Ihan pihalla – Maskuliini ja feminiini

Ihan pihalla – Osa 3

Tässä osassa keskitymme löytämään sisältämme kaksi erilaista energiaa: maskuliinisen ja feminiinin energian. Soturi ja kuujumalatar ovat molemmat voimakkaita ja jalkojen lihaksia vahvistavia harjoituksia. Näiden kahden asanan työstäminen tasapainottaa sisäistä yiniä ja yangia eli nais- ja miesenergian virtausta kehossa.

Soturi

Suorastaan ikoninen soturiasana, eli virabhadrasana II on saanut nimensä hurjalta soturilta, jota pidetään myös Shivan inkarnaationa. “Joogan raamattu” Hatha Yoga Pradipika valottaa muutaman asanan taustaa. Kuten useissa suurissa tarinoissa, on myös tässä kysymys rakkaudesta ja vallasta. Kuvan soturi-variaatiossa tuhatpäinen ja -jalkainen soturi on vetänyt miekan tupestaan ja leikkaa vastustajalta pään irti. Jooga tunnetaan rauhallisuudesta ja meditatiivisuudesta, mutta mukaan mahtuu myös tulisia asanoita, joita tehdessä voi työstää voimakkaita tunteita ja aggressiota. Toki asanassa voi myös hakea sisäistä rentoutta. Hymyily helpottaa.

Aloita leveästä haara-asennosta. Käännä vasemman jalan varpaat eteenpäin ja taempi kanta n. 90 asteen kulmaan, kevyesti sisäkiertoon. Sisäänhengityksellä ojenna kädet ylös ja pidennä selkä. Uloshengityksellä koukista etummainen polvi ja linjaa se nilkan päälle. Kädet tulevat vaakatasoon ja katse kääntyy kohti etummaisen käden sormia, tai horisonttiin. Takimmainen jalka ojentuu vahvasti ja jalkapohja painuu maahan. Istuinluut vetäytyvät maata kohti ja lapojen väli selkäpuolella laajenee. Työnnä sormenpäitä poispäin toisistaan.

Asento avaa ja voimistaa lonkkia, vahvistaa jalkoja ja nilkkoja, avaa lantion seutua ja rintakehää. Tuo tilaa olkapäihin ja syvän hengityksen myötä saat lisää energiaa ja joogalle tyypillistä kestävyysvoimaa kehoon. Teemana sisäinen voima ja kaikkivoipaisuus.

Lopuksi ravistele jalat ja pyörittele lantiota.

 

merimort_soturi2

Kuujumalatar

Jumalatar-asennosta on useita variaatioita, joista tämä on haastavuudessaan suosikkini. Asentoa voi tehdä dynaamisesti puolelta toiselle, tai jäädä usean hengityksen ajaksi puolelleen.

Aloita haara-asennosta. Koukista polvia ja käännä varpaat ulospäin samaan linjaan polvien kanssa. Sisäänhengityksellä kohota kädet ylös ja vie istuinluita alaspäin. Tunne venytys koko selässä. Uloshengityksellä taivuta vasemmalle ja tuo vasenta kättä kohti oikeaa reittä. Lopuksi pidennä oikea käsi ylös vartalon jatkeeksi. Katse kääntyy rintakehän avauksen mukana. Sisäänhengityksellä palaa taas keskelle ja uloshengityksellä toista toinen puoli. Tee molemmat puolet 8 kertaa eli yhteensä 16 hengityksenkierrosta. Viimeisenä ravistele jalat.

Jumalatar-harjoitus avaa lonkkia, vahvistaa alaraajoja ja pakaroita sekä pidentää kylkiä ja avaa rintakehää.

Jos kiinnostuit siitä millaisia tarinoita asanoiden taustalla piilee, lue lisää Joogaa! -kirjasta (LIKE 2015)

VapaudenJooga_kyljenpidennys_merimort

Valokuvat: Doris Novak, Sarwayoga

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image