Halailu ja paijailu ovat tärkeää terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitoa

raija_blogi

Syöt hyvin ja terveellisesti ja surautat usein itsellesi vihersmoothien. Liikut ja nukutkin kohtuullisesti, mutta tiesitkö, että elämänkumppanisi, lemmikkisi tai lapsesi edistävät terveyttäsi paljon enemmän kuin päivittäiset juoksulenkit, smoothiet tai superruuat? Joka kerta kun halaat läheisiäsi tai rapsutat lemmikkiäsi, kehosi vapauttaa rakkaushormoni oksitosiinia. Oksitosiinilla onkin tutkimusten mukaan valtava merkitys kehon ja mielen terveydelle.

Oksitosiini on tuttua meille synnyttäneille ja imettäneille naisille. Synnytyksessä se lieventää kipuja ja imettäessä se rauhoittaa ja liimaa äitiä ja lasta kiinteästi toisiinsa sekä saa aikaan onnellisen, uneliaan ja autuaan olon. Pienen vauvan äiti kulkee usein kuin auvoisassa sumussa.

Ihmeidentekijä ja ihmissuhdeliima

Oksitosiini ei ole kuitenkaan pelkästään vauvojen ja äitien autuuttaja. Viimeaikaisten tutkimusten mukaan oksitosiinin on todettu vaikuttavan yleisemminkin ja kokonaisvaltaisemmin terveyteen ja hyvinvointiin. Oksitosiinia pidetäänkin kehon pienenä ihmeidentekijänä. Oksitosiinin tiedetään vaikuttavan kehollisiin toimintoihin niin, että verenpaine alenee, syke rauhoittuu, ruuansulatus vahvistuu ja immuunipuolustus paranee: haavat parantuvat nopeammin ja myös kipukynnys kasvaa.

HE-Kivimetsassa 21.12.2014 copy

Rakkaushormoni oksitosiini hoitaa tehokkaasti myös mielenterveyttä. Oksitosiini käy etenkin stressin kimppuun alentamalla kortisolin määrää. Tutkijoiden mukaan terveellinen oksitosiinitaso voi jopa puolittaa kortisolin määrän veressä. Lisäksi oksitosiini helpottaa oppimista ja terästää muistia. Se myös rentouttaa ja rauhoittaa sekä helpottaa nukkumista.

Ja mikä parasta oksitosiini on ihmissuhdeliima, joka lisää yhteenkuuluvuuden tuntua ei ainoastaan äidin ja vauvan, vaan myös ystävien ja perheenjäsenten kesken. Siksi on hyvä pitää kiinni yhteisistä ruokailuhetkistä. Ja siksi pienikin kosketus arjen kiireessä on olennaisen tärkeä osa jaksamista ja hyvinvointia. Sipaise puolison hiuksia tai niskaa aamukiireessä, väläytä hymy äläkä pihtaa pusuja. Hiero ärisevän murrosikäisesi hartioita tai paijaa lemmikkiäsi.

Halailu ja paijailu ei ole mitään mamoilua vaan todella tärkeää terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitoa päivittäisessä arjessa.

Vinkkejä oksitosiinin virrattamiseen:

– Suudelmat, pusut ja seksi (turbotehokas oksitosiinin virrattaja)

– Koskettaminen: halaa läheisiä ja ystäviä, paijaa lemmikkiä tai helli lapsiasi tai lapsenlapsiasi

– Kosketushoidot, tehopaukku oksitosiinia yksineläjille

– Hakeudu positiivisten ja iloisten ihmisten seuraan. Jo pelkkä iloisten kasvojen ja miellyttävän äänen kuuntelu saavat oksitosiinin virtaamaan

– Meditoi tai joogaa

– Syö herkullista ja terveellistä ruokaa – ja mieluiten seurassa. Oksitosiini liimaa yhdessä saman pöydän äärellä syövät ihmiset yhteen ihanalla tavalla.

– Köllöttele pehmeän peiton alla ja ota nokoset

– Sauno tai ota lämmin ja pitkä kylpy

 

kosketus autuutta aivoille

Lisätietoja aivojen autuudesta ja hyvinvoinnista löydät täältä.

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image