Lueskelin tyttärelleni satua. Siinä kolme seitsämästä pienestä kääpiöstä istuskelee sillalla ja tuijottaa vettä. Lumikin pyytäessä heiltä apua askareisiinsa, vastaus kuuluu: ”Meidän pitää vahtia, ettei joki lakkaa virtaamasta.”
Pöhölöä. Mutta toisaalta niin arkipäivää. Testaa, kuinka moneen kysymykseen vastaat KYLLÄ:
- Valitsetko kahvipöydässä usein saman paikan?
- Epäilyttääkö sinua lähteä etsimään vieraassa kaupungissa ravintolaa tietämättä etukäteen paikkoja tai ruokia, joita ravintolassa tarjoillaan?
- Ärsyttääkö sinua, jos tuttu tuote on kaupassa loppu?
- Tuletko levottomaksi, jos joku on myöhässä?
- Ärsyynnytkö, jos olet suunnitellut ulkoilua ja alkaakin sataa?
- Tuletko levottomaksi, jos tavaroita on mielestäsi väärissä paikoissa?
- Oletko levoton etkä ”saa mielenrahaa” ennen kuin olet saanut pyyhkiä näkemäsi tahran pois?
- Näetkö usein asioita, jotka ovat mielestäsi väärin tai voisivat olla paremminkin?
- Yritätkö käännyttää muita, jos muiden näkemykset ovat erilaisia kuin omasi?
- Koetko epäonnistuneesi, jos asiat eivät ole menneet kuten olit ajatellut?
- Valitsetko usein saman ravintolan ja siellä saman ruoan?
- Tuntuuko sinusta epämiellyttävältä valita ns. jokerimatkaa, jonka päämäärää ja majoitusta et tiedä etukäteen?
- Stressailetko usein etukäteen aikatauluja ja haluat varmistaa etukäteen, miten ja milloin asiat tapahtuvat?
- Teetkö usein listauksia siitä, mitä voisit tehdä paremmin ja miten niitä aiot edistää (esim. laihduttaminen, urheilu, ruokailu, meditaatio, opiskelu), ja jos et pääse tavoitteeseen, rankaiset itseäsi sättimällä?
- Oletko mustasukkainen puolisostasi tai ystävistäsi?
- Ärsyttääkö sinua, jos et saa asioita hoidettua silloin, kun sinulle sopii?
Usein elämä juuttuu samoille urille, koska jokin osa meistä haluaa pysyä tutussa ja turvallisessa. Voi olla, että turvallisuuden tunne tulee siitä, että meillä on ennalta todistettu tieto siitä, miten asiat menevät – tai ehkä meillä on toive siitä, miten asioiden kuuluisi mennä. Käytämme ison osan energiasta siihen, että saamme pidettyä asiat tuttuina ja turvallisina, omassa kontrollissamme. Kontrolloimme ajatuksilla, suunnitelmilla ja pyrkimällä pitämään asiat staattisina, muuttumattomina.
Kontrolli on kuitenkin vain mielen jekku. Se on pelon konkreettinen ilmentymä. Mitä kovempi kontrollin tarve on, sitä pienempi elinpiiri yleensä on, koska kaikki, mikä ei ole kontrollissa, on pelottavaa. Ja pelko aiheuttaa lisää kontrollia.
Kontrollin vastakohta on vapaus. Pelon vastakohta on rakkaus. Ja nuo vastaparit eivät mahdu samalle puolen pöytää. Myös niin, että jos kontrolloi, ei voi rakastaa, ja jos pelkää, ei voi olla vapaa.
Mikä on pahinta, mitä voisi tapahtua, jos vaan päästäisi irti, antaisi olla? Jos vaan luottaisi siihen, että joki virtaa? Jos vaan antaisi elämän tapahtua?
Teksti on julkaistu myös sannawikstrom.fi:ssä.
***
AJANKOHTAISTA
- Sannan intuitiiviset energiahoidot ja yksilövalmennukset stressin poistoon, tunnekuorman keventämiseen ja oman voiman lisäämiseen MAANANTAISIN. Kysy aikoja sähköpostitse: wikstromsanna(at)gmail.com. (Lahjakortit verkkokaupasta)
- Ilmoittaudu uutiskirjeen saajaksi (aihekenttään “Uutiskirje”, niin saat ensimmäisenä tietoa koulutuksista ja tahtumista: wikstromsanna(at)gmail.com