Kurkuma voi helpottaa masennusta ja nivelrikkoa – Kokeile myös näihin 20 muuhun vaivaan

Terveen elämän puolesta on sarja, jossa esitellään laadukkaita luontaistuotteita. Omaan elämäntilanteeseen oikein valitut ravintolisät tukevat kehoa ja mieltä matkallasi kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Sarjan kustantaa Biomed Oy, Asiantuntijana tässä artikkelissa toimii FLT Ravintovalmentaja Annika Havaste.


Jos saisin valita vain yhden tehokasvin käyttööni, niin se olisi aivan varmasti kurkuma. Se on aivan uskomattoman monipuolinen vaikutuksiltaan, hyvin tutkittu ja turvallinen. Ei ole ihme, että kurkumasta on tullut hitti! Sitä voi lisätä moniin ruokiin jauheena tai tuoreena. Entä oletko jo kokeillut kurkumalattea? Ohje löytyy alempaa. Sieltä löydät myös kurkumaa sisältävän tuorepuristetun mehun ohjeen.

Joskus tarvitaan järeämpiä keinoja terveyden tueksi ja silloin voi käyttää kurkumasta valmistettuja kurkumiinia sisältäviä tuotteita, sillä niistä tehoainetta kurkumiinia saadaan hurjan paljon enemmän. Kurkumamausteen (jauhe) kurkumiinista imeytyy vain muutama prosentti, toki imeytymistä parantaa mustapippuri ja hyvälaatuiset rasvat samaan aikaan nautittuna.

Kurkuma on monivuotinen ruohokasvi ja se on kotoisin Kaakkois-Aasiasta. Curryn keltainen väri kertoo mausteseoksen sisältävän kurkumaa.

Miksi kurkuma tehoaa?

Käyttöalueita on niin paljon, että varmaan jokainen löytää oman syynsä käyttää tätä ihmerohtoa. Itse olen usein käyttänyt kurkumiini-kapseleita urheilun aiheuttamiin rasitusvammoihin – niihin liittyy tulehdusta, jota kurkumakasvin vaikuttava aine kurkumiini hoitaa tehokkaasti. Muutaman päivän kurkumiinikuuri on aina auttanut levon ohella.

Yksi suurimmista syistä kurkuman tehokkuuteen onkin sen tulehdusta vähentävät ominaisuudet. Eräs tutkimus osoitti, että kurkumiini on yksi parhaimmista anti-inflammatorisista aineista ja parempi kuin aspiriini tai ibuprofeiini. Tämä on tosi mielenkiintoista, sillä moni yleisimmistä sairauksista on pohjimmiltaan tulehdussairaus.

Missä tilanteissa kannattaa kokeilla kurkumaa?

Professori Sinikka Piippo listaa kirjassaan Puhdasta ravintoa (Minerva kustannus oy, 2013) seuraavia vaikutuksia:

  1. Maksa-ja sappivaivat
  2. Ruuansulatuksen parantaminen (nimenomaan jos on rasvojen sulamisen ongelmia, oma huom)
  3. Ilmavaivat
  4. Tulehdukselliset suolistosairaudet
  5. Ärtyneen suolen oireyhtymä
  6. Divertikkeleiden tulehdukseen
  7. Alentaa kolesterolia ja vähentää LDL-kolesterolin hapettumista
  8. Vähentää verihiutaleiden kokkaroitumista ja mahdollisesti alentaa verenpainetta
  9. Torjuu diabetesta
  10. Alentaa verensokeria
  11. Parantaa solujen vastustuskykyä tulehduksia ja kasvaimia vastaan erityisesti suolistossa ja iholla
  12. Auttaa maksaa tuottamaan myrkyllisten aineiden poistamisessa tarvittavia entsyymeitä
  13. Ehkäisee estrogeeniriippuvaisia syöpiä
  14. Kurkuma ja kaalikasvien isotiosyanaatti yhdessä torjuvat eturauhassyöpää
  15. Suojelee hermosoluja
  16. Toimii Alzheimerin taudin torjunnassa ja mahdollisesti parantaa toimintakykyä jo edenneessä taudissa – tässä on tärkeää nauttia jatkuvasti pieniä annoksia kurkumiinia)
  17. Torjuu Alzheimeriin ja Parkinsonin tautiin liittyvää epänormaalia aivosolujen kasvua
  18. Torjuu masennusta (huom, sekin on tulehdusperäinen tila ja liittyy myös suolistoon)
  19. Vähentää nivelreumaan liittyvää kipua ja jäykkyyttä
  20. Estää niveliä vahingoittavia aineita muodostumasta estämällä tiettyjen geenien toimintaa
  21. Vähentää leikkausten jälkeisiä tulehduksia
  22. Käytetään virtsatie- ja keuhkoputken tulehduksiin, vilustumisiin ja kuumeiluun

