Taavi Soininvaara: “Mitä vahvempi ihminen, sitä lujemmin hänen pitäisi olla heikkojen puolella”

Riippumatta titteleistä tai median luomista rooleista kaiken takana on ihminen. Seuraavassa kirjailija Taavi Soininvaara kertoo, mitä eri sanoista tulee hänelle mieleen.

ROHKEUS – Rohkeus on sitä, että uskaltaa elää elämäänsä ja tehdä valintoja pelkäämättä mitä muut ajattelevat. Ja sitä, että uskaltaa vastustaa epäoikeudenmukaisuutta, vaikka olisi mielipiteineen vähemmistössä. Suomessa asiat ovat nykyisin niin hyvin, että suurta rohkeutta harvemmin tarvitaan. Vaatii todellista rohkeutta vaikkapa lähteä ylittämään Välimerta kumilautalla tai asettua julkisesti vastustamaan presidentti Erdoğania Turkissa.

INSPIRAATIO – Yksi hienoimmista asioista kirjoittamisessa. Esimerkiksi se hetki, kun luen tai kuulen uutisen, jonka tajuan välittömästi sopivan täydellisesti kirjan juoneksi. Totuuden nimissä täytyy kuitenkin sanoa, että inspiraation osuus koko kirjoitusprosessista on varsin pieni, mutta toki sitäkin tärkeämpi.

RAKKAUS – On elämän ydin, ilman sitä monikaan ei selviä. Rakkautta on monenlaista, mutta kaikki rakkaus on myönteistä. Näin vanhetessa romanttisen rakkauden merkitys tuntuu vähenevän, mutta rakkauden kohteet lisääntyvät.

PERHE – Perhe on parhaimmillaan suuri rikkaus, mutta toimimattomassa perheessä eläminen voi aiheuttaa varsinkin lapsille myös vahinkoa. Onneksi aikuisena kukin voi rakentaa mieleisensä perheen ihmisistä, joiden seuran kokee omakseen. Itse olen elänyt aina pienessä perheessä ja katselen siksi matkoillani toisinaan kadehtien eteläeurooppalaisten suuria, monista sukupolvista koostuvia perheitä.

TYÖ – Pidän itseäni erittäin onnekkaana, kun olen jo pitkään saanut tehdä työtä, joka vain harvoin tuntuu työltä. Olen aina ollut kiinnostunut kansainvälisistä kriiseistä, suurvaltapolitiikasta, elokuvista ja kirjallisuudesta ja kirjailijana ne kaikki kuuluvat työhöni.

VAPAUS – Tein koko yhdeksänkymmentäluvun töitä, joista en ollut kovin kiinnostunut, vain siksi että palkka oli varsin hyvä. Päivät olivat usein ympäripyöreitä, jääkaappi kumisi tyhjyyttään eikä vaatteitakaan toisinaan ehtinyt pestä. Lopetin juristin hommat nimenomaan saadakseni vapauden tehdä mitä haluan.

KULTTUURI – Jos kulttuuri rajataan tarkoittamaan ihmisen henkisiä ja aineellisia saavutuksia, se on ihmisyyden perusta, joka erottaa meidät kaikista muista eläimistä. Ihmisellä on synnynnäinen taipumus tuottaa kulttuuria, siitä todistaa vaikkapa maailman vanhin tunnettu luolamaalaus, joka syntyi jo yli 40 000 vuotta sitten.

JÄNNITYS – Jännityksen luominen on elinkeinoni. Itse koen, että sitä syntyy parhaiten tilanteista ja tapahtumista joihin kirjan lukija tai elokuvan katselija voi kuvitella itse joutuvansa. Siksi käytän kirjoissani mahdollisimman paljon todellisia tapahtumia ja puitteita.

OIKEUDENMUKAISUUS – Jokaisella on oikeus tulla kohdelluksi oikeudenmukaisesti. Suuri osa maailman ihmisistä elää kuitenkin yhä oloissa, joissa se oikeus ei toteudu. Mitä vahvempi ihminen, sitä lujemmin hänen pitäisi olla heikkojen puolella.

RAHA – On pakollinen paha, ilman sitä ei nyky-yhteiskunnassa selviä. Käärinliinassa ei kuitenkaan ole taskuja, joten rahan keräämiseen ei elämäänsä kannata hukata. Tutkimuksetkin sitä paitsi osoittavat, että tietyn tulotason jälkeen onnellisuuden määrä ei enää kasva vaikka tulot lisääntyisivät.

YHTEISKUNTA – Olen hiukan introvertti ihminen, enkä koskaan ole ollut yhteiskunnallisesti aktiivinen. Arvostan suuresti niitä, jotka jaksavat hoitaa tärkeitä yhteisiä asioitamme järjestöissä, kunnanvaltuustoissa ja eduskunnassa – oma kärsivällisyyteni ei siihen riittäisi. Ehkä kirjojeni kautta voin tuoda pienen panoksen yhteiskunnan puheenvuorojen kirjoon.

TULEVAISUUS – Omasta tulevaisuudestani en kanna suurta murhetta, mutta olen huolissani siitä, minkälaisen maailman jätämme lapsillemme. Ilmastonmuutoksella ja väestönkasvulla tulee olemaan järkyttäviä ja ennalta arvaamattomia vaikutuksia.

Taavi Soinvaaran uusin kirja, Neljäs valtakunta saatavana täältä.


Lue Kaiken takana on ihminen -sarjan jutut täältä

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image