Millainen pala kakkua laitetaan?

Tiedäthän sanonnan ”Have your cake and eat it!”

Jokaisella on oma kakkunsa ja kaikilla eri yhteisöillä, parisuhteilla, perheillä, harrastus- ja työpaikoilla on myöskin omansa. Millaisen viipaleen sinä otat mistäkin kakusta? Tuleeko makean nälkäsi tyydytettyä?

Kun tyttäreni oli vuoden ajan sairas, hän vei koko kakun. Hänen veljilleen jäi murusia ja minä olin kokonaan syömättä. Näin piti alkuun olla, sillä sairaus oli tullut opettamaan pelokkaalle tyttärelleni miten vaatia osaansa elämän herkuista. Hän oli ennen sairastumistaan ujo, hiljainen ja vaatimaton, eikä ikinä pyytänyt mitään. Hän inhosi aluksi olla huomion keskipisteenä, mutta kyllähän meille kaikille kakku maistuu, joten hänkin alkoi tottua herkutteluun.

Tyttäreni alkoi muuttua itsevarmemmaksi, vaativammaksi ja rohkeaksi. Hänen muutoksensa antoi luvan meidän muidenkin muutokseen. Minä aloin ottaa rohkeasti pieniä viipaleita, sillä kuolisin nälkään muuten. Kun minäkin olin uskaltanut herkutella, kaivoivat poikanikin lusikkansa esiin.

Kun tyttäreni parani – henkisesti ja fyysisesti – oli poikien vuoro ottaa isompia paloja, vaatia äidin huomiota. Annoin runsaasti huomiota, mutta pidin omasta palastani tiukasti kiinni. Muistin millaista oli olla nälkiintynyt, enkä aikonut päästää enää ikinä itseäni siihen tilaan.

Näin tämän kakkujaon kuuluu vaihdella. Isoin pala kakkua kuuluukin mennä hänelle, jolla on suurin henkinen nälkä ja tarve muutokselle. Tarve tulla nähdyksi ja kuulluksi, ymmärretyksi ja rakastetuksi. Kun tämä nälkä on tyydytetty, hänelle riittää taas pienempi pala ja muille jää enemmän.

Tarpeet perheessä vaihtelevat ja tämän nälän energian tuntee, jos osaa olla toisten tarpeista tietoinen. Lapset osaavat tämän oman osansa vaatimisen hienosti, mutta osaammeko me aikuiset? Olemmeko me omista tarpeistamme tietoisia?

Kehtaatko sinä ottaa lisää kakkua?

Ota paperia ja piirrä oma kakkusi.

  • Mistä osista kakkusi palaset koostuvat? Minkä kokoiset palat ovat omalle hyvinvoinnille, unelle, työlle, perheelle, parisuhteelle, harrastuksille? Kuinka paljon kakustasi syöt itse ja kuinka paljon jaat muille?

Jos olet parisuhteessa, piirrä parisuhteesi kakku.

  • Kumpi teistä vie tällä hetkellä isomman palan ja miksi? Oletteko tyytyneet oman palanne kokoon ja tunnette annoskateutta? Mitä henkisiä tarpeita suuremman osan ottajalla on ja mitä toinen voisi tehdä, että hänen nälkänsä tyydyttyisi, jotta parisuhteenne antamisen ja ottamisen energia olisi tasapainossa?

Jos sinulla on perhe, piirrä perheesi kakku.

  • Kuka perheessäsi vie eniten energiaa ja vaatii itselleen isointa palaa? Miksi, mitä tarpeita hänellä on? Onko joku, jolla on selvästi liian pieni pala ja joka haluaisi lisää, mutta ei uskalla pyytää sitä? Eihän kukaan ole kuihtumassa nälkään? Miten pääsisitte perheenä enemmän kohti tasapainoista kakkujakoa?

 

Nautinnollista herkuttelua, elämän kuuluu maistua makealta!

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image