Haluatko elämääsi parempia ihmissuhteita? Sinun tehtäväsi on opettaa muille, miten sinua tulee kohdella

Sain taas vähän aikaa sitten neuvon, että ”sun täytyy ensin oppia rakastamaan itseäsi”, siis saadakseni parisuhteen. Hämmennyin. Enkö muka jo rakasta itseäni? Toki minulla on omat epävarmuuteni ja kipupisteeni, mutta mielestäni olen kuitenkin melkoisen hyvä tyyppi. Mitä sillä itsensä rakastamisella oikein tarkoitetaan? 

Olen koettanut jo ahkerasti kehittää itseäni ja purkaa haitallisia toimintamallejani, jotta en sabotoisi omia ihmissuhteitani. Jossain vaiheessa koinkin suuren läpimurron alkaessani hyväksyä itseäni paremmin. Miten paljon pitää itseään rakastaa, että se riittää? Vai pitäisikö minun olla täydellinen, jotta voisin saada parisuhteen? Minusta kun tuntuu, etten tule olemaan täydellinen vielä silloinkaan, kun arkun kansi pamahtaa kiinni.

Sekin vähän loukkaa, että yleensä tuo ”rakasta itseäsi” -neuvo tulee ystävältä, joka on jo itse parisuhteessa. Onhan heilläkin omat epävarmuutensa, eivätkä hekään aina rakasta itseään täydellisesti. Miksi minun pitäisi?

Itsensä rakastaminen on tosi vaikea käsite. Oivalsin, että jos vaihdetaankin sanan rakastaminen tilalle sana arvostaminen, on helpompi ymmärtää, mistä on kyse. Parhaiten itsensä arvostamisen voi mitata sillä, millaisia ihmissuhteita kutsumme elämäämme.

Päästätkö deitit riman ali?

Olen joskus lukenut, että itseään voisi oppia rakastamaan esimerkiksi siten, että hemmottelee itseään, pukeutuu kauniisti ja ostaa itselleen kukkia. Toki itsensä rakastaminen näkyy yleisessä hyvinvoinnissa. Mutta pelkkä omaan ulkokuoreen keskittyminen ei välttämättä vielä tarkoita itsensä rakastamista – asia voi olla jopa päinvastoin. Liika itsensä räplääminen voi olla myös pakenemista oikeista tunteista. Kukkien ostaminen voi todella ilahduttaa itseä, mutta lopulta se on hieman sama asia kuin laittaisi laastaria murtuman päälle, jos ei ole kohdannut todellisia ongelmiaan.

Yksin ollessa voi olla helppoa rakastaa itseään. Tasapaino järkkyy viimeistään silloin, kun elämään tuleekin toinen ihminen, joka laukaisee kaikki vanhat pelot ja traumat (ja silloin ei auta, vaikka maljakossa olisi tulppaaneja). Itse asiassa juuri toisen ihmisen kautta pääsemme todella peilaamaan, miten paljon rakastamme ja arvostamme itseämme.

Terve itserakkaus ja itsensä arvostaminen heijastuvat tapaan, miten antaa toisen kohdella itseään, mitä hyväksyy ja miten itse käyttäytyy. Se taas näkyy standardeissa, joita olemme asettaneet deitti- ja kumppaniehdokkaille vähintäänkin tiedostamatta. Onko rima niin matalalla, että deitin ei tarvitse nähdä mitään vaivaa treffien eteen, koska pelkäät, että hän ei haluakaan nähdä? Saako deitti katoilla ja ilmaantua elämääsi uudestaan ihan milloin haluaa? Jäätkö roikkumaan sellaisenkin tyypin perään, joka ei missään vaiheessa lupaa sinulle sitoutumista? Annatko anteeksi asioita, vaikka niistä tulee sinulle paha mieli?

Mitä vähemmän arvostat itseäsi, sitä hanakammin olet valmis keksimään syitä, miksi kannattaa tapailla miestä (tai naista), jossa on ainakin joitain tosi hyviä ominaisuuksia. Ei ehkä luotettavuus tai sitoutumiskyky, mutta ainakin teillä on hauskaa silloin kun tapaatte! Itseään rakastava ja arvostava ihminen taas ei anna mahdollisuuksia sellaiselle, joka ei osoita kunnioitusta takaisin.

Ei ne sanat, vaan teot

Etenkään ahkerasti deittaillessa ei voi olla tapaamatta moukkia ennemmin tai myöhemmin. Kyse ei vielä välttämättä ole siitä, ettetkö rakastaisi itseäsi. Varsinkaan digiaikana ei voi aina tietää, kuka sinulle kirjoittelee ja kenet tapaat. Mutta siinä vaiheessa, kun tapaatte ja huomaat, että sinua ei kohdella niin kuin pitäisi, siitä alkaa sinun vastuusi. Silloin sinun tulee osoittaa, mitkä ovat sinun standardisi. Sinä opetat, miten ihmiset kohtelevat sinua.

On tärkeää muistaa, että standardeja ei aseteta vain puheen tasolla. Käytöksesi kertoo, mikä on arvosi – ihan niin kuin deitin käytös kertoo hänen mielenkiintonsa ja vaivansa tasosta. Jos olet kertonut, että haluat kunnon suhteen, mutta saatkin tekstareita vain myöhään perjantai-iltaisin, silloin et vastaa niihin, etkä varsinkaan tapaa häntä. Muuten annat merkin siitä, että tätä sinäkin haluat, etkä oikeaa suhdetta. Käyttäydy kuten ihminen, joka arvostaa itseään.

Kinkkisiä tilanteita tulee eteen tämän tästä, mutta voit ajatella, että ne testaavat sinua: miten paljon sinä rakastat itseäsi? Parhaimmillaan tilanteet selkiyttävät sinullekin, mitkä ovat omat tarpeesi. Itseluottamuksesi nousee, kun huomaat, että sinä olet puikoissa, eivätkä muut voi pompotella sinua.

Mutta vaikka sinun ei tarvitse suvaita mitä tahansa käytöstä, sinun ei myöskään kannata menettää malttiasi heidän vuokseen, jotka eivät kykene parempaan. Voit ilmaista toiveesi ja kantasi rehellisesti ja fiksusti. Jos sen jälkeen deitti ei petraa, sinun kannattaa jatkaa matkaa löytääksesi unelmien kumppanin.

Eliminoidessasi väärät miehet (tai naiset) elämästäsi teet tilaa oikeille. Jos standardisi ovat synkassa itsearvostuksesi kanssa, jaksat kyllä odottaa sellaista, joka kohtelee sinua hyvin. Se on itsensä rakastamista, koska sinä haluat sinulle vain parasta. Haluathan?

Kirjoitin standardeista laajemmin kirjaani Sinkun elämää. Kohdat on lyhennetty ja päivitetty tätä blogipostausta varten.

 

Sinkkujen oma Facebook -voimaryhmä Hidasta sinkkuelämää löytyy täältä. Liity mukaan!

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image