Vietätkö ensimmäistä joulua eron jälkeen? – Sinä selviät kyllä

Minun ensimmäinen jouluni eroni jälkeen oli kaksikymmentä vuotta sitten. Olin saanut tietää mieheni eropäätöksestä Lucianpäivänä, juuri ennen joulua.

Elin keskellä isoa kriisiä, mutta elämän piti jatkua. Töissä piti käydä, lapset piti hoitaa. Iso kuusi raahata hangen keskellä Munkkivuoren ostarilta  samalla kahta lastamme vaunuissa työntäen.

Kun kuulin, että lasteni isä halusi viettää joulun lastemme kanssa, en jaksanut vastustaa. Ajattelin, että heillä olisi kivempaa viettää perhejuhlaa sukulaisten kesken ilman itkevää ja rikki olevaa äitiä. Olin varmasti oikeassa.

Jouluaattoillan muistan hyvin. Kirkkaan joulukuusen, joka valaisi yksinäistä yötäni, jouludrinkit, jotka puuduttivat kipeää sydäntäni. Käsittämättömän, uuden olotilan, jossa menneisyyden ja tulevaisuuden merkitys oli äkkiä muuttunut ihan toisenlaiseksi.

Siinä välitilassa minä olin, vähän pihalla, välillä paljaan tuskaisena. Hapuilin apua, mutta sitä oli vaikea ottaa vastaan. Etsin merkityksiä, toivoin ihmettä.  En silloin vielä nähnyt sen olevan tulossa luokseni.

Kaksikymmentä joulua sitten olin 29-vuotias. Nyt ajatellen olin ehtinyt paljon. Erityisesti olin ehtinyt tehdä tärkeimmän päätökseni tulevan elämäni suhteen: olin löytänyt juuri oikean miehen. Kumppanin,  jota ilman minulla ei olisi lapsiani. Olen tänä päivänä yhä kovin kiitollinen hänelle siitä, että uskalsimme perustaa perheen, vaikka ydinperhettä kestikin vain muutaman vuoden.

Sekin on viisautta, että osaa lähteä silloin, kun tilaa ei ole enää yhteiselle kasvulle. Itselleni olen kiitollinen siitä, että uskalsin heittäytyä kohti uutta elämää. Ilman asenteeni vahvaa voimaa se ei olisi onnistunut. Ilman ystävieni rakastavaa tukea olisi ollut hankalampaa.

Eron jälkeinen vuosi on koetteleva, koet kaiken uudessa valossa. Vaikka sinusta ehkä tuntuu, että olet toisen mielivallan tai olosuhteiden uhri, niin muista, että sinulla on kaikki valta päättää, millaisen tulevaisuuden haluat itsellesi.

Sinulla on mahdollisuus toivoon, rakkauteen ja hyvään tulevaisuuteen silloinkin, kun ensimmäinen versio siitä kariutuu. Rakkautta ei voi sinulta kukaan riistää, sinulla on oikeus rakastaa ja sinulla on oikeus olla rakastettu.

Muista kuitenkin, että ovi uuteen elämään aukeaa vasta kun olet käsitellyt erosi. Siihen harvoin yksi vuodenkierto riittää. Muu elämä ei tosin pysähdy silloinkaan, ja huomaat todennäköisesti, että uudessa havahtuneessa tilassasi vedät puoleesi hyviä ihmisiä ja oivallat sinua vahvistavia uusia asioita.

Jos siis vietät ensimmäistä erojouluasi, niin ethän hylkää itseäsi. Jonakin päivänä huomaat, että tämän elämänkokemuksesi kautta olet voinut löytää jotain todella kallisarvoista. Hyvää joulua!

Muista nämä ensimmäisenä joulunasi eron jälkeen

  • Hoida itseäsi hyvillä asioilla
  • Älä pakene tunteita alkoholiin
  • Pyydä rohkeasti apua tai seuraa kavereilta
  • Jos kaipaat ihmisiä, mene ihmisten pariin
  • Anna itsellesi lahjaksi lista asioista, joista voit olla kiitollinen
  • Muista, että hyvät asiat menneisyydessä pysyvät, ne eivät katoa milloinkaan.
  • Liiku luonnossa
  • Kirjoita kirje vuoden päässä odottavaan seuraavaan jouluun.
  •  

Marikan uudessa kirjassa ajatuksia myös erosta selviytymisen avuksi.

Marikan lohdullisen Sinä selviät kyllä -kirjan löydät puodista <3
Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image