Ulkoiset saavutukset eivät tee ihmisestä menestynyttä – Elämän merkityksellisyys löytyy omasta sisimmästä

 

Kirjoittaja Niina Jormakka on hyvinvoinnin parissa työskentelevä ja yrittävä, mutta ennen kaikkea elämän merkityksellisyyttä pohdiskeleva ja alati opiskeleva nuori nainen. Niina muistuttelee kirjoituksissaan, kuinka jokainen päivä tuo mukanaan vuorovaikutustilanteita, kohtaamisia ja ajatuksia, joiden myötä voit oppia uutta sekä itsestäsi että ympäröivästä maailmasta.

Millainen on menestynyt ihminen?

Menestyminen tuo käsitteenä monille mieleen esimerkiksi taloudellisen vakauden, suosittuuden, tehokkuuden. Voisi jopa sanoa, että nyky-yhteiskunnassa täydellisyyden kulissin onnistunut ylläpito on menestymistä parhaimmillaan. Tämän tiedostaminen aiheuttaa usein ahdistusta, sillä eihän täydellisyyttä ole olemassa. On vain yleisiä oletuksia siitä, mitä täydellisyys on.

Työelämässä olet menestynyt, kun etenet sekä statuksellisesti että taloudellisesti. Otat lisätöitä auttaaksesi muita, mutta ennen kaikkea kohottaaksesi omanarvontuntoasi. Parisuhteessa menestyt, kun näytät ulospäin edustavalta kumppanisi kanssa. Ystävänä olet menestynyt, kun perut harvinaisen koti-iltasi, jotta voit nähdä häntä, ketä et ole aikoihin nähnyt.

Saat kaiken haalimasi tehtyä, mutta keho varoittelee esimerkiksi unettomuutena, sairastumisena tai moninaisina kipuina, että hidasta ihminen! Mutta kun kerrot ääneen kaikesta tästä tekemisen määrästä, kukaan ei voi muuta kuin kehua, suorastaan ylistää. Olethan oikea tehopakkaus.

Hienoista saavutuksista on helppo kertoa. Kuitenkin, tämän kaiken menestyksen keskellä rintaa puristaa niin, että on vaikea hengittää.

Menestyksen jahtaaminen estää meitä menestymästä

Moni voi kokea olevansa arvoton esimerkiksi siksi, että ei ole saanut tavoiteltua opiskelupaikkaa tai arvostettua työtä. Joku kokee, että olisi arvokas, jos olisi muutaman kilon keveämpi, omistaisi Mersun, laajan ystäväpiirin sekä paritalon puolikkaan tai jaksaisi edes urheilla hieman enemmän. Jotain vikaa tai vajavaisuutta korjataan toisella, mikä ajaa loputtomaan tyytymättömyyden kierteeseen.

Entä, jos tässä itsesyyttelyn kierteessä pysähtyisit, hengittäisit ja ajattelisit, että olet arvokas juuri tuollaisena. Jokainen muhkura kehossasi on ikimuistoisten kokemuksien summa, jokainen ansaittu euro on auttanut sinua selviämään tähän päivään asti ja jokainen eletty hetki on antanut sinulle mahdollisuuden oppia jotain uutta. Jokainen tietoinen hengenveto auttaa kehoasi rentoutumaan ja saat palautettua ajattelun siihen hyvään, mitä juuri sinussa on.

Miten tulla oman elämänsä menestyjäksi?

Pysähdy aika ajoin miettimään elämääsi – mitä olet saavuttanut, oppinut ja kokenut? Jos hyvän löytäminen itsestä tuntuu yksin vaikealta, kysy rohkeasti ystävältä tai muulta läheiseltä, mitä hän sinusta ajattelee. Saatat yllättyä siitä, että muiden silmissä olet todella arvokas, todella menestynyt. Nämä sanat ja ajatukset voit tallettaa sydämeesi ja aina alakulon hetkellä kaivaa ne esiin.

Joku päivä ymmärrät ja alat toimia tämän hyvyyden pohjalta, ja et ehkä tarvitsekaan enää ulkopuolista hyväksyntää omille valinnoillesi. Alat edistää ja lopulta jopa saavuttaa asioita, joista olet haaveillut. Menestyjä ei tee paljon kaikkea, vaan fiksusti kaikkea, minkä kokee merkitykselliseksi.

Sinä, minä, me kaikki olemme oman arkemme menestyjiä, kun vain päätämme niin. Ja hei, tuon päätöksen voi tehdä uudestaan aina, kun tunnemme riittämättömyyttä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image