Paula Heinonen: “Mikrobimme ovat ihmeiden tekijöitä – muista tukea hyviä bakteerejasi oikeanlaisella ja hyvällä ravinnolla”

Mikrobistomme on elämälle täysin välttämätön ”elin”. Suurin osa kehomme mikrobeista elelee suolistossamme. Niitä on moninkertaisesti enemmän kuin elimistössä on soluja. Jo tämä lukumäärä kertoo, että niillä on suuri vaikutus terveyteemme. Suoliston mikrobiston merkitys hyvinvoinnille voi olla huomattavasti suurempi, kuin koskaan on ajateltu.

Viimeaikaisissa tutkimuksissa on jopa selvinnyt, että suolisto bakteereineen pystyy vaikuttamaan tunteisiimme, päätöksentekoon ja kipuherkkyyteen. Mikrobittomia eläimiä kasvatettaessa on havaittu muutoksia myös aivojen kehityksessä – varsinkin tunteista vastaavalla alueella. Ihanaa vai kamalaa – riippuu siitä, pidätkö hyvää huolta pöpöistäsi.

Mitä hyvät bakteerimme sitten suolistossa tekevät?

Vaikka mitä! Ne estävät haitallisten ja vieraiden mikrobien kasvua – eli suojelevat meitä vahingollisten mikrobien vaikutuksilta. Lisäksi ne vaikuttavat myös vastustuskykyymme. Jos suolistosi mikrobisto on tasapainoinen, et saa jokaista räkätautia flunssakaudella. Hyvät pöpöt edistävät myös ruoan sulatusta, tehtailevat vitamiineja sekä tehostavat mineraalien imeytymistä. Niillä on siis valtaisa vaikutus hyvinvointiimme.

Suoliston mikrobiomi osallistuu myös monien haitallisten aineiden hajottamiseen. Maksa on päävastuussa haitallisten aineiden käsittelyssä ja poistamisessa, mutta suoliston mikrobit osallistuvat siihenkin. Jos ongelmanasi on turvotus ja kaasunmuodostus, niin tiedoksesi, että hyvät mikrobit vähentävät myös kaasunmuodostusta.

Limakalvon terveys ja hormonit

Mikrobit vaikuttavat myös suoliston limakalvon terveyteen ja eheyteen. Limakalvon vaurioituessa se päästää lävitseen liian suuria partikkeleita, jotka aktivoivat immuunijärjestelmäämme ja aiheuttavat tulehdustilan suolistoon. Limakalvon tulehdus ja liika läpäisevyys johtavat ongelmiin ympäri elimistöä.

“Jos suolistosi mikrobisto on tasapainoinen, et saa jokaista räkätautia flunssakaudella.” – Paula Heinonen

Tasapainoinen mikrobisto valmistaa syömästämme ruoasta (esimerkiksi täysjyvärukiista tai seesamsiementahnasta) hormoninkaltaisia yhdisteitä. Nämä puolestaan ehkäisevät hormoniperäisten syöpien syntyä. Suolistomikrobien on todettu liittyvän myös ahdistukseen, masennukseen ja stressiin. Tosin ne ovat vain yksi asia näiden ongelmien taustalla – mutta tärkeä sellainen.

Elimistössämme asuvilla pöpöillä on siis huimia tehtäviä! Meidän tulisikin ymmärtää yhä paremmin tätä uskomatonta symbioosia, jossa elämme mikrobiemme kanssa. Me todellakin hyödymme niistä – tai itse asiassa ne ovat välttämättömiä olemassaolollemme. Voisi ajatella niinkin, että vastapalveluksena avusta pöpöt saavat hyvän kodin. 🙂

Älä siis pahoinpitele mikrobejasi – vaan varjele ja suojele niitä. Ja muista tukea hyviä bakteerejasi oikeanlaisella ja hyvällä ravinnolla. Ne kiittävät sinua hyvästä kohtelusta, ja maksavat takaisin korkojen kera edistämällä terveyttäsi.

– Paula Heinonen

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image