Paula Heinonen: “Suolisto-ongelmien takana on usein stressi”

Uusi haastava tehtävä – olet innoissasi. Ajatukset ja ideat lentävät. Teet paljon töitä. Stressin ja väsymyksen tunteesta huolimatta tunnet itsesi aika lailla pirteäksi ja hyväntuuliseksi. Olet hyvän stressin vaikutuksen alaisena. Se vie meitä eteenpäin, antaa hyvän olon tunteen ja itsevarmuutta. Mutta entäpä silloin, jos alat tuntea olevasi stressantunut liiankin usein?

Pitkittynyt stressi ja suolisto

Nykypäivänä suuri osa meistä kärsii haitallisesta, kroonistuneesta stressistä. Valitettavasti myös suolisto on varsin altis “hermostumiselle”. Vatsa ja suolisto kuitenkin reagoivat pitkäkestoiseen stressiin eri tavoin eri ihmisillä. Kun jännittää, niin toisilla mahaa kipristelee ja päätä särkee. Kun ahdistaa tai masentaa, suolisto ei toimi lainkaan tai sitten se toimii kivuliaasti ja jatkuvasti. Pahimmillaan ummetus ja ripuli vaihtelevat. Suolisto reagoi monilla myös lyhytkestoiseen stressiin: ennen tenttiä tai työpaikkahaastattelua saatat tuntea perhosia vatsassasi, toisilla taas tuskalliset krampit hankaloittavat oloa.

Mitä stressin aikana suolistossa tapahtuu?

Suolisto reagoi mielemme tiloihin jatkuvasti, mutta mitä pitkittyneen stressin aikana suolistossa oikein tapahtuu? Paljon. Ensinnäkin veren virtaus mahaan ja suolistoon vähenee. Syljen eritys suussa heikkenee ja suu kuivuu. Mahalaukun toiminnot hidastuvat oleellisesti. Ruoansulatukselle elintärkeiden entsyymien ja ruoansulatusnesteiden eritys vähenee ja ravintoaineiden imeytyminen huononee. Samoin ohutsuolen peristalttinen liike (niin kutsuttu matamisliike) hidastuu.

Mitä tämä kaikki tarkoittaa ”rautalankaversiona”? Sitä, että stressi sotkee suoliston elintärkeän toiminnan. Kärsit helpommin närästyksestä, suolistokrampeista ja -kivuista, turvotuksesta, ummetuksesta ja ripulista. Myös suoliston tärkeä limakalvo voi vaurioitua ja jopa ”vuotaa”. Tämä taas vaikuttaa muun muassa vastustuskykyyn. Saat helpommin esimerkiksi flunssia ja poskiontelotulehduksia.

Ja koska ruoansulatus on häiriintynyt ja ravintoaineiden imeytyminen heikentynyt, sinulla voi olla monien elimistön hyvinvoinnille välttämättömien ravintoaineiden puutoksia tai vajeita. Nämä puutokset voivat näkyä infektioalttiuden lisäksi esimerkiksi väsymyksenä, iho-ongelmina, keskittymisvaikeuksina ja toistuvina päänsärkyinä. Ja suoliston mikrobit huutavat apua – myös ne stressaantuvat. Hädissään ne tuottavat stressiproteiineja ja yrittävät pysytellä hengissä. Stressi voi siis koitua myös suolistobakteeriemme kohtaloksi.

Suolisto tarvitsee apua

Mitä on tehtävissä? Ensinnäkin meidän on keploteltava itsemme ulos stressitilanteesta. Stressi voi pahimmillaan sotkea koko elimistön toiminnan. Suolisto-ongelmien ja vastustuskyvyn heikkenemisen lisäksi sokeriaineenvaihdunta häiriintyy stressin aikana, verenpaine nousee ja kilpirauhanen kiukuttelee. Myös nais- ja mieshormonien määrät vähenevät ja melatoniinin eritys voi hiipua (nukkuminen on katkonaista).

Meistä jokaisella on oma toimintatapamme stressin aikana. Ikävä kyllä ne ovat usein terveydelle haitallisia (esim. alkoholia, tupakkaa ja TV:n katselua). Jo pelkästään liikunta, kävely, saunominen, kylpy tai lempi musiikki voivat tuoda helpotusta, puhumattakaan hengitys- tai rentoutumisharjoituksista.

Joka tapauksessa suolisto – tuo terveyden moottori – tarvitsee apua pitkittyneessä stressissä. Suolisto on kuin vanha hippi: se kaipaa rauhaa ja rakkautta. Sekä hyvää, terveellistä ja helposti sulavaa ruokaa, jolla tervehdytetään suoliston tenniskentän kokoinen, terveydelle ääritärkeä limakalvo ja tasapainotetaan suolistossa asuva, elämälle välttämätön mikrobistomme.

Pöpöjen on käytettävä sitä ruokaa mitä me syömme – oli lopputulos ihmiselle itselleen vahingollinen tai ei. Tee ruoastasi stressin aikana mahdollisimman helposti sulavaa. Syö marjat pirtelöinä, vihannekset keittoina, muhennoksina tai höyrytettyinä. Nauti helposti sulavia valkuaisaineita kuten pähkinöitä ja siemeniä, linssejä tai kalaa. Voit liottaa pähkinät ja siemenet ennen käyttöä ja lisätä näin niiden sulavuutta. Nauti päivittäin joka ruoalla myös kylmäpuristettuja öljyjä. Juo vettä riittävästi ruoka-aikojen ulkopuolella.

Ja pyri olemaan pingottamatta. Rentoudu mahdollisimman usein saunassa tai ammeessa. Etene pienin askelin. Suolisto kiittää ja terveys kohenee.

– Paula Heinonen


Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image