Valitsen tunnelman

Pukista en tiedä, mutta joulun läheisyys on tainnut saada ainakin tietäjät liikkeelle.

Voimme valita mihin uskomme, kun Kiakkovieraat julistavat luokkasotaa, Hjallis pitää henkisen illan ja Cheek vetää stadionin täyteen kahteen kertaan. “Anna mun olla syypää sun hymyyn!”

Ja samaan aikaan jossain toisaalla oikeasti tonttuillaan. Istutaan läheisten luona kuumien glögien kanssa. Jutellaan mukavia ja kääritään villasukkia pakettiin. Spotifyssä soi Valkea joulu ja saman näkee myös ikkunasta. Pihoja ja parvekkeita valaistaan ja ihmiset säteilevät. Tässä ja nyt.

Hiljaisessa mielessä liikkuu ajatuksia ja kuvia vuosien varrelta. Mielikuvia lapsuuden jouluista ja muistoja omien lasten ilmeistä heidän kuunnellessaan harmaapartaisen ukon ja saparopäisen muorin yhteislaulua metsältä tuoksuvan kuusen luona. Yhteyttä ja jatkumoa.

Yhteyttä joka jatkuu, vaikkei istuttaisi enää saman kuusen juurella.

Itselleni tämä joulu on perinteen uusimisen aikaa. Se hiljentää ja mietityttää. Mahdollisuus muutokseen. Millaisen joulun rakentaisin, jos muistini ja muistoni nollattaisiin, enkä tietäisi mitään perinteistä, vain joulun idean? Valon tuojan syntymäjuhla keskellä vuoden pimeintä aikaa. Miten sitä tulisi juhlia?

Ruokaa, tuoksuja ja tunnelmaa? Valon sanomaa ja läheisten muistamista. Googlaamalla löytäisi helposti koko kirjon perinteitä sukupolvien takaa. Hyvin erilaisen menneen maailman tapoja tähän päivään tuotuna.

Mitkä niistä ottaisin itselleni? Joulun johtotähdeksi?

Tiedän, että valitsen rauhan ja hiljentymisen. Rakkaita ihmisiä viereen ja mieleen. Miettisin, mikä tekee heidät iloiseksi ja mikä loisi oikeaa tunnelmaa?

Kävisin kaupassa, saunassa ja laittaisin ruokaa. Herkkuja hillitysti, sanoja, säveliä, makuja ja silmäniloa. Ja kun kerran voin valita, jatkaisin listaa vain hyvillä asioilla. Joulupuuro ja kävely kirkolle, rauhaisaan paikkaan. Joulupöytä josta ei tulisi ähkyyn. Lauluja, joista silmiin syttyy valo.

Ei siis tarvetta muutokseen nyt, mutta tietoinen valinta tuntuu tärkeältä. Ownshifting. Yhdessä ja itselleen.


Lue kaikki Keskiviikkokolumnit tästä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image