Aivoissasi on avain elämänmuutokseen

Kirjoittaja Sanna Spohr on Health Coach -kouluttaja ja Hyvinvointiakatemian perustaja. Hyvinvointiakatemiassa koulutetaan tulevia Health Coacheja ymmärtämään hyvinvointia syvällisemmin, jotta he voivat inspiroida ja ohjata muita terveempään ja onnellisempaan elämään sekä kokea tekevänsä merkityksellistä työtä.


Tuntuuko sinusta joskus siltä, että olet jumissa, vaikka todella haluaisit saada elämäntapasi kuntoon… koska haluat vihdoin saada oman parhaimman itsesi loistamaan kaikkien nähtäville?

Et todellakaan ole yksin tässä tilanteessa.

Tämä yleinen dilemma johtuu yhdestä yksinkertaisesta asiasta, mitä et ehkä ole tiedostanut: Mikäli pyrit muuttamaan itseäsi ja tapojasi vain ulkoisesti, tarkastelematta mielen toimintaa pintaa syvemmältä, muutoksesta ei yleensä tule vielä pysyvää.

Iso osa elintapasairauksista pystyttäisiin ehkäisemään verrattain pienillä elämäntapamuutoksilla. Miksemme sitten toteuta näitä muutoksia? Koska tieto ei automaattisesti johda omien tapojen muutokseen. Parhaat valmentajat tietävät tämän erittäin hyvin.

Jos nimittäin tieto ratkaisisi, olisimme jo selättäneet elintapasairaudet aikoja sitten ja olisimme kaikki terveitä – ovathan suomalaiset yksi maailman terveystietoisimmista kansoista. Todellisuudessa muutos ilman tukea, selkeää systeemiä ja vastuuttamista on kuitenkin haastavaa.

Toki myös sopivasti oikeanlaista tietoa tarvitaan, mutta lisäksi olisi tärkeää katsoa elämää aavistuksen pintaa syvemmälle. Usein on esimerkiksi helpompi napata jotain makeaa suuhun kuin käsitellä kiperää ongelmaa tai haastetta elämässä.

Entäpä jos kaikki mielitekosi, terveysvaivasi ja oireesi ovatkin viestejä, joilla on positiivinen tarkoitus… auttaen sinua astumaan parhaaksi versioksi itsestäsi?

Kun kolme elintärkeää aivojärjestelmääsi toimivat harmoniassa, alkaa todella tapahtua

Hiukan asiaa yksinkertaistaen meillä on kolme aivojärjestelmää: liskoaivot, limbinen järjestelmä ja neokorteksi.

Liskoaivot, joihin liittyy esimerkiksi “taistele tai pakene” -reaktio, haluavat pitää kiinni kaikesta vanhasta: jos tietty käytös ei ennenkään ollut hengenvaarallista, sitä kannattaa jatkaa. Oli siinä järkeä nykytilanteessa tai ei.

Neokorteksi eli “ihmisaivot” edustavat loogista puolta ja merkityksellisyyttä, ja tämä puoli haluaa puolestaan oppia uutta, kehittyä ja mennä eteenpäin.

Limbinen järjestelmä eli “nisäkäsaivot” edustavat tunteita ja sukkuloi edellisten kahden aivonosasi välissä.

Sisäiset ristiriidat eri järjestelmien välillä johtavat siihen, että muutos ei etene halutulla tavalla tai ole pysyvää.

Varmasti tiedät joko omasta elämästäsi tai lähipiiristäsi esimerkin, jossa jokin muutos on lähtenyt vauhdikkaasti käyntiin, mutta sitten “tuli vähän muuta”. Ja hetken päästä “tässä on ollut nyt vähän kaikenlaista”.

Syitä epäonnistumisille haetaan usein itsen ulkopuolelta: tuli juhlia tai työkiireitä tai riitaa kumppanin kanssa tai mitä tahansa, joka esti tällä kertaa onnistumasta. Varsinainen syy “jumiin” jäämiselle tavoitteiden kanssa on kuitenkin, että alla vaikuttavat syyt on vielä käsittelemättä.

Parhaimmillaan valmennus pureutuu eri aivojärjestelmien väliseen dialogiin siten, että sisäisten ristiriitojen sijaan saadaan aikaan sisäinen harmonia, jossa sekä arvo- että tunnetasolla muutos tuntuu hyvältä ja pystymme lisäksi selittämään sen itsellemme järjellä.

Kaikista järjestelmistä on saatava ”vihreää valoa”, jotta muutos olisi mahdollista. Muutos ei myöskään saa uhata perustarpeitamme, kuten turvallisuuden tunnetta, hyväksytyksi tulemista tai joukkoon kuulumista.

Useimmat haitalliset alitajuiset uskomukset liittyvätkin siihen, millaisia meidän tulisi olla muiden silmissä. Eli miten käyttäytyä tai mitä omistaa tunteaksemme olomme turvallisiksi, hyväksytyksi ja rakastetuksi sekä kuuluaksemme joukkoon muiden kanssa. Näistä uskomuksista voi muodostua este etenemiselle tietoisesti haluamaasi suuntaan.

