Sannan kynästä: Onko kokemus totta?

Tutkimustuloksia ja teoreettista ”totuutta” kunnioittavassa ympäristössä oma kokemus saattaa jäädä helposti huomiotta. Eikö oma kokemus sitten ole vakavasti otettavaa informaatiota, jos se näyttää olevan ristiriidassa tutkimustulosten kanssa?

Näin mielenkiintoisen mainosständin kampaamon ulkopuolella. Hiustuotteita mainostava teksti meni jotakuinkin näin: ”Yli 70% koki hiustensa näyttävän tuuheammilta jo 4 viikon käytön jälkeen.” Hiusten paksuutta ei siis ollut mitattu käytön jälkeen, vaan käyttäjät olivat jakaneet oman kokemuksensa. 70%, vautsivau! Se on iso prosentti ihmisiä, jotka kokevat saaneensa hyödyn tuotteesta.

Jokunen vuosi sitten menin valittelemaan jotain hormonivaivaani terkkarille. Terkkari naurahti minulle ja sanoi, että minulla ei voi olla sellaisia oireita, koska sellaisia ei ole todettu. Koin siis kipua, josta halusin eroon, mutta terkkarin mukaan asialle ei voitu tehdä mitään, koska minulla ei vaan voinut olla sellaisia oireita. Okei.

Mikä ikinä oma kokemuksemme onkaan – kipu tai kivuttomuus, hiusten tuuheus tai latteus – jos se tuntuu kehossa, se on meille totisinta totta. Jos kokemusta ei kuulla ja kuunnella kunnioittavasti vaan vedetään aina ensimmäisenä vastaukseksi tutkimustuloskortti hihasta, ihminen lakkaa olemasta ihminen. Ihminen ei ole kasa rajallisia tutkimustuloksia, ihmista ei voida kokonaisuutena määritellä teorioilla tai sanoilla. Yksikään ihmisen ulkopuolella oleva asia ei määritä häntä niin paljon kuin oma kokemus.

Kun ihminen kohdataan kunnioittavasti hänen kokonaisvaltaisen kokemuksensa kanssa, vasta silloin ihminen nähdään kokonaisuutena, todellisena.

Minä uskon siihen, että silmiin katsominen, kokemuksen kuunteleminen ja kunnioittaminen, lämmin kosketus ja parantava läsnäolo ovat luottamuksen perusta. Kun kokemus kuullaan ensin ilman vastustusta ja epäilyä, ihminen on myös vastaanottavaisempi tutkimustuloksille ja teorioille. Sillä kaikki on koko ajan hirvittävän loogista ja yhteensopivaa. Ristiriitoja ei varsinaisesti – pohjimmiltaan – ole, on vaan asennevammoja ihmisyyttä kohtaan.

Teksti on julkaistu myös sannawikstrom.fi:ssä.

AJANKOHTAISTA:

  • LAHJAKORTIT Sannan hoitoihin ja valmennuksiin esim. ÄIDILLE saa verkkokaupasta.
  • Avoimeen Tiedostava kirjoittaminen® -koulutukseen 24.-25.5. voi ilmoittautua täältä.
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image