Lapsiperhe, näin ruokailette yhdessä onnistuneesti!

riikka_blogi

Kun vauva aloittaa kiinteiden ruokien maistelun, alkaa perheissä uudenlainen, jännittäväkin aikakausi. Moni äiti saattaa tuskailla, mitä ruokia vauvalle antaisi, aiheuttavatko jotkin ruoat ehkäpä allergiaa tai miten aikaa saisi riittämään myös omaan kokkailuun soserumban ohella. Samasta padasta – Huippuhyvää kotiruokaa vauvalle ja itsellesi (Readme.fi 2016) opastaa tekemään maistuvaa ruokaa niin, että koko perhe voi syödä sitä iästä riippumatta.

samasta-padasta-kansi

Ruokatoimittaja Outi Väisäsen inspiraatio kirjaan heräsi, kun hän huomasi, että hänen tyttärensä ei juuri perinteisistä soseista innostunut ja myös oma syöminen ja kokkaaminen jäivät vähälle vauvan viihtyessä vain muutaman minuutin itsekseen syöttötuolissa. Niinpä hän alkoi tehdä samaa ruokaa koko perheelle ja vauvan versio ruoasta syntyi ottamalla osa ruoasta sivuun ennen suolan, voimakkaiden mausteiden tai muuten sopimattomien ainesosien lisäämistä. Ruokailusta alkoi pikku hiljaa tulla mukava yhteinen herkullinen hetki.

Kirjassa muistutetaankin, että vauvan makuaisti voi olla yllättävän laaja ja myös mausteita voi käyttää rohkeasti. Ja vaikka meidän perheessä vauvalla muutama ruoka-aineallergia näin alkuun todettiin, löytyy kirjasta hyvin simppeleitä ja sopivia reseptejä silti paljon. Kirjan värikkäät ja inspiroivat kuvat (joissa muuten vilahtelee myös suloisia testimaistajia) on ottanut Elvi Rista.

Kirjan resepteihin on upotettu erilaisia symboleita, jotka kertovat, mitkä ainesosat jäävät vauvan versiosta pois, mistä iästä alkaen reseptin ruokaa suositellaan annettavaksi ja kauan ruoan valmistus kestää. Monet ruoat voi jättää vauvalle joko karkeammaksi sormiruoaksi tai vaihtoehtoisesti soseuttaa. Useasta ruoasta riittää myös pakastimeen muutama annos. Kirjan 60 reseptin lisäksi se sisältää paljon hyödyllisiä tietoiskuja tärkeistä asioista, kuten mitä ruoka-aineita tulee alle yksivuotiaalla välttää tai käyttää harkiten ja missä vaiheessa esimerkiksi pavut, linssit, pähkinät ja siemenet kannattaa ottaa mukaan ruokavalioon. Nykysuosituksethan kannustavat enenevässä määrin siedättämään tiettyjä helposti allergisoivia ruoka-aineita kokonaan välttämisen sijaan. Erityisen tärkeää on myös ymmärtää, että vauvallakin voi olla huonoja ruokapäiviä ja aina ruoka ei maistu, oli se omasta mielestä kuinka herkullista tahansa. Väisänen listaakin mielestäni useita hyviä lapsilähtöisiä kikkoja tällaisia päivä varten ja kehottaa luottamaan siihen, että vauva kyllä syö tarpeensa verran, vaikka se eroaisi omasta näkemyksestä.

Kirjan ohjeella valmistuu alla olevan reseptin mukaisesti ihanan pehmeät timjamilihapullat ja palsternakkamuusi. Tämän kokonaisuuden voit tarjoilla vauvalle 6 kk eteenpäin joko soseena, paloina tai sormiruokana ja siitä riittää myös pakkaseen. Itse syötin muusin lusikalla ja pullista muotoilin pötköjä, jolloin ne pysyivät kätevästi 7 kk ikäisen poikamme kätösissä. Punaisella merkatut ainesosat lisätään vasta aikuisten versioon.

Pehmeät timjamilihapullat (- 30 min –)

600 g jauhelihaa
1 kananmuna
2 dl kauraranskankermaa (tai tavallista yli 10 kk vauvalle)
1 rkl kuivattua timjamia
½ tl mustapippuria
1 tl suolaa
Lisäksi: 1 valkosipulisuolakurkku

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Sekoita lihapullien ainekset suolaa lukuun ottamatta tasaiseksi. Ota viidennes taikinasta sivuun vauvalle. Sekoita suola loppuun taikinaan.

Muotoile taikinoista noin 20 lihapullaa kostutetuin käsin uunipellille leivinpaperin päälle. Voit myös tehdä vauvan pullista pötkylöitä, niin erotat ne. Kypsennä uunissa noin 15 minuutta.

Tarjoa pullat muusin kanssa. Kuutioi suolakurkkua päälle.

Palsternakkamuusi (- 10 min + kypsennys 15 min -)

500 g palsternakkaa
500 g jauhoista perunaa
2 dl kaurakermaa (tai ruokakermaa yli 10 kk vauvalle)
30 g voita
½ tl suolaa

Kuori ja paloittele palsternakka ja perunat. Keitä kypsiksi noin 15 minuuttia.

Kaada keitinvesi talteen. Lisää kaurakerma kattilaan. Muusaa kasvikset sähkövatkaimella tai survimella ja ohenna keitinvedellä sopivan paksuiseksi.

Ota osa muusista sivuun vauvalle. Voit pakastaa muusia. Mausta loppu voilla ja suolalla. Tarjoa halutessasi voisilmän kanssa.

timjamilihapullat
Pehmeät timjamilihapullat ja palsternakkamuusi. Kuva: Elvi Rista

Tutustu kirjaan osoitteessa www.samastapadasta.fi

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image