Sinun ei tarvitse tulla täydellisen ehjäksi – voit olla yhtä aikaa hajalla, kokonainen ja onnellinen

Itsensä kehittäminen on itsensä ja elämänsä tietoista ohjaamista kohti vapautta, onnellisuutta ja uusia mahdollisuuksia. Kun tiedät mitä haluat, voit kirkastaa tavoitteitasi ja poistaa mielesi rajoitteita niiden saavuttamiseksi. Uskon, että useimmilla meistä on tarve kulkea kohti parempaa. Rajoittavista uskomuksista tietoiseksi tuleminen voi muuttaa elämää ratkaisevasti paremmaksi.

Mutta entä jos sitä varten ei tarvitsisi tulla paremmaksi ihmiseksi?
Entä jos mielen rajoista ei tarvitsekaan vapautua täysin?
Voisinko olla vapaa myös silloin, kun mukana kulkee pelkoja, epävarmuutta ja vanhaa kuormaa?

Eräs asiakkaani kertoi äskettäin, että hän tunnisti retriittimme aikana itseltään kipeän haavan. Se nosti hänessä tunteita pintaan ja hän pohti, miten jatkaa elämää tuon satuttavan havainnon myötä. Hän halusi tietää, voiko rajoittavista uskomuksista oikeasti päästä kokonaan eroon. Se on hyvä, mielenkiintoinen ja tarpeellinen kysymys. En rehellisesti sanottuna tiedä vastausta. Eri asia on, tarvitseeko niin edes tapahtua.

Sinussa voi samaan aikaan olla paitsi heikkouksia ja haavoja, myös uskomatonta vahvuutta ja sitkeyttä.
Voit pelätä ja kuitenkin tehdä sen, mikä sinua pelottaa.
Voit olla epävarma ja silti toimia.
Ehkä uskot, että et osaa jotakin, mutta voit alkaa harjoitella.
Ehkä uskot, että et ole ansainnut hyvää, mutta voit silti ottaa sen vastaan, häkeltyneenä ja ihmeissäsi.

Jokaisen horjuvan askeleen myötä pelkosi, epävarmuutesi tai rajoittava uskomuksesi muuttaa muotoaan. Se on ehkä edelleen tallella, mutta jotain on liikahtanut uuteen suuntaan. Seuraavan askeleen ottaminen on jo helpompaa. Rajoittava uskomus ei ole ainoa piirre sinussa – sinussa on myös luontaista voimaa, joka vain on hautautunut rajoitteiden alle.

Sinun ei tarvitse korjata itsessäsi mitään. Hyväksyntä paradoksaalisesti korjaa sitä, mikä sinussa tuntui väärältä. Anna sen, mikä joskus on mennyt rikki, näkyä ja tuntua. Heikkouden myöntäminen voi sattua, mutta se on mitä kauneinta itsensä hoitamista ja vahvistamista. Kun otat itsessäsi lämpimästi vastaan kipeimmänkin kohdan, olet kokonaisempi kuin koskaan.

Näin uskomus muuttaa muotoaan: 1. Tietoisuus. 2. Hyväksyntä. 3. Uudelleenmäärittely.

Tietoisuuden ja hyväksynnän jälkeen voimauttavin vaihe on kipeän kohtansa määritteleminen uudelleen. Ehkä et olekaan riittävä ja arvokas haavastasi huolimatta, vaan nimenomaan sen ansiosta. Ehkä elämäntarinasi kaoottisin vaihe onkin oppiläksy, josta vielä syntyy elämäntehtäväsi. Rakastan joskus kuulemaani sanontaa ”Your mess is your message”. Se mikä elämässäsi on tuntunut sotkulta, onkin viestisi maailmalle. Kun tunnistat ja omistat haavoittuvuutesi, olet valmis astumaan aitoon voimaasi, jossa heikkouksia ei tarvitse hävetä, vaan niistä voi ammentaa. Oma voima on eheyttä juuri sellaisena kuin olet, sotkuinesi kaikkinesi.

Kokonaiseksi tuleminen ja kaaoksen kääntäminen voitoksi ovat Katri Syvärisen joogatuntien teemoja Namaste Himos -joogafestivaalilla 16.-18.8.2019.

Hidasta elämää -kirjoittajista mukana on myös joogaohjaaja Meri Mort. Tutustu ihanaan joogatapahtumaan ja sen monipuoliseen ohjelmaan, ja tule mukaan hoitamaan itseäsi!

Lisätietoja Namaste Himos -joogafestivaaleista saat seuraamalla tapahtumaa Facebookissa.

Artikkeli on toteutettu mainosyhteistyönä Namaste Himos -joogafestivaalin kanssa.