää tarkentavia kysymyksiä ja tarkistaa kuulemaansa, ymmärsinkö oikein, kun sanoit näin… Tärkeää on, että terapeutti muistaa asiakkaan aiemmin kertomat asiat, jottei joka kerralla tarvitse aloittaa alusta asioiden kanssa.

”Merkityksellisintä minulle on se, että luotan terapeuttiin, jolle uskon suurimmat, syvimmät ja arimmat kokemukseni ja asiani. Olen käynyt muutamalla eri terapeutilla ja koen, että olen aistinut heti terapiaan mennessä, että onko terapeutti sellainen ihminen, jolle kannattaa avautua vai ei. Häpeän tunne ja ns. synkkien salaisuuksien kantaminen on ollut jossain kohtaa elämääni erittäin raskasta. Minulle kävi niin hienosti, että pystyin vapautumaan niistä jo ensimmäisellä terapiakerralla, kun vain luotin ja sain sanottua kaiken ulos. Aistin terapeutissa aitoa empatiaa minua kohtaan. Ikinä en unohda sitä hetkeä. Se oli uskomatonta, ja olen ikuisesti kiitollinen terapeutilleni.”

Terapeutti ja asiakas luovat niin sanotun kiintymyssuhteen, joka voi olla parhaillaan korjaava ja eheyttävä suhde asiakkaan elämässä. Tärkeää on, että terapiasuhteessa asiakas saa kokea korjaavat kokemukset juuri niissä kohdin, missä on kokenut aiemmissa suhteissaan haasteita.

Terapeutin tehtävä ei ole olla tuomari tai moraalinvartija. Terapeutti toki nojaa lakiin ja on ilmoitusvelvollinen rikoksista tai jos kokee lapsen turvallisuuden olevan uhattuna jollakin tavalla. Terapeutin tehtävä on antaa asiakkaalle mahdollisimman paljon tietoa hänen asiaansa koskien sekä normalisoida asiakkaan tunteita ja ajatuksia.

”Terapeutti on hyvä, kun voin luottaa, että hän pitää asiani salassa, kannustaa ja rohkaisee minua sekä laittaa pohtimaan asioita eri näkökulmista. Pidän siitä kun terapeutti kysyy suoria kysymyksiä.”

Terapeutin omat uskomukset, vakaumukset ja kokemukset tulevat terapisuhteeseen. Ammattitaitoinen terapeutti ei kuitenkaan anna niiden vaikuttaa terapiasuhteeseen, vaan käsittelee nämä työnohjauksessa. Terapiassa terapeutti on ensisijaisesti ihminen toiselle ihmiselle.

Terapeutin vahvuus ystävään verrattuna on se, että hänellä on usean vuoden koulutus ihmisyyteen liittyen sekä samalla hän on käsitellyt oman elämänsä haavakohtia ammattilaisten kanssa. Lisäksi terapeutti on neutraali tai joissakin tapauksissa puolueeton.

”On ihanaa kun tulee kuulluksi terapeutin kautta ja tulee olo, että hän on puolellani.”

Terapeuttikin mokaa

Kuten normaaleissakin ihmissuhteissa, niin terapiasuhteissakin, terapeuttikin mokaa. Terapeutti saattaa olettaa tai kuulla jotakin, mikä ei pidä paikkaansa. Terapeuttikin myöhästyy, sairastuu ja joutuu perumaan aikoja. Tärkeää näissä tilanteissa on se, että terapeutti ottaa vastuunsa ja pahoittelee tapahtunutta.

”Minulla on kokemusta ryhmäterapiasta ja siellä yhdelle ihmiselle jäi välillä liian vähän aikaa. Alkuun koin, ettei terapeutilla ollut riittävää taitoa hoitaa isoa ryhmää. Lisäksi terapeutti ei puuttunut ryhmälaisten välisiin erimielisyyksiin.”

Terapiasuhde on sitoutumista suhteeseen molemmin puolin

Terapeutti sitoutuu terapiaan ja samaa terapeutti odottaa asiakkaalta.
Terapiasuhde on suhde, joka vaatii sitoutumista. Joskus, mutta hyvin harvoin asiat ratkeavat yhden- kolmen terapiakerran jälkeen. Moni kokemus vaatii pitkiäkin terapiajaksoja.

Kun asiakas kokee, että terapeutti on hänelle se sopivin on tärkeää, että terapeuttikin kokee olevansa se sopivin asiakkaalle hänen asiansa huomioiden. On tärkeää tuntea myös omat ammatilliset rajansa. Lisäksi terapeutti sitoutuu asiakkaaseen varaamalla kalenteristaan aikoja ja siihen, että kantaa sydämessään asiakasta ja tämän asiaa. Sitoutuminen on tärkeää olla molemminpuolista aivan kuten vuorovaikutuksenkin.

Terapeutti voi parhaimmillaan olla todella korjaava kiintymyssuhdekokemus ja pahimmillaan terapeutti voi syventää jo olemassaolevia haavoja.

Terapiassa suhde on aina vastavuoroinen, mutta niin, että asiakas on kuitenkin suhteen keskiössä aivan kuin lapsuudessa lapsi on vanhemman kanssa.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image