Jooga luovuuden herättäjänä

On yhtä monta syytä rullata joogamatto auki ja alkaa tutkiskelemaan idän traditioista meille matkanneita asentoja, kuin on ihmisiäkin. Kuvittajana ja taidepedagogina minua kiinnostaa mitä pysähtymisellä oman hengityksen ääreen on annettavaa luovan mielen ja leikkimielisen innostuksen ylläpitämiselle. Opettajani Peter Clifford opettaa joogaa nuoruuden tieteenä. Sanontakin kuuluu “leikki pitää nuorena”. Luovuus taasen on leikkiä erilaisten mahdollisuuksien ja yhdistelmien kanssa. Myös joogaan voi suhtautua tosissaan, mutta ei vakavasti, jolloin sen vaikutukset ovat mieltä avartavia.

Joogaharjoitus on tietoinen hengitysharjoitus. Yleensä hengitys toimii nopealla autopilotilla. Etenkin stressaantuneena hengitys on pinnallista ja nopeaa. Kun pidennämme hengitystä, syke rauhoittuu ja jopa ruoansulatus paranee. Näin parasympaattinen hermojärjestelmä eli kehomme lepojärjestelmä aktivoituu. Kun hengitämme enemmän happea sisään, saa, koko kehomme lisää ravintoa. Jo lapsuudesta muistan kuinka äiti paimensi sisään nuupahtaneita lapsia ulos:  “Happihyppely virkistää!”.

Kukat_merimort

Kun hidastamme hengitystämme ja pysähdymme tarkastelemaan sisäisiä tuntemuksiamme,  herätämme proprioseptisia aistejamme.  Proprioseptinen aisti tunnetaan myös liikeasento-aistina. Se on sensorista informaatiota raajojen, vartalon ja pään asennosta ja liikkeestä eli antaa tietoa siitä missä asennossa kehomme on.  Tasapainoharjoittelu herkistää aistejamme. Aistien kehittymisestä ei oikeastaan voi puhua, mutta aisteja voi harjaannuttaa. Kutsunkin proprioseptisten aistien herättelyä kehomme piirtämiseksi sisältä käsin. Näin aktivoimme aivoissa tilan, jossa voimme tuntea enemmän kehollamme ja tuoda tietoisuuteen sen miten monimutkainen ja täydellinen kokonaisuus olemme! Parhaimmillaan harjoitus itselleni on luovuuden tilaan tipahtamista. Tunne on samankaltainen kuin tekemisen flow, mutta se syntyy levollisessa, unenomaisessa, vastaanottavaisessa mielen tilassa, jossa alitajunta työstää ideoita.

Jotta luovuuden voi tuoda aktiiviseen tietoiseen käyttöön, tulee pystyä tekemään oikeita valintoja luovuuden tilan mahdollistamiseksi. Luominen on keskittymisen tila, jota meditatiivisessa joogassa harjoitellaan. Etenkin tasapainoharjoittelu tyhjentää mielen kaikesta turhasta ja fokus säilyy tässä hetkessä. Jos jooga on nopeatempoista, eikä sisällä meditatiivisia elementtejä, harjoitus on lähinnä kehoa muokkaavaa. Kukin löytänee kuitenkin monipuolisesta joogasta ja kirjavasta opettajakunnasta tarkoitusperiensä mukaisen lähestymistavan.

Välillä onkin hyvä kysyä itseltä, miksi joogaa tai meditoi? Minulle joogaharjoitus kaikkien terveysvaikutusten lisäksi on myös tapa koskettaa luovuuden virtaa, siis sitä ideoiden ikuista ehtymätöntä lähdettä. Jooga pitää myös mieleni tasapainoisena, jotta voin tunnistaa tarpeeni ja luoda elämääni mielekkäitä kokemuksia.

merimort_katutaideberlin

Tästä alkaa Hidasta Elämää-jooga! Annan helpon joogavinkin jokaisena perjantaina. Sarja alkaa seuraavassa artikkelissani rentouttavalla iltajoogalla. Sillä välin, tällä helpolla hengitysharjoituksella luot pohjan kaikille harjoituksille. Kokeile tehdä vaikka joka päivä, missä vain ja milloin vain!

HENGITYKSEN SEURAAMINEN

Seuraa hengitystäsi muutaman minuutin ajan. Voit helpottaa seuraamista tuomalla kädet vatsalle ja rintakehälle. Tunne miten sisäänhengitys matkaa sieraimista sisään ja nielun takaosasta syvälle keuhkoihin. Uloshengitys kulkeutuu hitaasti ulos nenän kautta vatsaa ja rintakehää rentouttaen. Kun huomaat hengityksen ehkä pitenevän, voit tarkkailla myös luonnollisia pikkupausseja hengitysten välistä.

Valokuvat: Andrew Foldesi / Meri Mort

Video: Marie LaFargue

Videon musiikki: Carlie & Yosi 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image