5 asiaa, jotka stressaantunut haluaa kuulla

Stressaantunut ihminen ei usein tunnu ansaitsevan kannustusta tai hyviä sanoja, mutta silloin hän niitä eniten kaipaa. Sen sijaan että lähtisit mukaan stressivalssiin (reagoimaan toisen stressireaktioihin), voit auttaa stressaantunutta kannustavilla ja lempeillä sanoillasi. Tässä 5 asiaa, jotka stressaantunut haluaisi kuulla.

1. ”Sinä riität”

Stressaantunut ihminen kokee usein suurta riittämättömyyttä. Oma olemassaolo jopa tuntuu olevan kiinni tekemisestä ja saavutetuista päämääristä. Stressaantunut ihminen haluaa kuulla olevansa riittävä sellaisena, vaikka ei kuuna päivänä saisi mitään asiaa tehdyksi. Jo se helpottaa stressiä, kun stressaantunut kuulee, että muut uskovat ja tietävät hänen tekevän koko ajan parhaansa.

2. ”Sinä olet ihana”

Stressaantunut ihminen harvoin ansaitsee kauniita sanoja, sillä jokainen meistä reagoi stressiin eri tavoin: joku hyökkää, joku tiuskii, joku lamaantuu. Etenkin stressaantuneen olemus on kireä ja saa aikaan myös muissa ihmisissä reaktioita. Stressaantuneen on hyvä negatiivisessa maailmankuvassa pyöriessään kuulla jotain positiivista itsestään. Kerro stressaantuneelle jotain hyvää!

3. ”Asiat eivät ole niin huonosti, miltä tuntuu”

Kun pelkoreaktio valtaa mielen ja kehon, näkö- ja ajatuskentää kaventuvat. Siinä missä eilen kykeni näkemään mahdollisuuksia, näkee vain umpikujia ja uhkia. Kun stressi vie voimavaroja, oikeasti tuntuu siltä, että ovet sulkeutuvat edestä ja mahdollisuuksien maailma pienenee. Stressaantunut kaipaa muistutusta, että tunne ei koskaan vastaa todellisuutta – se värittää asiat omilla väreillään (jotka usein ovat harmaita tai jopa mustia).

muki_sinä olet ihana

4. ”Kaikki järjestyy”

Kaikki on muutoksessa koko ajan. Vaikka stressaantuneen mielessä asiat lukkiutuvat helposti ”tällaista tämä nyt sitten on maailman tappiin saakka” -ajatukseksi, asiat muuttuvat, vaikka niille ei tekisi mitään. Stressaantunut kaipaa muistutusta siitä, että asiat kyllä järjestyvät, sillä ne ovat järjestyneet aiemminkin.

5. ”Kiitos!”

Kiitoksen jakaminen luo kiitollisuuden ilmapiiriä. Kiitollisuus taas kiinnittää voimakkaasti nykyhetkeen ja tuo luottamuksen tunteen, mikä taas lisää kokemusta, että kaikki on hyvin. Samanaikaisesti samoihin aivoihin eivät mahdu viestit ”taistele tai pakene” ja ”kaikki on hyvin”. Lausu stressaantuneelle kiitos mahdollisimman usein!


Tämän tekstin löydät Sanna Wikströmin ja Jutta Gustafsbergin Tsemppikirjasta.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image