Käytätkö paljon näitä neljää sanaa? – Ne rajoittavat mahdollisuuksiasi elämässä

Ajatukset ja kieli kertovat paljon sisäisestä maailmastamme ja esimerkiksi niistä rajoituksista, joita itsellemme asetamme. Toisaalta käytetty kieli vahvistaa ajatuksia, tunteita ja kokemusta, ja ohjaa näin myös toimintaamme – myös tiedostamatta.

1. Pitää/täytyy/tarvitsee/on pakko

”Meidän pitää/täytyy/tarvitsee/on pakko saada tämä projekti valmiiksi tänään, joten minun pitää/täytyy/tarvitsee/on pakko jäädä ylitöihin.” Voi olla, että joku haluaa, että saat työn valmiiksi tänään. Tai voi olla, että se on luvattu asiakkaalle valmiiksi tänään. Mutta sitä ei pidä/täydy/tarvitse/ole pakko tehdä – säilyäkseen hengissä. Niinpä niin, täytyy/pitää/tarvitsee/on pakko -ilmaukset antavat primitiivisille aivoille suoran käskyn hengissäsäilymisestä, mikä laukaisee stressireaktion. Samalla oma toimintakykysi ja potentiaalisi kutistuu!

2. Ei pysty

”Ei pysty” antaa viestin: ”ei ole mitään mahdollisuutta”. Tietoinen mieli kyllä ymmärtää, että tämän vaihtoehdon lisäksi on olemassa kyllä muita mahdollisuuksia. Mutta tiedostamattomalle mielelle asia ei ole niin yksinkertaista, sillä se ei ymmärrä kontekstia tai jatkotulkintoja. Tietoiselle ja tiedostamattomalle mielelle kannattaa antaa yhdenmukaista viestiä, sillä molemmat mielen puolet poimivat imurin lailla vihjeitä ja reagoivat noihin vihjeisiin.

”En pysty” voisi sanoa toisin, rajaamatta mahdollisuuksia: ”Voi olla tulee olemaan hankalaa, kunnes olen harjoitellut riittävästi.”

3. Huono

Ajatuksen tasolla jaottelu hyvään ja huonoon rajaa ajattelun liikkumavaraa. Ja rajaus on sitä paitsi huijausta, koska todellisessa maailmassa hyvää ja huonoa ei ole olemassa. Ajatellaanpa vaikka kerrostalo- ja omakotitaloasujaa. Kerrostaloasuja katsoo ikkunasta ulos ja sanoo sateisesta kelistä: ”Onpa huono keli.” Samaan aikaan omakotitaloasuja katsoo ikkunasta kasvimaan suuntaan ja iloitsee vesisateesta: ”Ihanaa!” Keli ei siis itsessään ole hyvä tai huono. Huonous on suhteellista. Jos jokin ei ole yhtä hyvää kuin kuin joku toinen, se ei ole silti huono – se ei vain ole niin hyvää tai optimaalista jollakin mittarilla mitattuna.

4. Yrittää

Sanan ”yrittää” merkitykseen sisältyy mahdollisuus epäonnistumiseen. ”Yritän ehtiä ajoissa” tarkoittaa eri asiaa kuin ”tulen ajoissa”. Jos aina vaan yrittää tehdä asioita, asiat jäävät tekemättä, koska niissä ei ole tekemisen draivia. Suomen kielessä vieläpä on kohtuu iso ammattikunta nimeltä ”yrittäjät”. Kyllä se on vähän masentavaa. Älä yritä, vaan tee. Älä ole yrittäjä, ole tekijä.

lähde: bulletproof.com

3 KORTTIPAKKAA yht. 49€!  
PUOTIIN
close-image