Kuuletko kehosi viestejä?

Tunteiden, ajatusten ja kehon toiminnan välinen yhteys on yksi omista lempiaiheistani. Palaan uudelleen, nyt henkilökohtaisella esimerkilläni selkäteemaan, jota olen käsitellyt laajemmin “Lanneranka – minuuden ydin” -artikkelissani vuonna 2014.

Tänään tulee kuluneeksi kaksi vuotta siitä, kun itse koin voimakkaan ajatus – tunnereaktio – kehoprosessin alaselkäni osalta. Tasan kaksi vuotta sitten teimme pitkän harkinnan jälkeen ex-mieheni kanssa päätöksen avioeroprosessin käynnistämisestä. Olimme sillä hetkellä olleet naimisissa 20 vuotta. Päätöksen jälkeen jäin yksin kotiin ja päästin kaikki ajatukseni ja tunteeni valloilleen. Tunteeni todella myllersivät; valtavan pelon, ahdistuksen ja toisaalta myös helpotuksen välillä.

Samalla kun annoin itselleni luvan olla tässä tunnemyllerryksessä, koin alaselässäni totaalisen romahduksen – ikään kuin voimat olisivat valuneet kokonaan pois alaselkää tukevista lihaksistani. Jos sama tilanne olisi tapahtunut minulle vaikkapa viisi vuotta aiemmin, en olisi tunnistanut tätä ilmiötä näin hyvin kehossani. Puhumattakaan siitä, että olisin osannut yhdistää kokemani kehontuntemukset niihin ajatuksiin ja tunteisiin, joita siinä hetkessä koin.

Kipu on kehon tapa viestiä ja kehon viimeinen keino pysäyttää sinut elämänmuutokseen. Kuulisitko ja kunnioittaisitko kehosi ensimmäisiä kuiskauksia, jotta sinun ei tarvitse ottaa vastaan tätä kehon huutoa?

Tämä tarinani on siis samalla meta-tarina. META-Healthin ymmärryksen mukaan stressireaktiot, jotka syntyvät ajatuksista ja niihin liittyvistä tunteista, heijastuvat välittömästi kehossa. Riippuen yksilöllisestä uskomusjärjestelmästämme, omaksumamme (tiedostamattomat) ajatukset ohjaavat elämäämme ja kehomme toimintaa monin tavoin. Uskomukset ohjaavat myös oire- ja sairausprosessejamme, enemmän tai vähemmän.

Yksin sohvalla istuessani omat ajatukseni pyörivät siinä, miten voisin oikeasti pärjätä yksin, kun ero tulee. Olin todella peloissani, ja murehdin asiaa myös lasten puolesta, neljän 4-18-vuotiaan lapsen äitinä. Kuinka osaisin hoitaa “miesten hommia”, ja varsinkin taloudellisia asioita, jotka mieheni oli pitkälti hoitanut. Tunsin tämän sisäisen psyykkisen tuettomuuteni omassa selässäni, fyysisten voimieni menetyksenä.

Toinen näkökulma omaan psykofyysiseen tukeeni oli se, etten ollut elämässäni koskaan tottunut pyytämään muilta apua omassa hädässäni. Olin oppinut pärjäämään yksin omien ajatusteni ja tunteitteni kanssa. Tältä osin oivalsin uusia omia uskomustason ilmaisujani vielä viime vuonnakin, mikä auttoi minua jälkeenpäin ymmärtämään niitä ilmiöitä, jotka vaikuttivat myös parisuhteeseeni. Jos en millään tasolla ollut kokenut olevani muille tärkeä, kuinka voisin ylipäätään odottaa, että minulla olisi mahdollisuus pyytää ja vastaanottaa muilta apua ja tukea?

Olin siis yksin omien tunteitteni kanssa siinä hetkessä, mikä oli minulle tuttuakin tutumpi toimintastrategia – päättää pärjätä yksin. Mutta koska huomasin oman kehoreaktioni, voimien ja hallinnan menetyksen selässäni, kehoni tuli opettamaan minulle jotakin uutta. Tiesin META-Healthin tiedon pohjalta, että alaselän tunneteema liittyy tukeen, oman itseluottamuksen puutteeseen omassa tilanteessani, sekä sisäisen minuuden ytimeni haurauteen. Minulla oli lisäksi myös sisäinen ristiriita sen suhteen, voinko pyytää muilta ihmisiltä apua ja tukea tilanteessani.

Olin edellisenä vuonna saanut uuden hyvän ystävän, joka oli jo siihen mennessä kannustanut minua kirjoittamaan ja viestimään omista tuntemuksistani aina kun siltä tuntuu. Niinpä tällä kertaa kokeilin tehdä jotakin toisin; laitoin tekstiviestin ystävälleni kertoakseni tapahtuneesta. Hän soitti minulle muutaman minuutin päästä, ja pystyin kertomaan hänelle suoraan ja avoimesti, mitä minulle kuuluu. Tämä oli minulle huikea, uusi kokemus!

Energiani lähti välittömästi puhelun jälkeen virtaamaan selässäni ja koko kehossani aivan uudella tavalla. Voimat palautuivat selkälihaksiin muutaman päivän sisällä, kun jatkoin omien ajatusteni ja tunteitteni työstämistä. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että itse erostressi olisi väistynyt mihinkään, se pysyi edelleen voimakkaana yli vuoden ajan. Minulla oli kuitenkin uusia ja toimivia keinoja käsitellä tunteitani ja vapauttaa kehoani stressistä. Näiden keinojen ja sydänystävien avulla olen tähän asti selviytynyt hyvin ja oppinut luottamaan yhä paremmin omaan sisäiseen tukeen.

META-Health -ymmärryksen mukaan stressivaiheessa tapahtuu lihasten toiminnan heikentymistä ja se näkyy myös lihasten jännittymisenä ja kiristymisenä. Solutasolla tämä näyttäytyy “solukatona”. Kun stressi on ohi, solutasolla toiminta lähtee lisääntymään ja jossakin vaiheessa saattaa lihaksistoon tulla tulehdusreaktio saattamaan fyysisen tason paranemista loppuun. META-Healthissa on myös käsite “healing peak” eli ns. paranemiskriisi. Selkäprosesseissa se voi tarkoittaa kipukohtausta, esimerkiksi noidannuolta tai jopa välilevyn pullistumaa.

Kehosi opastaa sinua joka ikinen päivä, ja toivoo sinun kuuntelevan tärkeitä viestejä, joita sillä on <3

Omassa meta-tarinassani olen sitä mieltä, että koska oivalsin niin nopeasti tunne-kehoyhteyden, minun ei tällä kertaa tarvinnut edetä prosessissani kipuihin asti. Nuorempana, kun elin vielä näiden tiedostamattomien uskomusteni kanssa, minulla oli paljon erilaisia alaselkävaivoja, vaikka fysioterapeuttina yritinkin selkääni monin tavoin vahvistaa ja kuntouttaa. En ollut vielä silloin oivaltanut uskomusteni heijastumista kehooni.

Toivon, että tällä tarinallani voin auttaa muitakin selkävaivoja potevia. Minulle tärkeitä asioita ovat kehon viisaiden viestien kuuntelu ja oman kehon arvostaminen, juuri sellaisena kuin se on. Kun kuuntelet ja arvostat kehoasi ja tunteitasi, kuuntelet ja arvostat samalla itseäsi. Oma ytimesi vahvistuu päivä päivältä, jolloin kehosikin alkaa voida paremmin!

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image