Tutkimus: Etätyön vapaus tekee onnellisemmaksi ja tehokkaammaksi

Etätyö yleistyy ja yhä suurempi osa työntekijöistä haluaa ja voi tehdä töitä muualla kuin toimistolla. TINYpulse:n U.S.A:ssa tekemän tutkimuksen mukaan etätyöntekijät arvioivat olevansa onnellisempia ja tuotteliaampia kuin työntekijät, jotka tekevät töitä perinteisesti toimistolla. Tutkimuksessa verrattiin 509:n etätyöläisen vastauksia 200 000 kaikissa muodoissaan työtä tekevien keskimääräisiin vastauksiin.

Työnteon vapaus vaikuttaa myönteisesti perhe-elämään

Tutkimus osoitti, että etätyöntekijät ovat onnellisempia, sillä he nauttivat etätyön antamasta vapaudesta ja joustavuudesta. Työntekijöillä tulee silti olla vapaus valita myös perinteinen toimistolla työn tekeminen, sillä ne, jotka joutuivat tekemään etätöitä työn luonteen vuoksi olivat tyytymättömämpiä kuin ne, jotka tekivät etätöitä omasta tahdostaan. Tyytyväisyys etätyöntekijöiden keskuudessa nousi sitä mukaa, mitä pidempään he olivat etätyötä tehneet.

Etätyöntekijät ymmärrettävästi arvioivat suhteet työkavereihin alhaisemmaksi kuin toimistossa työtä tekevät, mutta etätyön edut nostivat onnellisuuden tunteen kuitenkin toimistossa töitä tekeviä korkeammalle. Etätyöläiset kertoivat etätyön suurimman edun olevan mahdollisuus määrittää omat aikataulut ja paikan, jossa he tekevät töitä. Tämä valinnan vapaus vaikutti myönteisesti esimerkiksi perhe-elämään.

Arvostettuja työntekijöitä

Lisäksi etätyöntekijät arvioivat olevansa tuotteliaampia tehdessään töitä etänä, ja he pitävätkin vähemmän ja lyhyempiä taukoja. Etätyöläiset myös tunsivat olevansa arvostettuja työntekijöitävaikka esimerkiksi esimiehen kanssa kommunikointi oli vähäisempää kuin toimistolla. Suurin osa kertoi, että esimies on kontaktissa päivittäin, mutta viikoittainenkin esimieheltä saatu palaute tai kontakti riittää.

Tutkimuksen mukaan ryhmässä etätöitä tekevien työn sujuvuutta ja arvostuksen tunnetta paransivat erilaisten chat-ohjelmien käyttö tiimin kesken, selkeä tieto siitä mitä heiltä odotettiin sekä se, että työntekijöitä tiedotettiin yhtä hyvin kuin heidän toimistolla töitä tekeviä työkavereitaan. Chatissä työkavereiden kanssa myös vapaasti jutustelu ja vitsailu oli hyväksi, sillä se sai työntekijälle aikaan tunteen että häntä arvostetaan myös persoonana.

Lähteet: TINYpulse

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image