Rankka elämäntilanne voi aiheuttaa outoja oireita ja sairastumisen pelkoa – Keho rauhoittuu, kun uskallat pysähtyä

Kirjoittaja on osteopaatti Kristian Kivimäki. Kristian saa voimaa luonnosta ja aidosta yhteydestä ihmisten kanssa. Hän rakastaa Suomen vuodenaikoja, etenkin kevättä. Hän uskoo, että meillä kaikilla on oma polkumme jo luotuna tässä elämässä.


Onko sinulla outoja oireita, joista olet huolissasi?

Monilla meistä on taipumus ahdistua, kun kehomme terveys on uhattuna. Oudot tuntemukset tuovat mukanaan pelkoa jostain vakavammasta. Rinnan kohdalta puristaa, henkeä ahdistaa, huimaa, sormet puutuvat, kurkkua kuristaa, vatsaan sattuu, öisin pureskelemme leukamme kireiksi tai heräilemme tukehtumisen tunteeseen, pelkäämme sydänkohtausta, veritulppaa tai aivokasvainta.

Kauhuskenaariotaudit iskeytyvät näppäimistön kautta tutuille keskustelupalstoille. Pelko vaarallisesta sairaudesta ottaa valtaa ja johtaa oireiden tarkkailuun. Ravaamme lääkärin ja apteekin väliä, eikä mitään normaalista poikkeavaa löydetä. Henkinen puolemme alkaa jo säröillä ja alamme ahdistua, joka vain pahentaa tilannetta entisestään. Olemme joutuneet ahdistuksen noidankehään.

Entä jos oireet ovatkin vain stressiä?

Takana voi olla tavallista pidempi stressaava kausi tai elämänmuutos. Emme ehkä siitä huolimatta osaa epäillä tätä syyksi vaivoihimme. Saatamme myös alitajuisesti sulkea pois epäilyt hukuttaen itsemme arjen kiireeseen.

Stressin aikana kehoon erittyy mm. adrenaliinia ja kortisolia. Sympaattinen hermosto aktivoituu, jolloin kehon taistele ja pakene -reaktio nostaa valmiustilaansa ja elimistö käy ylikierroksilla.

Keho reagoi tähän kiristämällä lihaksia mm. niskan, kaulan, hartioiden, vatsan ja lonkankoukistajien alueelta. Myös pallean toiminta voi häiriintyä, jolloin hengitys tihenee ja muuttuu pinnalliseksi. Tämä voi aiheuttaa lisää oireita, kuten närästystä, nenän tukkoisuutta, kehon happamoitumista, suolisto-ongelmia tai ylävatsan kipua ja painetta.

Näin noidankehästä pääsee irti

Viimeistään tässä vaiheessa olisi hyvä pyrkiä iskemään pehmeästi ahdistusta vastaan. Kireässä tilassa on vaikea pysähtyä, mutta jo parinkin minuutin rentoutuminen viestittää keholle lupaa rauhoittua.

Kokeile tätä helppoa ja takuulla rentouttavaa harjoitusta:

Istu alas ja ota mukavan ryhdikäs asento. Laske hartiasi ja suuntaa hengityksesi alas vatsan seudulle laajentaen keuhkoja koko tilavuudelta. Huomaa miten vatsa pullistuu ja pallea lähtee toimimaan. Hengittäminen tapahtuu nenän kautta sisään ja suun kautta ulos. Sisäänhengityksessä kuvittele imeväsi puhdistavaa energiaa ja valoa sisääsi, kun taas uloshengityksessä voit puhaltaa tummaa likaa pois.

Näin saat valjastettua kehon parasympaattisen, ”rauhallisemman”, hermoston lempeään taistoon stressiä vastaan. Hyviä vinkkejä stressin hoitamiseen on internet pullollaan.  Jos kuitenkin tuntuu, että kehosi on jäänyt jumiin ylikireään ja kiireiseen tilaan, etkä pääse yksin eteenpäin, harkitse käyntiä asiaan perehtyneellä kehonhoitajalla. Jos hieronnasta ei ole apua, kokeile rohkeasti vaikkapa osteopatiaa tai reikihoitoa.

Muistathan kuitenkin olla kärsivällinen ja ymmärtää, että tarvitset riittävästi aikaa.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image