Filosofian tohtori: ”Mitä vähemmän ihminen tarvitsee, sitä vähemmän hän kärsii talouden vaihtelusta”

Tietokirjailija, FT Pekka Borg, joka on toiminut mm. valtion luonnonsuojelunvalvojana, WWF Suomen suojelujohtajana, Metsähallituksen ylitarkastajana ja Helsingin yliopiston dosenttina, julkaisi maaliskuussa 16. kirjansa, Maapallo ja me – luonnonvarat ja kasvun rajat (Into Kustannus).

”Kirja on ekologisen tiedon ja kriittisen taloudellisen tiedon yhteenliittymä”, Borg kertoo. Kirjassa esitellään kattavasti maailmamme nykytilanne ja mitä sille on tehtävissä, kiihkoilematta ja pohdiskelevasti.

Pekka Borg on aikaisemmin keskittynyt kirjoissaan Suomen ympäristöhistoriaan, joten tämä koko maailman tilannetta käsittelevä kirja oli luonteva jatko tuotannolle.
Pekka Borg on aikaisemmin keskittynyt kirjoissaan Suomen ympäristöhistoriaan, joten tämä koko maailman tilannetta käsittelevä kirja oli luonteva jatko tuotannolle.

Borg kuvailee, kuinka näemme kaikkialla jatkuvaa taloudellisen kasvun tavoittelua, yltäkylläisyyttä ja tuhlailevia elämäntapoja. Eriarvoisuus kasvaa ja koemme ansaitsevamme kaiken sen kustantamamme hyvän, vaikka samanaikaisesti köyhemmät maat kärsivät ne tuotannosta syntyvät päästöt. Näkyvimpiä ympäristön reaktioita kulutuskäyttäytymiseemme ovat ilmastonmuutos, luonnonvarojen ja luonnon monimuotoisuuden hupeneminen sekä ympäristövaurioiden lisääntyminen.

”Tässä ehtyvien resurssien maailmassa muutosta pystyttäisiin ajamaan parhaiten toimivan politiikan kautta. Verotuskäytäntöjen siirtäminen työn verotuksesta kuluttamisen verottamiseen olisi yksi varteenotettava kehityssuunta”, Borg ehdottaa. Yksittäisten maiden on kuitenkin hankala aloittaa muutoksen ajamista, vaan kaivattaisiin laajaa yhteistyötä ja yhteisiä käytäntöjä. Näitä käytäntöjä taas on vaikea saada läpi, koska ne eivät kannusta jatkuvaan kehitykseen ja taloudelliseen kasvuun.

Siksi Borg kannustaa muutokseen edes yksilön tasolla. Suunnan muutos on hidasta ja vaativaa, mutta ilman massan voimaa politiikkaakin on vaikea muuttaa. Nykyihmisen on kuitenkin vaikea hyväksyä se tosiasia, että olisi tyydyttävä totuttua niukempaan elämisen tasoon. Monethan ovat juuri tätä elämäntasoa varten tehneet pitkää päivää töissä, säästäneet sekä uhranneet aikaa ja resursseja. Yksi lohdullisista ajatuksista niukentamisessa kuitenkin on: ”Mitä vähemmän ihminen tarvitsee, sitä vähemmän hän kärsii talouden vaihtelusta”. Ja jos johonkin voimme luottaa, niin siihen, että talous tulee kyllä vaihtelemaan.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image