Näin virität aivosi unitaajuudelle

”Binaural beats” eli binauraaliset äänitteet
* bi: kaksi
* auraalinen: äänihavainto.
* hertsi / Hz: taajuuden mittayksikkö (värähdystä sekunnissa)

Meditoinnista on sanottu että se voi palauttaa ja virkistää jopa yhtä hyvin kuin uni. Silloin toki tarvitaan hieman pidempää sessiota ehtiäkseen käydä kunnolla meditatiivisessa tilassa, ja viime kädessä kyseessä on aina subjektiivinen kokemus. Väitteet eivät kuitenkaan ole tyhjästä keksittyjä.

Kun meditaation fyysisiä vaikutuksia on tutkittu aivokuvauslaitteella, on huomattu että meditaatiossa ihmisen aivosähkökäyrät menevät ns. alfa-aaltotilaan, jolloin aivokäyrän taajuus on 8-12 Hz.

Taajuus vaihtelee eri tajunnantilojen mukaan yleisimmin 1-40 hertsin välillä. Esimerkiksi REM-unta nukkuvan ihmisen aivot ovat theta-tilassa eli aivokäyrän taajuus on 4-7 Hz. Syvässä unessa aivosähkön liikahdukset ovat hitaimmillaan, vain 1-3 hertsin alueella, ja tätä sanotaan delta-tilaksi.

Tätä ilmiötä voidaan käyttää hyväksi. Aivokäyrään voidaan vaikuttaa kuuntelemalla ääntä jonka taajuus on sama kuin aaltoalue, jolle aivojen halutaan virittyvän. Tätä kirjoittaessani kuuntelen n. 10 Hz taajuudella sykkivää ääntä, joka parantaa keskittymistä.

Äänen tuottamiseen tarvitaan pientä huijausta, koska todellisuudessa ne ovat niin matalia ettei kaiuttimet pysty edes tuottamaan niitä. Ota vinyylihyllystäsi Barry Whiten levy, etsi suosikkibiisistäsi matalin ääni jonka tuo Walrus of Love pystyy laulamaan, ja kuuntele sitä liian hitailla kierroksilla. Niin, kuulet sen kaiuttimistasi. Et ole vielä lähelläkään 40 hertsiä.

Binauraalisissa äänitteissä vasen ja oikea kanava sisältävät kahta eritaajuuksista ääniaaltoa, joiden taajuusero vaikuttaa siihen millaisena aivot kuulevat äänen. Esimerkiksi 440- ja 430-hertsisten äänten seurauksena aivot eivät kuule ääniä oikein, vaan muodostavat kuulohavainnon jonka taajuus on kymmenen sykäystä sekunnissa. Jonkin aikaa kuunneltuna ääni alkaa vaikuttamaan aivoihisi… Pim! Et ole hypnotisoitu, mutta aivokäyräsi alkaa hivuttautumaan kohti alfa-tilaa. Jotta äänitteet toimisivat niitä täytyy kuunnella kuulokkeilla, jolloin saat vasemman ja oikean korvan äänen suoraan sinne minne se kuuluu. Kaiuttimista kuunneltuna ääniaallot sekoittuvat vain muhjuksi, joka ei kuulosta hyvältä missään tajunnantilassa.

Äänen avulla unitaajuudelle

Jos haluat kokeilla aivojesi rauhoittamista kohti rauhaisaa lepoa ja unta, voit nukkumaan mennessä kuunnella theta-aaltoja sisältävää äänitettä. Englanninkielisissä sovelluksissa, YouTubessa tai Spotifyssä ne tunnistaa avainsanoista ”sleep induction” tai ”sleep inducing”. Itse käytän android-laitteille saatavaa, ilmaista Binaural Beats Therapy -sovellusta jossa voin mm. säätää sykeäänen ja taustaäänen välistä voimakkuutta mieleisekseni. Google Playsta ja iStoresta löytyy muitakin apetuksia.

Spotifystä löydät äänitteitä haulla ”binaural beat sleep”.

YouTubesta löytyy mm. kaksi soittolistaa, johon äänien tekijät ovat koonneet unisointeja:
* Sleep Music & Sleep Hypnosis by Healing4Happiness
* Extremely Powerful Binaural Beats for Sleep by Audio Entrainment

Tässä yksi käsinpoimimamme, tunnin mittainen äänite joka sisältää sekä binauraalista ääntä että rauhoittavaa äänimaisemaa.

 

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image