Vaikka suunnittelisimme kaiken, elämä yllättää aina – Ylistys elämän sattumanvaraisuudelle ja hauraudelle

Nykyään on muotia optimoida. Optimoimme elintapamme, optimoimme ajankäyttömme, optimoimme treenaamisemme ja ruokavaliomme, mutta onko optimoitu elämä lopulta sen parempaa kuin ihan tavallinen elämä?

Optimointipuhe pitää sisällään paljon hyviä ajatuksia, ja monet varmasti onnistuvat sen avulla tekemään kaivattuja muutoksia arkeensa. Itse kuitenkin suhtaudun ilmiöön ristiriitaisin tuntein. Olen kontrollifriikki, ja en juuri perusta yllätyksistä tai muutoksista. Olen kuitenkin kolmen vuosikymmenen aikana onnistunut sisäistämään sen kiistattoman tosiasian, että en voi hallita kaikkea.

Olisiko optimoinninkin taustalla kysymys ihmisen tarpeesta kontrolloida, kipeästä tarpeesta pitää tilanne eli elämä hallinnassa?

Lopulta elämä on sarja luopumisia, ja konsulttikielellä ilmaistuna joudumme aina uudestaan kalibroimaan systeemimme vastaamaan toimintaympäristössä tapahtuneisiin muutoksiin. Vaikka kuinka optimoisimme, elämä yllättää aina. Onkin samaan aikaan äärimmäisen pelottavaa sekä äärimmäisen vapauttavaa tunnustaa pienuutensa ja oma sattumanvaraisuutensa.

Urheilijoiden toistama latteus ”teen parhaani ja katson mihin se riittää”, saattaakin olla ihmiselämän ytimessä. Mitä muuta voimme lopulta tehdä? Yrittää elää mahdollisimman hyvää ja omannäköistä elämää ja lopulta katsoa taakse, mihin elämä meidät tästä huolimatta heitti.

Aina ei keppi lennä, eikä suksi luista. Elämä soljuu, sattuu ja joskus satuttaa. Varjot toimivat upeana kontrastina kaikkein kirkkaimmille hetkille.

Pelkäänkin, että liiallisella optimoinnilla uhkaamme kadottaa sen upeimman, kauneimman ja mystisimmän ulottuvuuden ihmiselämässä. Elämän sattumanvaraisuuden ja haurauden. Mikään käppyrä tai graafi älylaitteen näytöllä ei nimittäin tee elämälle oikeutta. Entä jos optimoinnin ja kontrolloinnin sijaan, toivotettaisiin tervetulleiksi lempeys ja hyväksyntä. Niin itseä kuin muita kohtaan.

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image