10 tapaa lisätä rakkaushormonin hyrinää – Nämä onnistuvat ihan tavallisessa arjessa!

Oksitosiini tunnetaan “rakkaushormonina” sen monien hyvien vaikutusten vuoksi. Oksitosiinin yksi tärkeimmistä tehtävistä onkin auttaa lapsi maailmaan synnytyksessä, mahdollistaa maidontuotanto imetystä varten ja muodostaa rakastava ja huolehtiva äiti-lapsi-suhde. Oksitosiini herättää hoivavietin ja on yhteydessä mielihyvän tunteeseen.

Tästä hyvänolon hormonista on tehty lukuisia tutkimuksia ja sen on havaittu lisäävän empatiaa, anteliaisuutta, yhteistyöhalua ja ihmisten luottamusta toisiinsa. Oksitosiini helpottaa sosiaalisten vihjeiden ja ilmeiden tunnistamista sekä saa muut tuntumaan helpommin lähestyttäviltä. Lisäksi oksitosiini alentaa sosiaalisiin tilanteisiin liittyviä pelkoja ja hermostuneisuutta. Kaiken kukkuraksi oksitosiini edistää myös uskollisuutta.

Oksitosiini osallistuu yksiavioisen suhteen solmimiseen ja ylläpitoon. Eläinkunnassa lajien välillä on eroa oksitosiiniherkkyydessä, mikä on yhteydessä niiden parinvalintaan. Ihmisillä oksitosiinin on havaittu estävän parisuhteessa olevia miehiä lähestymästä vieraita naisia. Oman puolison näkeminen vapauttaa hyvänolon hormoneja, mutta samanlaista efektiä ei tapahdu kun nähdään vieraita naisia, vaikka he viehättäviä olisivatkin.

Oksitosiinin hyvät vaikutukset ovat herättäneet keskustelua sen lääkinnällisestä käytöstä. Voisiko hormonivalmiste tuoda sosiaalisuuden kanssa kamppaileville helpotusta? Hormonin hyödyt ovat kuitenkin riippuvaisia ongelman luonteesta eikä toistaiseksi ole saatu yhtenäisiä tuloksia sen lääkekäytöstä.

Sosiaalisilla ihmisillä oksitosiini lisää yhteistyöhalukkuutta ja luottamusta, mutta sosiaalisuudesta ahdistuneilla se näyttää vähentävän yhteistyöhalukkuutta ja luottamusta sekä lisäävän aggressiivisuutta. Voiko olla, että oksitosiini vahvistaakin valloillaan olevaa tilaa tai mielen taipumusta?

Eräs tutkimus vertaa oksitosiinia alkoholiin. Oksitosiinin tavoin alkoholi lisää anteliaisuutta, vähentää pelkoja ja edistää ryhmään kuulumista. Toisaalta alkoholi sekoittaa moraalisia päätöksiä ja lisää aggressiivisuutta. Koska tutkimus on vasta alussa ei siitä pitäisi päätellä oksitosiinin olevan vaarallista. Toistaiseksi tutkijat haluavat, että oksitosiinin käyttöön sosiaalisten ongelmien lääkkeenä suhtaudutaan varauksella.

Koska tähän asti on raportoitu enemmän hyviä kuin huonoja vaikutuksia, pysykäämme uskossa oksitosiinin hyvyydestä. Sitä ei kuitenkaan voida kiistää etteikö se olisi ihmisille hyödyllinen ja jopa elintärkeä hormoni. Jo se, missä tilanteissa oksitosiinia erittyy kertoo sen edistävän terveyttä. Tässä vielä muutama vinkki, kuinka voit tarvittaessa lisätä omia oksitosiinitasojasi:

1.kosketahalaa ja suukota

2. kehupuhu kauniisti muille ja itsellesi

3. ole läsnäkuuntele toista ihmistä

4. nauratartuta hymyä ja levitä naurua

5. meditoipysähdy, rauhoitu, tyhjennä mielesi ja tunne tasapaino

6. liikukäy kävelyllä, joogaa, venyttele, surffaa, kiipeä, hiihdä, luistele

7. itketunteiden tukahdutus lisää stressiä, vapauta tunteet ja päästä kyyneleet valumaan

8. annaanna aikaa, auta muita ja ole kiitollinen

9. luoluova toiminta laskee stressiä, siis maalaa, piirrä, kudo, virkkaa, kirjoita, leiki tai soita

10. hoivaasilitä lemmikkiäsi, halaa lastasi ja pidä huolta toisesta

Lähteet:

powerofpositivity.com
ncbi.nlm
sciencealert.com

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image