Terveys ja tunteet: Päivittäisinkö terveysuskomukseni?

Minkä uskot olevan totta, kun mietit omia terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä asioita? Entä jos olet sairas, mitä uskot omasta kyvystäsi parantua? Kyse on omista yksilöllisistä terveysuskomuksistasi. Oletko sinä koskaan miettinyt syvemmin omia ajatuksiasi terveydestä, sairaudesta ja paranemisesta?

Mihin me sitten uskommekin, voimme käynnistää tiedostamisprosessin miettimällä, mistä omat uskomuksemme ovat saaneet alkunsa ja miten me olemme muodostaneet omat terveysuskomuksemme. Listaan tähän esimerkkeinä ihan spontaanisti sisältäni nousevia tyypillisiä terveysuskomuksia:

  1. Kunhan syön terveellisesti asiantuntijoiden antamien ohjeiden mukaan, en sairastu ja pysyn normaalipainoisena.
  2. Minun tulee liikkua hengästyen vähintään 3 kertaa viikossa ja vähintään puolen tunnin ajan kerrallaan, jos haluan vaikuttaa jaksamiseeni ja ennaltaehkäistä sairauksia.
  3. Joudun käyttämään loppuikäni juuri aloittamiani lääkkeitä, näin minulle sanottiin.
  4. Koska suvussani on paljon tätä vakavaa sairautta, se tulee todennäköisesti minullekin.
  5. Tämä sairauteni on parantumaton.

Mistä nämä terveysuskomukset ovat syntyneet?

Jo lapsesta asti imemme itseemme erilaisia uskomuksia ja totuuksia, myös terveysuskomuksia. Saamme niitä omilta vanhemmiltamme ja muulta suvulta sekä erilaisilta auktoriteeteilta. Koulussa ja myöhemmin tutkintoon tähtäävissä opinnoissa viljellään omanlaisiaan terveysuskomuksia. Media ja jatkuvasti päivittyvät tieteelliset tutkimukset esittävät omia, joskus hyvin sensaatiomaisiakin uutisia ja tuloksia, mitä pitää syödä tai mitä ei saa syödä, tai muuten sairastuu. Ja toisaalta, miten yhteiskunta ohjailee meidän terveysuskomuksiamme ja millaisia motiiveja näiden totuutena pidettyjen ohjeiden ja neuvojen takana on?

Ovatko sitten listaamani terveysuskomukset totta vai ei? Pysähdy miettimään tarkasti, tämä on tärkeä kysymys. Mitä sinä ajattelet?

Oma näkökulmani on seuraava: jos tarkastelisin itse yksitellen jokaista listalla olevaa asiaa, miettisin palvelisiko tämä uskomus minua tällä hetkellä vai ei? Palveleeko esim. kakkoslause minua, jos kerta kaikkiaan inhoan hikiliikuntaa? Tai neljäs lause, jos tämä koko suvun usein toistama väittämä vain ahdistaa minua ja aiheuttaa minulle pelkoja väistämättömästä sairaudesta? Yksi tärkeä kysymys on se, uskonko voivani itse vaikuttaa omaan terveyteeni ja hyvinvointiini. Tai jos olen sairastunut, onko minulla mahdollisuus parantua ja vaikuttaa itse omaan paranemisprosessiini. Usko omiin vaikutusmahdollisuuksiin ja positiivinen toivon mieliala ovat aina erittäin merkittävässä roolissa, jos olen sairastunut mihin tahansa sairauteen.

Mielestäni perimmäinen kysymys on juuri se, mitä tunteita nämä usein hyvinkin tiedostamattomat terveysuskomukset itsellä käynnistävät. Käynnistävätkö ne pelkoja, ahdistusta ja epäluottamusta oman kehon toimintaan ja omiin vaikutusmahdollisuuksiini, jopa vihaa itseä kohtaan. Vai edistävätkö omat terveysuskomukseni luottamusta omaan kehooni ja sen toimintaan, jolloin opin yhä herkemmin tulkitsemaan oman kehoni viestejä, mikä minulle sopii ja mikä ei. Kuuntelen kehoani, kunnioitan ja arvostan kaikkia kehomieleni viestejä. Ja aina kun vain voin, toimin saamani viestin mukaan. Jos joskus tilanne estää minua toimimasta kehon viestien mukaan, voin silti ”keskustella” kehoni kanssa, se kyllä kuuntelee ja ymmärtääkin, kun vaan maltan pysähtyä edes pariksi minuutiksi, hengittää syvään ja jutella keholleni kaikessa rauhassa, rakkaudella <3

Laittaisitko heti tänään tiedostamismoodin päälle, ja päättäisit ryhtyä tiedostamaan ja kuuntelemaan tarkemmin omia uskomuksiasi; tunteitasi, sisäistä puhettasi, ja sitä millä tavoin keskustelet muiden kanssa terveyteen liittyvistä asioista? Olisitko valmis päivittämään omat terveysuskomuksesi nyt – ainakin jos ne tuntuvat kaipaavan päivittämistä 🙂

Kehomieleni kyky itseparanemiseen on paljon suurempi, mitä minulle on tähän mennessä annettu lupa uskoa – tähän minä uskon!

 

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image