Nivelrikko

Nivelrikko on maailman yleisin nivelsairaus – ikävä ja kivulias tila, joka rajoittaa liikkumista – joka taas on huono asia nivelrikolle!  Nivelrikko on nivelten rappeutumissairaus, jossa nivelen rustorakenne kärsii, mutta muutoksia tapahtuu koko nivelen alueella. Nivelrikkoa esiintyy useimmiten polvissa, lonkissa, sorminivelissä ja selkänikamien välisissä nikamissa. Riskitekijöitä ovat ikä, ylipaino, nivelten liikarasitus, niveleen kohdistuvat vammat ja lisäksi perinnölliset tekijät. Nivelrikossa rustoa häviää nopeammin, kuin sitä muodostuu ja näin nivelpinnat joutuvat kosketuksiin toistensa kanssa ja kuluvat. Ruston kuluminen voi johtua ikääntymisestä, kulumisesta tai vammasta. Nivelrikossa nivelessä on myös tulehdusta.

Nivelrikkoa voi onneksi hoitaa myös luontaisilla keinoilla ja ravinnon avulla. Nivelruston uudistumista voi edistää ja tulehdusta vähentää. Ruokavaliossa on tärkeää painottaa tulehdusta vähentäviä Omega 3-rasvahappoja ja antioksidanttipitoisia, värikkäitä marjoja ja kasviksia. Yhtä tärkeää on välttää tulehdusta edistäviä sokeria ja huonolaatuisia, teollisia rasvoja ja kuituköyhää ja/tai valmista ruokaa. Paras on tehdä itse kasvispainotteista ruokaa puhtaista suomalaisista ja luomuraaka-aineista – niin voi parhaiten vaikuttaa oman ruokansa laatuun.

Moni on saanut apua myös MSM-jauheesta, kalaöljystä, glukosamiini- ja kondroitiinisulfaatista ja D-vitamiinista – ja kurkumiinista! Aina kannattaa käyttää kaikkia keinoja. Kaikki ravintolisät auttavat parhaiten, kun ruokavaliokin kunnostetaan.

Kurkumiini vähentää nivelrikon tulehdusta ja tässä tutkimuksessa osoitetaan kurkumiinin edut nivelrikon hoidossa.

Masennus

Aivan mielettömän hienoja tutkimustuloksia saatiin tässä tutkimuksessa vuodelta 2014, joka oli kuusi viikkoa kestävä satunnaistettu kaksoissokkotutkimus ihmisillä. Siinä havaittiin, että kurkumiini (1000 mg) tehosi masennukseen yhtä hyvin kuin fluoksetiini (Prozac) eli masennuslääke. Tämä on hienoa myös siksi, että kurkumiinia näytettiin siedettävän hyvin, eikä sillä ollut vastaavia sivuvaikutuksia kuin masennuslääkkeellä – eli itsemurha-ajatusten lisääntymistä tai psykoosia. Kannattanee kokeilla, jos kärsii oireista! Tässä tutkimuksessa yksi ryhmä sai sekä fluoksetiinia, että kurkumiinia, joten näyttää siltä, että ne eivät haittaa toistensa toimintaa. Tietysti oman lääkärin kanssa pitää jutella asiasta jos on lääkitys   .

Tutkijat päättelivät, että tämä on ensimmäinen kliininen osoitus siitä, että kurkumiinia voidaan käyttää lievän masennuksen hoidossa tehokkaasti.

Kurkumalatte

2 dl mantelimaitoa (tai muuta sokeroimatonta kasvimaitoa, mieluiten luomulaatuista)
1 tl kurkumamaustetta (luomuna)
ripaus mustapippuria
1 tl kookosöljyä
3 neilikkaa ja 2 tähtianista (ei välttämättömiä)
1 tl luomuhunajaa
Päälle halutessasi ripaus Ceylonin kanelia

Kuumenna mantelimaito neilikoiden ja tähtianiksen kanssa ja anna mielellään hautua 10 minuuttia. Ota sitten nämä mausteet pois ja kaada mantelimaito mukiin tai lasiin, johon olet laittanut kurkumajauheen. Sekoita hyvin. Sekoita joukkoon mustapippuri ja kookosöljy. Anna jäähtyä vähän ja lisää sitten hunaja. Hunajaa ei kannata laittaa kiehuvan kuumaan nesteeseen, vaan noin 70 asteiseen, jotta hunajan hyvää tekevät entsyymit säilyvät.

Kurkuma-inkiväärimehu

Tähän tarvitset mehulingon. Purista yhtä lasillista varten 2 porkkanaa, 1 omena, 1 tanko varsiselleriä ja muutaman sentin pala inkivääriä ja 1-2 kurkumanjuurta. Nam! Toki kurkumaa voi tuoreena lisätä myös smoothieen.

Tämän artikkelin inspiraationa toimi Biomedin Vahva Kurkumiini BCM-95 -uute, joka on 100 %  luonnollinen kurkumauute, jossa yhdistyvät kurkuminoidit (kurkumiini) ja kurkuman eteeriset öljyt. Biomedin Vahva Kurkumiini on Vuoden 2019 Terveystuote.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image