Tarinoita kirkkaasta luolasta: Vapaus on seuraus vapaasta tahdosta

marika_artikkeli_valiaikainen

Tarinoita kirkkaasta luolasta on kuusiosainen artikkelisarja, jossa käsittelen rakkaussuhteen päättymiseen liittyvää tunnekäsittelyä logoterapeuttisesta viitekehyksestä. Logoterapiasta löysin filosofian omalle elämänkatsomukselleni. Kirkkaalla luolalla kuvaan tilaa, jossa ihminen elää elämäänsä silloin, kun ei ole parisuhteessa, vaan pystyy reflektoimaan omaa itseään sopeuttamatta käytöstään toiseen ihmiseen. Samalla omat toiveet ja halut löytävät selkeämmät ääriviivat ja mahdollisuus oppia kokemaan rakkautta kasvaa.


Ihminen on Logoterapian mukaan henkinen persoona, jolla on psykofyysinen olemus ja vapaa tahto. Tämä on rohkaiseva näkökulma vaikeassa elämäntilanteessa. Emme ole elämäntilanteidemme uhreja, vaan voimme vaikuttaa asenteellamme siihen, kuinka suhtaudumme elämän tuomiin haasteisiin.

Henkisyydestä meillä ei ole olemassa tieteellistä todistusta, mutta siitä on olemassa viitteitä. Logoterapian filosofian mukaan henkinen puoli ei ikinä sairastu, vaikka fyysinen tai psyykkinen voisikin sairastua. Henkisyys voi olla myös piilossa esimerkiksi mielenterveysongelmien tai päihteidenkäytön seurauksena. Henkisyys ei liity logoterapian viitekehyksessä hengellisyyteen, koska logoterapia ei ota uskontoihin kantaa, vaan siinä kunnioitetaan ihmisen omaa elämänkatsomusta. Vaikka henkisyyttä ei ole tieteellisesti todistettu, on se määritelmänä käytössä monella asiantuntija-alalla.

Uwe Böschemeyer (s. 1939) on Hampurissa toimiva psykoterapeutti ja teologian tohtori, joka on kehittänyt logoterapiaansa Franklin oppien pohjalta. Böschemeyer korostaa itsetutkiskelua, jonka kautta tulevien oivallusten kautta ihmisen on helpompi liittyä toisiin. Yhteisöllisyydellä on jungilaiselle Böschemeyerille suuri merkitys ja hän nostaa rakkauden tärkeimmäksi arvoksi ihmisen elämässä. Hänen mukaansa ihminen on “Homo viator”, alati matkaava, muutoksessa oleva.

Böschemeyerin ajattelu kirkastaa näin entisestään Franklin luoman elämänmyönteisen maailmankatsomuksen tärkeää asemaa uutta suuntaa etsivän ihmisen matkaoppaana. Böschemeyeria mukaillen voimme kysyä: Kuinka sinä voit toimia itsesi matkaoppaana nyt kun uusi elämä alkaa, mitkä seikkailut sinulla on vielä kokematta, mitkä nähtävyydet kokematta? Mitä haasteita haluat selvittää itsesi kanssa?

Vapaus on sitä että ei takerru menneeseen eikä vastuuta muita ihmisiä omasta onnestaan. Logoterapian tärkeä herätelause vaatii huomiota myös rakkaussuhteenkin loppuessasi: Elämä kysyy, mistä sinä vastaat?

Kun uskallat kokea kaikki tunteesi, etkä pelkää katsoa menneeseen, pääset varmasti eteenpäin. Muista että kaikilla tunteilla on sinulle tärkeä viesti, älä työnnä niitä pois vaan hyväksy ne, niin ne kyllä poistuvatkin. Suru on dynaaminen tunne, masennus on seisovaa vettä. Jos tunnet makaavasi kuilun pohjalla pitkään ilman että päivä nousee kertaakaan ylläsi voi olla tarpeen käydä juttelemassa mielenterveysammattilaisen luona.

Eroryhmistä löytää samassa tilanteessa olevia ihmisiä. Vertaistuen voima on mahtava. Jos sinulla on toive pysyä eksäsi kanssa väleissä rakkaussuhteen loppumisesta huolimatta, niin muista, että eron jälkeinen ystävyys pääsee kasvamaan vasta kun molemmat ovat käsitelleet eroon liittyvät tunteet tahoillaan. Ystävyys ei ole parisuhteen jatko, vaan uuden ihmissuhteen alku, se kukoistaa parhaiten kun olet möyhentänyt maaperän valmiiksi omien tunteidesi kanssa.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image