10 tapaa lisätä rakkaushormonin hyrinää – Nämä onnistuvat ihan tavallisessa arjessa!

Oksitosiini tunnetaan “rakkaushormonina” sen monien hyvien vaikutusten vuoksi. Oksitosiinin yksi tärkeimmistä tehtävistä onkin auttaa lapsi maailmaan synnytyksessä, mahdollistaa maidontuotanto imetystä varten ja muodostaa rakastava ja huolehtiva äiti-lapsi-suhde. Oksitosiini herättää hoivavietin ja on yhteydessä mielihyvän tunteeseen.

Tästä hyvänolon hormonista on tehty lukuisia tutkimuksia ja sen on havaittu lisäävän empatiaa, anteliaisuutta, yhteistyöhalua ja ihmisten luottamusta toisiinsa. Oksitosiini helpottaa sosiaalisten vihjeiden ja ilmeiden tunnistamista sekä saa muut tuntumaan helpommin lähestyttäviltä. Lisäksi oksitosiini alentaa sosiaalisiin tilanteisiin liittyviä pelkoja ja hermostuneisuutta. Kaiken kukkuraksi oksitosiini edistää myös uskollisuutta.

Oksitosiini osallistuu yksiavioisen suhteen solmimiseen ja ylläpitoon. Eläinkunnassa lajien välillä on eroa oksitosiiniherkkyydessä, mikä on yhteydessä niiden parinvalintaan. Ihmisillä oksitosiinin on havaittu estävän parisuhteessa olevia miehiä lähestymästä vieraita naisia. Oman puolison näkeminen vapauttaa hyvänolon hormoneja, mutta samanlaista efektiä ei tapahdu kun nähdään vieraita naisia, vaikka he viehättäviä olisivatkin.

Oksitosiinin hyvät vaikutukset ovat herättäneet keskustelua sen lääkinnällisestä käytöstä. Voisiko hormonivalmiste tuoda sosiaalisuuden kanssa kamppaileville helpotusta? Hormonin hyödyt ovat kuitenkin riippuvaisia ongelman luonteesta eikä toistaiseksi ole saatu yhtenäisiä tuloksia sen lääkekäytöstä.

Sosiaalisilla ihmisillä oksitosiini lisää yhteistyöhalukkuutta ja luottamusta, mutta sosiaalisuudesta ahdistuneilla se näyttää vähentävän yhteistyöhalukkuutta ja luottamusta sekä lisäävän aggressiivisuutta. Voiko olla, että oksitosiini vahvistaakin valloillaan olevaa tilaa tai mielen taipumusta?

Eräs tutkimus vertaa oksitosiinia alkoholiin. Oksitosiinin tavoin alkoholi lisää anteliaisuutta, vähentää pelkoja ja edistää ryhmään kuulumista. Toisaalta alkoholi sekoittaa moraalisia päätöksiä ja lisää aggressiivisuutta. Koska tutkimus on vasta alussa ei siitä pitäisi päätellä oksitosiinin olevan vaarallista. Toistaiseksi tutkijat haluavat, että oksitosiinin käyttöön sosiaalisten ongelmien lääkkeenä suhtaudutaan varauksella.

Koska tähän asti on raportoitu enemmän hyviä kuin huonoja vaikutuksia, pysykäämme uskossa oksitosiinin hyvyydestä. Sitä ei kuitenkaan voida kiistää etteikö se olisi ihmisille hyödyllinen ja jopa elintärkeä hormoni. Jo se, missä tilanteissa oksitosiinia erittyy kertoo sen edistävän terveyttä. Tässä vielä muutama vinkki, kuinka voit tarvittaessa lisätä omia oksitosiinitasojasi:

1.kosketahalaa ja suukota

2. kehupuhu kauniisti muille ja itsellesi

3. ole läsnäkuuntele toista ihmistä

4. nauratartuta hymyä ja levitä naurua

5. meditoipysähdy, rauhoitu, tyhjennä mielesi ja tunne tasapaino

6. liikukäy kävelyllä, joogaa, venyttele, surffaa, kiipeä, hiihdä, luistele

7. itketunteiden tukahdutus lisää stressiä, vapauta tunteet ja päästä kyyneleet valumaan

8. annaanna aikaa, auta muita ja ole kiitollinen

9. luoluova toiminta laskee stressiä, siis maalaa, piirrä, kudo, virkkaa, kirjoita, leiki tai soita

10. hoivaasilitä lemmikkiäsi, halaa lastasi ja pidä huolta toisesta

Lähteet:

powerofpositivity.com
ncbi.nlm
sciencealert.com

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image