Onko Suomeen syntymässä hyvinvointikuilu, joka jakaa meidät terveysvetureihin ja sairastelijoihin?

Saankohan koskaan lapsenlapsia? Tämä yllättävä ajatus pullahti mieleeni metsälenkillä. Omat tyttäreni niitä varmaan joskus hamassa tulevaisuudessa toivoisivat, mutta kunnon siittiöistä on tänä päivänä pulaa.

Suomalaismiesten sperma on laadultaan surkeaa. Kun vielä kymmenen vuotta sitten kansakuntamme miehet saivat kehuja maailman laadukkaimmasta spermasta, nykypäivän nuorten miesten spermassa ei ole samaa vipinää.

Syitä sperman laadun romahtamiseen on useita, mutta valtaosa niistä on ympäristöperäisiä. Elämme ympäristömyrkkyjen, muoviyhdisteiden, homemyrkkyjen, maalikemikaalien, saasteiden, lisäaineiden ja sähkömagneettisten kenttien tykityksessä. Jo pitkään on puhuttu ftalaateista, hormonihäiritsijöistä, jotka eläinkunnassa naisistavat uroksia. Ympäristötekijät rassaavat, mutta Suomen urhot saisivat katsoa myös peiliin.

70 prosenttia suomalaisista miehistä on ylipainoisia tai lihavia. Rasva lisää naishormoni estrogeenin määrää miehillä ja myös lämmittää siittiöiden syntysijaa kiveksiä – ja kiveksethän viihtyvät viileässä. Ja kun vyötärö suurenee, myös aivot kutistuvat. Mitä tehdä kun sekä ala- että yläpää ovat huteralla pohjalla?

Rakentamisesta innostuneet miehet ostavat laadukkaita materiaaleja talonsa perustuksia varten ja haluavat tehdä pohjatyöt kunnolla, jotta talo kestää isältä pojalle ja kenties vielä pojanpojalle. Eikö samanlaista laadukkuutta kannattaisi soveltaa myös oman temppelin: kehon rakentamiseen? Kun olemme sitä mitä syömme, eikö kunnollisiin, aitoihin ja luonnollisiin rakennusaineisiin satsaaminen olisi suurta viisautta jo lapsesta lähtien? Priimaa syntyy vain priimasta.

Aivoista innostuneena ja asiaa tutkineena pohdiskelen myös johtuuko Suomen nuorten miesten siimahäntien joukkotuho osittain myös siitä, että pojat ja miehet kulkevat kännykkä taskussa ja istuvat läppäri sylissä? Tai altistuvat hermomyrkyille homeisissa kouluissa tai työpaikoilla? Jos tilastoihin on uskomista, moni tämän päivän nuorista miehistä on leikkinyt ensi leikkinsä kosteusvaurioisessa kodissa tai päiväkodissa. Ja siellä niitä siittiöiden joukkotuhoaseita myös syntyy.

Jos alapäässä ei ole vipinää, ei sitä ole monilla tämänpäivän parikymppisillä enää yläpäässäkään kymmenen vuoden kuluttua, jos eläminen täällä jatkuu samaan malliin. Kun 3G- tai 4G-älypuhelin ja langaton läppäri tai iPad ovat parhaat kaverit niin koulussa, töissä, kotisohvalla kuin sängyssäkin, voi terveille aivoille sanoa hyvästit.

Sitä mukaa kun yhteiskuntamme laitteistuu, sitä mukaa myös keskittymis- ja muistiongelmat lisääntyvät. Yhtä lailla masennus- ja alakulo-oireet luikertelevat elämään, kun nukutaan liian vähän tai unirytmi on sekaisin. Tilastojen kertomaa on sekin, että suomalaiset nuoret nukkuvat vähiten Euroopassa.

Laitteiden ja television äärellä syödään ravinneköyhää mättöä ja siemaillaan litratolkulla keinotekoisilla makeutusaineilla rikastettua kolaa tai energiajuomia. Näillä eväillä ei rakenneta teräviä ja terveitä aivoja saati vilkkaita ja laadukkaita siittiöitä.

Samaan aikaan tyrkyllä on valtava määrä terveyttä edistävää ja ylläpitävää tietoa, joten apua etsivä löytää sitä varmasti. Jos elämäänsä haluaa muuttaa ja aivojaan ajatella, voi tänä päivänä hurahtaa niin liikuntaan, maadoittumiseen, superfoodeihin, hortaan, raakailuun, karppaukseen, lääkinnällisiin sieniin kuin paleoruokavalioonkin – vain netissä surffaamalla tai Facebookia lukemalla.

Kun valtavirta sairastuu, näivettyy, ja anteeksi vaan tyhmistyykin, pieni ja aktiivinen pioneerijoukko raivaa tietä ja näyttää esimerkkiä kuinka omilla teoillaan ja elämäntapamuutoksillaan voi kirkastaa aivonsa, peruuttaa kenties syöpänsä ja autoimmuunisairautensa, vaalia terveyttään ja monenlaista suorituskykyään. Ilahduttavaa on se, että monet näistä terveysvetureista ovat nuoria ja vireitä miehiä.

On mielenkiintoista seurata tätä ihmiskoetta, jossa havahtujat ottavat elämän ohjakset omiin käsiinsä ja raivaavat tietä muillekin halukkaille. Ja jossa osa karsiutuu ja dementoituu jo ennen kuin juhlii edes viisikymppisiään.

Mihin sinä kuulut tai mihin haluaisit kuulua? Haluatko kantaa vastuuta itsestäsi ja läheisistäsi? Haluatko elää pöhnässä ja lääkittynä vai vireänä ja elävänä? Valinta on sinun.

Tunnustan, että haluaisin tulevaisuudessa isoäidiksi. Mummuksi, joka veisi lapsenlapsiaan metsään, vesille ja tulille, musiikin ja aitojen ruokaelämysten äärelle. Mummuksi, joka kertoisi tarinoita seikkailuistaan maailmalla ja opettaisi lapsenlapsilleen oman ukkinsa ja isänsä viisauksia luonnosta.

Siksi heitän palloja teille kaikenikäisten poikien äidit, siskot, kummit, naapurit, työkaverit ja mummit. Sanokaa pojille ja aikuisille miehillekin, että kännykkä ei kuulu housuntaskuun eikä läppäri syliin.

Vinkatkaa myös lempeästi, että kolajuomat syövät siittiöitä ja läski kutistaa aivoja. Myrkyistä ei kannata alkuun paasata, mutta sukukalleuksien suojeluun voitte kannustaa. Kun miehen ruokavalioon lisätään kolme kovaa: kurpitsansiemeniä, maitohorsmateetä ja macaa, päästään jo hyvään vauhtiin.

 

Kuva: Erkki Makkonen

 

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image