Haitalliset uskomukset ovat kuin kuminauha – harhaile liian kauas niin tulee näpeille!

Uskomuksia voisi ajatella ikään kuin kuminauhana vyötärösi ympärillä. Kuminauha on toisesta päästä kiinni pylväässä, joka edustaa tässä lähtöpistettä elämäntapamuutoksiin tähdätessä. Mitä kauemmas pylväästä ja lähtöpisteestä etenet, sitä kireämmälle nauha kiristyy vyötärösi ympärillä.

Ellemme oivalla miten työstää uskomuksia eli muokata tai jopa katkaista sisäinen kuminauha, se lopulta joko kiskaisee meidät takaisin lähtöpisteeseen. Tai jopa lähtöpistettä taaemmas! Tämä lannistava kokemus on monille tuttu esimerkiksi laihdutusyrityksistä – joista suurin osa epäonnistuu. Siinä tämä alitajuisen uskomuksen palauttava efekti näkyy erityisen selvästi, jopa fyysisesti.

Jos mietitään ruokavaliomuutoksien aikaansaamista, oleellista ei ole tarkastella ainoastaan mitä syömme, vaan myös sitä, “mikä meitä syö”. Eli jokin negatiivisena kokemamme tapahtuma on saattanut jättää meihin syvän jäljen ja sitä seuraavan uskomuksen, joka ei kuitenkaan enää nykyhetkenä palvele hyvinvointiamme.

On tietysti hyvä myös kysyä, onko kaikkien edes tarpeen muuttua tietyn muotin mukaiseksi. Sillä terveyshän ei aina näy ulospäin, vaikka näin meille media toistuvasti uskottelee varsin voimallisesti.

Onnistunut muutos säteilee eteenpäin kaikille elämän osa-alueille

Eräs valmennukseen tullut naisasiakas oli entinen kova bilettäjä, joka elintapamuutoksen myötä kiinnostui drinkkien sijaan lähinnä vihermehuista. Muutos ei koskenut pelkästään elintapoja, vaan ulottui paljon laajemmalle koko hänen elämäntapaansa.

Hän innostui joogasta ja henkisestä puolesta, sekä hakeutui esimerkiksi työhön, joka oli linjassa näiden muutosten kanssa ja jossa hän pystyi kokemaan tekevänsä jotakin merkityksellistä. Muutoksen tehtyään hän ei kuitenkaan enää saanut kutsuja entisten kavereidensa juhliin. Muutama “ystävä” taisi jopa ärsyyntyä hänen lisääntyneestä energiastaan ja aikaansaavuudestaan eri elämän osa-alueilla. Jopa oma kumppani suhtautui epäillen: tuo nyt on tuollainen villitys, se menee ohi.

Tässä kohtaa olisi ollut niin helppoa kääntyä vanhoihin tapoihin, etenkin kun hän samaan aikaan koki omat, aivan perustavaa laatua olevat tarpeensa selkeästi uhatuiksi. Valmennuksessa kyseinen asiakas kuitenkin ymmärsi, että ympäristön reaktioista huolimatta hän eteni täysin arvojensa mukaista tietä. Se ei ollut alkuun helpoin tie, mutta kuitenkin sellainen, mihin hänen oma sisäinen viisautensa kutsui.

Myös kehon viestit olivat lopulta aika yksiselitteisiä:

Päästettyään irti vanhoista ajatusmalleista, jotka eivät enää palvelleet muutosta, hänen pitkäaikainen ihottumansa rauhoittui.

Samalla yöunet paranivat ja hänen oli omien sanojensa mukaan helpompi hengittää. Toki elämään kuului edelleen normaaleja nousuja ja laskuja sekä tunteiden koko kirjoa, mutta elämä alkoi tuntua enemmän oman näköiseltä.

Onnistuminen vaati paitsi rohkeutta myös pintaa syvemmälle menemistä. Pysähtyminen hetkeksi omien syvimpien tarpeiden, arvojen ja uskomusten äärelle on hyvin erinäköinen tie muutoksiin kuin perinteisesti markkinoitu “kaikki mulle heti tänne nyt” -tyyppinen pikakuuri.

Pysyvä onnistuminen vaatii hidastamista, pysähtymistä ja ennen kaikkea rehellisyyttä itseään kohtaan. Silloin voit alkaa poistaa esteitä positiivisen muutoksen tieltä. Kaikeksi onneksi nykyajassa tähänkin on edistyksellisiä oppeja, tietoa ja kannustusta runsaasti saatavilla!


Jos haluat viedä oman hyvinvointisi uudelle tasolle sekä auttaa myös muita eteenpäin omalla hyvinvointipolullaan, lähde nyt mukaan Helsingissä alkavaan vuoden mittaiseen, ammattiin valmistavaan Int Health Coach® -koulutukseen.

>> Lue lisää täältä! <<

Aiheeseen liittyviä tuotteita Hidasta elämää -puodissa:
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image