Uuden ajan henkisyys

Artikkeli perustuu tunnetun brittiläisen kirjailijan ja poliittisen psykologian tohtorin William Bloomin Uuden henkisyyden voima teokseen (2013).

Uuden henkisyyden taustalla on käsitys universumin hyvyydestä. Taustalla on ajatus yksittäistä ihmistä laajemmasta ja kaikissa elävissä olennoissa vaikuttavasta elämänvoimasta. Tähän perustuu universaali tunne osallisuudestamme maailmankaikkeudessa ja sen energiakentässä. Ihmisessä on sekä yksilöllinen kasvuympäristöön ja genetiikkaan perustuva, että universaali henkinen ulottuvuus, joka mahdollistaa syvän yhteyden ja henkisen tiedostavuuden.

Uusi henkisyys eroaa perinteisistä uskonnoista siinä, että sillä ei ole mitään agendaa, kohderyhmää tai selkeitä uskomuksia – vaan henkisyyden lopputulos ilmenee myötätuntona ja valaistuneisuutena, rakkautena ja tietoisuutena – tässä hetkessä ohjaten valintoja ja ratkaisuja kohti parempaa huomista ja kaikille omistettuna. Henkisen yhteyden, itsetutkiskelun ja palvelemisen kautta tulemme yhä tietoisemmin myötätuntoisiksi, aidosti hyvinvoiviksi ja kiitollisiksi.

planet earth

Bloom sanoo, kuinka uutta henkisyyttä kritisoidaan taipumuksesta narsismiin ja pikaratkaisuihin. Minun hyvinvointini. Minun menestykseni. Minun onnellisuuteni. Saattaa näyttää, että ollaan pakkomielteisiä itsensä kehittämisen suhteen, eikä tunnuta välittävän laajemmasta kokonaisuudesta.

Tiedämme kuitenkin, ettei ole hyötyä kehittää yhteyttään itseensä ja elämän taikaan, jos se ei lopulta jalostu haluksi palvella muita. Ideaalikuvamme on rakastava ihminen, joka jakaa rakkautta ja hyvää myös muille. Olennaisin todiste henkisen matkan aitoudesta, sydämen kehittyneisyydestä ja tietoisuutemme laajenemisesta on kasvanut myötätuntomme ja halu huolehtia muista.

Happy mother and father kissing their daughter in the park

Henkisyyden avaintaidot ovat rauhoittuminen, tarkkaavaisuus ja antautuminen. Pysähtyminen ja tietoisena oleminen ei tarkoita, että fyysinen liike täytyisi välttämättä pysäyttää. Pysähtyminen on psyykkistä ja mentaalista. Se tapahtuu tietoisuudessasi, sanoo Bloom. Olet sitten tekemässä töitä tai tanssimassa, voit jatkaa liikettäsi. Tällöin vain tulet todella tietoiseksi siitä, mitä olet tekemässä. Toimit valppaana ja tietoisena. Henkinen pysähtyminen, tyyni läsnäolo, tarkoittaa kokonaan uutta dynamiikkaa, uutta asennetta, uutta kemiaa ja uusia hermoratoja. Tarvitaan itsekuria pysähtyä säännöllisesti tietoiseen läsnäoloon mutta sen harjoittaminen helpottuu alun jälkeen.

Tietoisuuden painopisteen pudottamista päästä ja ajatuksista kehoon kutsutaan maadoittumiseksi. Tietoinen kehollinen läsnäolo on tila, jossa henkisiä elämyksiä voi saavuttaa. Kehossa läsnäoleminen on aistillinen, tasapainoinen ja terveellinen tila, jossa ihminen on luonnostaan silloin, kun ei ole stressaantunut ja ajattelu on rauhallista. Tietoisesti siihen voi päästä, kun ottaa hetken sille, että kohdistaa sisäistä huomiota kehon tuntemuksiin, esimerkiksi hengittämiseen.

Angel Bird in Heaven

Henkisen kasvun herättäjä toimii yleensä tyytymättömyys ja meitä ajava halu sisäiseen parantumiseen ja eheytymiseen. Tähän tarvitsemme epäonnistumisia ja kriisejä, jotka havahduttavat.

Bloom nimeää ensimmäiseksi esteeksi matkalla henkisen kasvun tiellä mielemme, joka on tottunut olemaan toimelias. Toinen este on takertuminen ja muutosvastarinta. Vaikka tiedämme, että meidän on aika muuttua ja kasvaa, emme kuitenkaan muutu – ennen kuin kohtaamme totuudellisuuden, rakkauden ja pelot ja löydämme yhteyden.

Henkisyys tukee terveyttä ja saa aikaan sellaisia hermostollisia ja hormonaalisia tiloja, jotka ovat myös terveen immuunijärjestelmän ja yleisen hyvinvoinnintunteen perustana. Bloom sanoo, että henkisyyden harjoittaminen on sekä psyykkisesti voimaannuttavaa että fyysisesti terveydelle hyödyllistä, koska se vähentää stressiä ja mahdollistaa rentoutumisen. Ei ole olemassa syvempää menetelmää kudosten avaamiseksi ja virtaavuuden parantamiseksi tai immuunijärjestelmän vahvistamiseksi. Kokiessaan henkisen yhteyden ihminen avautuu vastaanottamaan terveyttä antavaa elinvoimaa. Tästä seuraa kaksinkertainen fysiologinen hyöty, kudokset avautuvat joustavammiksi ja samalla ihmiseen virtaa elinvoimaa, mikä muodostaa hyvän terveyden ja toimintakyvyn perustan.

Henkistymisestään voi olla hankala puhua. On ihmisiä, jotka ovat asiasta mielellään julkisuudessa mutta varovaisemmin asennoituvien ei ole yhtä helppo puhua henkisyydestään. Yksi syy on se, että moderni henkisyys on niin nuorta, että sen kieli ja käsitteet ovat vasta kehittymässä.

Depositphotos_13831722_xs

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image