Et ole geeniesi uhri – Todellisuudessa voimme itse vaikuttaa moniin sairauksiimme

Olin hiljattain Englannissa kuuntelemassa maailmankuulun solubiologin Bruce Liptonin luentoa uskomusten vaikutuksesta terveyteemme. Vaikka olinkin jo aiemmin lukenut hänen kirjansa Ajatuksen biologia, oli huikeaa kuulla hänen innostavaa tapaansa avata näitä ilmiöitä kansantajuisesti.

Emme siis ole geeniemme uhreja, vaikka näin meidät on valitettavasti opetettu ajattelemaan. Miksi esimerkiksi 50 % vaarallisen rintasyöpägeenin omaavista naisista ei koskaan elämänsä aikana sairastu tähän syöpään?

Lipton avaa kirjassaan epigeneettisiä tutkimuksiaan. Epigenetiikka on solubiologian tutkimussuuntaus, joka tarkastelee niitä solun ulkoisia tekijöitä, jotka vaikuttavat itse soluun ja sen toimintaan joko vahvistavasti tai heikentävästi. Tällaisia tekijöitä ovat mm. huonolaatuinen ravinto, saasteet, myrkyt ja säteily. Liptonin tutkimusten mukaan kuitenkin omat alitajuiset ajatuksemme ja uskomuksemme ovat kaikkein merkittävin tekijä, mikä vaikuttaa solujen terveyteen.

Tutkimukset todistavat geenien osalta sen, että vaikuttamalla solun ulkoisiin ”stressitekijöihin”, tällä voidaan muuttaa myös geeniemme ilmenemistä. Liptonin mukaan meistä jokainen kykenee vaikuttamaan geeniemme ilmentymiseen omilla elämänvalinnoillaan, ja erityisesti sillä, että lähdemme tiedostamisen ja rajoittavien uskomusten vapauttamisen tielle.

20150925_130035

Kuva: Karita Palomäki (Matrix Reimprinting Convention 25.9.2015)

Meidät on opetettu uskomaan siihen, että jos meiltä löytyy johonkin sairauteen vahvasti liitetty geeni, riski sairastua on suuri, emmekä voi siihen juurikaan vaikuttaa. Tämä lisää entisestään uhriutumista. Juuri nämä toivottomuuden, keinottomuuden ja avuttomuuden tunteet jo itsessään sairastuttavat. Myös traumaattisessa tilanteessa koemme juuri näitä tunteita. Jos jäämme näiden tunteiden ja uhriajattelun vangeiksi, emme voi mahdollistaa kehon ja solujen luonnollisen paranemisprosessin käynnistymistä.

Meitä on myös ehkä jo lapsesta asti opetettu siihen, että joku muu tietää minusta ja paranemismahdollisuuksistani enemmän kuin minä itse. Saatamme kehittää alitajuisen ajatusmallin: ”Kipu/oire -> tarvitsen lääkäriä ja hän hoitaa minut kuntoon.” Korostan tässä kohtaa kuitenkin sitä, että totta kai vakavissa akuuteissa sairastumisissa ja onnettomuuksissa sekä järki että tunne käskevät minua menemään lääkärin hoitoon – tuskin kukaan hakeutuu akuutisti sydänkipuisena tai luunmurtuman saaneena esimerkiksi luontaishoitajalle tai psykoterapeutille? Suurin osa sairauksista on kuitenkin sellaisia, joihin voimme itse vaikuttaa tunnetyöskentelyllä, purkamalla stressiä ja muuttamalla elämäämme ja elintapojamme.

Luota kehoosi ja muuta uskomuksiasi, jotta mahdollistat solujesi terveyden!

Nykymaailman hektisyydessä emme malta odottaa sitä, että omilla toimillamme mahdollistaisimme oman kehon luontaisen paranemisen prosessin käynnistymistä ja paranemisprosessin loppuun saattamista. Maltanko levätä infektiotiloissa riittävän pitkään? Koenko tarvetta pysähtyä vapauttamaan lihasjumejani ja -kipujani vapauttamalla hengitystäni? Kuinka tietoisesti kohtaan ja vapautan stressaavia tunteita kehostani, heti kun ne tunnen?

Tunnistanko ylipäätään ne omat ajatukseni, jotka aiheuttavat kehomieleeni jatkuvaa stressiä? Miten hyvin tunnistan ja tiedostan sen, olenko kehon ja mielen tasolla stressivaiheessa vai jo toipumassa stressistä (vrt. META-Health –ymmärrys). Jos kiinnittäisimme tällaisiin seikkoihin enemmän huomiota, olisi meillä mahdollisuus siirtyä omavoimaisuuteen ja alkaa ottaa yhä enemmän vastuuta omasta terveydestä.

Ihmiskehon toiminnot ovat evoluution aikana kehittyneet viisaalla tavalla tarkoituksenmukaisiksi, auttamaan meitä tasapainoon pääsemisessä. Kehomieleni ON älykäs kokonaisuus. Soluni kasvavat ja elävät vastavuoroisessa suhteessa omaan elinympäristöönsä. Jos en jostakin syystä kykene kohtaamaan elämäni stressejä ja sairastuttavia tunteita ja ajatuksiani, keskeytän tai hidastan sillä oman kehoni kykyä tasapainottua itsestään.

Meidän jokaisen kehossa arvioidaan olevan 50-70 triljoonaa solua.

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, kuinka ihmeessä soluni osaavat toimia yhteistyössä niin, että ylipäätään pysyn hengissä? Miten tämä älykäs toiminta on mahdollista? Ja mitä mieli oikeastaan on? Asuuko se vain aivoissa? Miten kehoni reagoi ajatuksiini? Missä tunteet asuvat? Kun soluja kuolee kehossani jatkuvasti ja uusia syntyy, kuinka uudet solut voivat olla jo valmiiksi sairaita? Oletko tiennyt, että noin 98 % kehostasi ”syntyy” uudelleen 365 päivän sisällä?

Lipton korostaa sitä, että kun alamme yhä enemmän tiedostaa ja muuttaa niitä stressiä aiheuttavia ”ajatusnauhoja”, joita pyöritämme osittain tiedostamattamme päivästä toiseen, luomme samalla kehoomme ja ympäristöömme sellaisen ”informaatiokentän”, joka mahdollistaa solujen tasapainoisen toiminnan. Jos solu on sairas, sen ”informaatiokoodi” sairastuttavien ajatusten muuttumisen seurauksena muuntuu myös niin, että uudet solut syntyvät terveinä. Lisäksi itselle sopivalla, soluja ravitsevalla ravinnolla sekä tasapainottavalla hengityksellä ja liikunnalla voimme tukea tätä myönteistä kehää todella paljon.

Mikä voisi olla sinun tapasi ottaa oma voimasi takaisin, ja luottaa siten omaan sisäiseen kykyysi tasapainottua?

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image