Olen ollut nyt vajaan kuukauden ilman närästyslääkkeitä. Uskomatonta, sillä ennen ruokavaliomuutostani tämä ei mitenkään olisi ollut mahdollista. Tuntuu lähes epätodelliselta, sillä lähes 10 vuoden happolääkitys on vaivannut mieltä ja tuntunut väärältä, mutta silti vaikuttanut ainoalta vaihtoehdolta. Viljaton ruokavalio tuntuu siis tehoavan paremmin kuin uskalsin toivoa. Olen jättänyt pois myös tomaatin ja jotkut selvästi närästävät mausteet kuten paprikanjauheen. Vähentää olen joutunut myös cayennepippurin ja chilin käyttöä ja sipuliakaan en ole uskaltanut syödä. Myös perunan olen vähentänyt ihan minimiin.
Hyvä muutos lääkkeiden pois jättämisessä on ollut se, että ”tunnen” vatsani nyt paljon paremmin. Tunnen heti mikä minulle sopii ja mikä ei ja jotenkin ei tee enää mieli niitä asioita jotka närästyksen laukaisee.
Silti välillä tekee mieli jotain vanhasta ruokavaliosta ja koetankin korvata niitä varioiduilla versioilla. Viime sunnuntaina halusin pitää pitsapäivän. Tosin tomaatista johtuen jouduin ruokasoodaan turvautumaan parin pitsapalan jälkeen, mutta parempi sekin kuin ties kuinka mones tuhannes närästyslääke…
Tässä resepti Gluteenittomaan pitsaan. Pohja on tosi helppo valmistaa ja makukin on oikein mehevä. Närästysvaivaiset voi korvata tomaattikastikkeen esim. levittämällä pohjalle hiukan ranskankermaa. Täytteeksi sopii omat suosikkitäytteesi. Itse käytin tässä paistettua luomu kyytön jauhelihaa, aurajuustoa, kinkkua ja ananasta. Ja päälle tietenkin reilusti valkosipulia ja oreganoa.
Gluteeniton pitsa
Pohja (1 pellillinen):
1 prk maitorahkaa
2 kananmunaa
150 g juustoraastetta
3 rkl kauraleseitä
3 rkl riisi- tai kaurajauhoja
1 tl psylliumkuitua tai leivinjauhetta
Sekoita aineet keskenään ja levitä taikina ohuelti uunin pellille. Esipaista pohjaa 200 asteessa noin 10 minuuttia. Levitä tomaattikastiketta tai ranskankermaa pohjalle ja lisää haluamasi täytteet. Paista pitsa 225 asteessa noin 15 min. tai kunnes pitsa on mielestäsi sopivasti paistunut. Tarjoa lämpimänä valkosipulin ja oreganon kera.